Битва за Україну. День дев’ятсот п’ятдесят шостий

Битва за Україну. День дев’ятсот п’ятдесят шостий

Укрінформ
На «Рамштайні» Україні можуть запропонувати конкретніші кроки щодо вступу до НАТО. ЄС змінить модель фінансування допомоги Україні

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот п’ятдесят шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці 6 жовтня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

На зустрічі союзників у форматі «Рамштайн» очікуються нові кроки у підтримці України, зокрема щодо її вступу до НАТО – Тhe Washington Post. Країни НАТО розглядають варіанти більш конкретної підтримки України.

Євросоюз має намір відійти від використання Європейського фонду миру як основного інструменту фінансування військової підтримки України, зокрема через постійні вето з боку Угорщини – RMF24. Значна частина коштів піде на програми, що фінансуються з бюджету ЄС, і лише 5% – у Європейський фонд миру, з якого ЄС компенсує країнам-членам вартість переданої Україні військової допомоги. Для рішення достатньо буде більшості, тож Угорщина не зможе його заветувати.

ЦИТАТИ

Володимир Зеленський, Президент України: «Україна відзначає День працівників освіти: учителів, викладачів, педагогів. Сьогодні професійне свято людей, яким довіряють найдорожче, що є в будь-якій сімʼї, – майбутнє дітей, їхній розум, виховання, розвиток талантів, зростання яскравих, незалежних і самодостатніх особистостей».

Девід Петреус, ексдиректор ЦРУ: «Я не сумніваюся, що Україна й надалі демонструватиме надзвичайні якості на полі бою. Я не сумніваюся в абсолютній рішучості України, її військових, її народу продовжувати війну за незалежність, щоб забезпечити своє виживання як нації».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА 

Упродовж тижня російські окупанти застосували близько 20 ракет різних типів, понад 800 КАБів і майже 400 ударних безпілотників різних типів по території Україні – Телеграм Володимира Зеленського.

Від початку доби російські загарбники атакували на дев'яти напрямках фронту, на п'яти з них бої тривають, ворог найбільше атакував Лиманський і Покровський – Генштаб (станом на 16:00).

Воїни спецпідрозділу ГУР «Крила» виявили та знищили російський зенітно-ракетний комплекс «Оса» – ГУР Міноборони. Комплекс є всепогодним і призначений для прикриття сил і засобів мотострілецької (танкової) дивізії в усіх видах бойових дій, його вартість – 10 млн доларів.

Сили ППО вночі знищили 56 «Шахедів» із 87 й дві російські ракети – пресслужба командування Повітряних сил ЗСУ. 25 безпілотників (станом на 09.00) локаційно втрачено в різних регіонах України, імовірно внаслідок активної протидії РЕБ.

На Харківському напрямку ворог посилює підрозділи поблизу Глибокого та проводить інженерні роботи неподалік Лукʼянців – пресслужба ОТУ «Харків».

У Москві в районі Кузьминки спалахнула пожежа у військовому училищі, ймовірно, через атаку дрона – росЗМІ. Місцеві жителі повідомляли, що було чути вибухи та звуки, схожі на постріли.

***

Нічна атака ворожих донів:

- в Одесі пошкоджені складські приміщення та вантажні автомобілі, поранений чоловік – МВС України;

- на Київщині тривога була понад 12 годин – уламки дронів впали в шести районах – Руслан Кравченко, начальник Київської ОВА;

- у Києві повітряна тривога оголошувалася тричі й сумарно тривала понад 5 годин, Сили ППО знешкодили всі дрони над Києвом та на підступах до міста – Київська МВА.

***

На Донеччині росіяни скинули три керовані авіабомби на Костянтинівку, є загиблий і двоє поранених – Вадим Філашкін, начальник Донецької ОВА. Також російські окупанти обстріляли Біленьке на Донеччині: четверо поранених, серед них – дитина.

Російські загарбники атакували FPV-дроном Куп'янськ, влучивши поряд із автобусною зупинкою, двоє людей поранені – Національна поліція.

Росія уразила ракетою «Іскандер-М» суховантажне цивільне судно на Одещині – ГУ  ДСНС в Одеській області.

За минулу добу внаслідок російських атак у Донецькій, Харківській, Херсонській областях 4 людини загинули, 24 – зазнали поранень – дані ОВА.

На фронті загинув зять Ірини Фаріон, боєць Легіону Свободи Василь Особа, чоловік Софії Семчишин – Укрінформ. Також в Україні загинув російський активіст Ільдар Дадін, який воював на боці ЗСУ – Настоящее Время. Російський опозиціонер загинув у бою на Харківщині.

