Битва за Україну. День дев’ятсот п’ятдесят п’ятий

Битва за Україну. День дев’ятсот п’ятдесят п’ятий

Укрінформ
Україна представить План перемоги на Рамштайні та обговорити реальні кроки до завершення війни. Сили оборони уразили три командних пункти РФ

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот п’ятдесятий п’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 05 жовтня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Сили оборони України уразили ракетами Storm Shadow та реактивними снарядами GMLRS три командних пункти російських військ. Завдано успішного вогневого ураження по командних пунктах 35-ї та 27-ї окремих мотострілецьких бригад, а також одному з командних пунктів 2-ї загальновійськової армії збройних сил РФ. Результати ударів уточнюються – Генштаб.

На Донеччині після збиття військами РФ впав російський літак, який пускав КАБи по контрольованій Україною території – ЗМІ. За даними Defense Express у районі Костянтинівки Донецької області міг упасти не російський військовий літак, а найновіший ударний БПЛА С-70 "Охотнік".

ЦИТАТИ

Володимир Зеленський, президент України: «Готуємося до «Рамштайну» 12 жовтня. Це буде вже 25-та зустріч, але перша на рівні лідерів. Представимо План перемоги, чіткі, конкретні кроки для справедливого закінчення війни. Рішучість партнерів і посилення України – те, що здатне зупинити російську агресію».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА 

За даними розвідки, противник готує нові штурмові дії під Оріховим і Роботиним, ворог перекидає туди особовий склад і за кілька днів, ймовірно, активізує нові штурми - Владислав Волошин, речник Сил оборони Півдня

У Воронезькій області РФ заявили про атаку безпілотників, унаслідок чого на одному із підприємств сталося займання. Унаслідок атаки одна людина зазнала поранень – у постраждалого виявили травми від уламків дрона – ЗМІ.

Російські окупаційні війська дедалі частіше, крім "Шахедів", використовують дрони невстановленого типу, які часто підпадають під вплив українських засобів радіоелектронної боротьби та падають на землю, не завдавши шкоди - Юрій Ігнат, т.в.о. начальника управління комунікацій командування Повітряних сил ЗСУ.

Через ракетний удар 3 жовтня на окупованій Росією території поблизу Донецька загинуло понад 20 військових, серед них було шість офіцерів з Північної Кореї – ЗМІ.

За даними Генштабу, на фронті від початку доби сталися 67 бойових зіткнень, найгарячіше - на Покровському напрямку..

Наступною ціллю російської армії після захоплення Вугледара може стати селище Велика Новосілка, розташоване на межі Донецької та Запорізької областей – британська розвідка.

У результаті протиповітряного бою збито 3 із 13 безпілотники противника в Одеській області. 10 ворожих БпЛА – локаційно втрачено на півночі та півдні країни – Повітряні Сили ЗСУ.

***

На території агрегатного заводу у Вовчанську на Харківщині влітку 2024 року окупанти стратили чотирьох українських військових - Олександр Фільчаков, керівник Харківської обласної прокуратури

Внаслідок обстрілів минулої доби російськими окупантами Харківської, Донецької, Сумської  та Херсонської областей 5 людини загинуло, 8 отримали поранення – дані ОВА.

НАСЛІДКИ ВІЙНИ

Економіка

На Херсонщині більш ніж 30 тисяч цивільних обʼєктів пошкоджені чи вщент знищені через російську збройну агресію. Найбільше постраждав житловий сектор – майже 95% від загальної кількості руйнувань. Ворожими снарядами понівечені 27,6 тис. приватних осель і 1,2 тис. багатоповерхівок – ОВА.

Екологія

В Україні внаслідок широкомасштабного вторгнення Росії 128 тисяч км² суходолу та 14 тисяч км² акваторії України забруднені вибухонебезпечними предметами – МОУ.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Служба безпеки України проводить контррозвідувальні безпекові заходи у Сумах, до яких також долучені Національна поліція, Військова служба правопорядку ЗСУ та Національна гвардія – СБУ. Мета – запобігання та нейтралізація загроз розвідувально-підривної діяльності проти нашої держави, упередження провокацій та підвищення безпеки громадян в умовах російської збройної агресії проти України

Сьогодні Харківщину відвідали міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс та начальник оборони Онно Айхельсхайм – ОВА.

Віцепрем’єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад та територій Олексій Кулеба перевірив хід будівництва інженерного захисту на підстанціях Сумської області і наголосив, що громади мають бути готовими до будь-яких сценаріїв під час опалювального періоду – Укрінформ.

Міністр енергетики України Герман Галущенко і міністр енергетики Молдови Віктор Парліков обговорили питання функціонування енергетичної системи в умовах російських атак, зокрема заходи для її балансування в екстрених ситуаціях – Міненерго.

Міністерство оборони України за 9 місяців 2024 року кодифікувало й допустило до експлуатації в Силах оборони понад 900 зразків озброєння і військової техніки, зокрема понад 600 – вітчизняного виробництва – МОУ.

Правоохоронці затримали та повідомили про підозру у незаконному збагачені керівниці Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи, у якої вилучили майже 6 мільйонів доларів – Офіс генпрокурора. Згідно з інформацією на сайті обласної ради, Хмельницьку обласну МСЕК очолює Тетяна Крупа, яка входить до депутатської фракції партії «Слуга народу».

В Україні з початку цього року у ДТП загинули майже 2 тисячі осіб, ще майже 21 тисяча громадян травмувалися у дорожніх аваріях – Опендатабот

***

З січня по вересень 2024 року українські морські порти перевалили 74 мільйони тонн вантажів. Це суттєво більше порівняно з аналогічним періодом минулого року, коли обсяги становили 41,1 млн тонн - Адміністрація морських портів України

З початку дії положення Конвенції про процедуру спільного транзиту (New Computerized Transit System, NCTS) оформлено близько 120 тис. транзитних декларацій – Мінфін.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Україна та її західні союзники обговорюють можливий компроміс, за яким Київ може отримати членство в НАТО в обмін на дипломатичне розв'язання питання окупованих Росією територій у майбутньому - Financial times.

Прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо планує переконувати Україну не припиняти транзит газу із завершенням 2024 року, коли спливає термін дії угоди України з "Газпромом" про транзит - Aktuality.

Президент США Джо Байден заявив, що сумнівається з приводу того, що майбутні президентські вибори в країні пройдуть мирно - CNN.

Парламент Литви ухвалив резолюцію, в якій визнав іранський Корпус вартових ісламської революції (КВІР) терористичною організацією і закликала ЄС наслідувати її приклад – Lrt.

Кандидат у канцлери ФРН від опозиційного блоку ХДС/ХСС Фрідріх Мерц пропонує створити контактну групу у складі Німеччини, Франції, Великої Британії та Польщі для вироблення пропозицій щодо європейського устрою після закінчення війни РФ проти України – ЗМІ.

Уряд Ізраїлю не давав жодних гарантій адміністрації Байдена, що удар по ядерних об’єктах Ірану не розглядається ними як відповідь на масштабну ракетну атаку іранським режимом – CNN

Кандидат у президенти США Дональд Трамп вважає, що Ізраїлю слід завдати ударів по ядерних об’єктах Ірану у відповідь на масовану ракетну атаку – CNN

Організація «Хезболла» після масованих авіаударів Ізраїлю втратила контакт із Хашемом Сафіддіном, який вважається наступником ліквідованого лідера угруповання Хасана Насралли - CNN

ВОРОГ

Половину снарядів, які Росія використовує у війні проти України, надходять з Північної Кореї.  Успіхи путінської армії на полі бою залежать від північнокорейських постачань, попри те, що багато боєприпасів, доставлених з тієї країни, не спрацьовують належним чином - The Times.

Сирія подала заявку на вступ до групи БРІКС, до якої входять Бразилія, Росія, Індія, Китай, ПАР, а також Іран, Об'єднані Арабські Емірати, Ефіопія, Єгипет – росЗМІ.

За 9 місяців 2024 року РФ поставила до Білорусі понад 2500 тонн боєприпасів, а також десятки одиниць різної військової техніки та комплектуючих – ЗМІ.

У Шелаболихінському районі Алтайського краю прорвало дамбу, яка знесла дорогу, що з'єднує дві частини одного села. В серлі мешкають близько 3 тисяч людей – росЗМІ.

Авіакомпанія "Росія" запровадила новий "кодекс безпеки польотів", який зобов'язує працівників повідомляти про колег, які поширюють недостовірну інформацію про "сво", притримуються екстремістської чи сепаратистської ідеології – ЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-