НАСЛІДКИ ВІЙНИ

Енергетика

На Херсонщині 6 бригад енергетиків відновлюють світло в населених пунктах - це 26 робітників та 11 одиниць техніки – Херсонська ОВА.

Економіка

У Вінниці кількість релокованих підприємств зросла до 380, дванадцять із них перемістилися у міську громаду упродовж вересня – Андрій Очеретний, заступник вінницького міського голови.

Соціальна сфера

Окупанти погрожують позбавити пенсій людей з інвалідністю, які не матимуть паспорт РФ – Артем Лисогор, начальник Луганської ОВА. Російські загарбники шантажем змушують людей з інвалідністю на окупованих територіях отримувати російські паспорти.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Зеленський

- привітав бійців тероборони з нагоди Дня територіальної оборони України та освітян з професійним святом – Фейсбук Володимира Зеленського;

- увів у дію санкції РНБО проти трьох фізичних осіб і 18 компаній – сайт глави держави.

***

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль нагородив начальника ГУР Міноборони України Кирила Буданова відзнакою за внесок воєнної розвідки у боротьбі з російськими загарбниками під час війни – Фейсбук керівника ГУР МОУ.

Міністр закордонних справ Андрій Сибіга закликав більше країн-партнерів України долучатися до шефства над тим чи іншим регіоном нашої держави – Укрінформ.

Міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс під час неанонсованого візиту в Україну відвідав Харків – Укрінформ.

У Києві на Майдані Незалежності пройшла масова акція на підтримку зниклих безвісти та полонених захисників – Сили територіальної оборони. Також у центрі Тернополя відбулася акція на підтримку військовополонених – Укрінформ.

В Україні визначили переможця Global Teacher Prize Ukraine 2024, нею стала вчителька молодших класів Леся Павлюк з Івано-Франківська – Укрінформ.

Цінності, викрадені РФ в Україні, почали з’являтися на міжнародному чорному ринку –пресслужба ОГП. Росія вдається до ще одного злочину – крадіжки культурних цінностей.

***

За 12 років Фонд гарантування вкладів фізичних осіб виплатив близько 100 млрд грн гарантованого відшкодування вкладникам банків, що були передані в його управління – ФГВФО.

Пенсійний фонд за 9 місяців отримав 356,5 млрд гривень надходжень від ЄСВ – пресслужба ПФУ.

За рік портфель військових облігацій у власності громадян та бізнесу зріс у 2,4 раза –  пресслужба Нацбанку. Станом на 1 жовтня 2024 року найбільший обсяг військовоблігацій сконцентрований банками – первинними дилерами. Другим за обсягом є портфель військових облігацій у власності громадян та бізнесу України.

В Україні змінюється вартість пакетів сервісних послуг паспортно-міграційного характеру в підрозділах ДП «Документ» на території України – ДП «Документ».

Обмежень споживання електроенергії в понеділок, 7 жовтня, не планується – Укренерго.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Китайські хакери здійснили кібератаку на системи прослуховування суду в США – The Wall Street Journal. Кібератака, яку пов'язують з китайським урядом, проникла в мережі американських провайдерів, ймовірно, отримавши доступ до інформації з систем, які федеральний уряд використовує для санкціонованих судом прослуховувань.

У Литві у потягах Калінінград – Москва виявили посилки з предметами військового призначення – Delfi. З 27 вересня по 2 жовтня співробітники митної служби Литви виявили у пасажирських поїздах, які прямували з Калінінграда до Москви, чотири такі вантажі, що призначені для війни проти України. Зазвичай їх відправляють члени різних громадських організацій у Калінінграді.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш напередодні річниці нападу ХАМАС на Ізраїль 7 жовтня 2023 року засудив палестинське терористичне угруповання та закликав до негайного припинення насильства і кровопролиття – Укрінформ.

Кандидат у президенти США Дональд Трамп 5 жовтня виступив на передвиборчому мітингу у місті Батлер, де у липні на нього було скоєно замах – The Guardian, CNN. На сцені його підтримав мільярдер та гендиректор компанії SpaceX Ілон Маск. Під час заходу трибуну Трампа оточувало захисне скло, чого не було на мітингу у липні.

Трамп пообіцяв, що США «досягнуть Марса», якщо він стане президентом – Sky News. Він також пообіцяв удвічі знизити ціни на енергоносії та зменшити податки.

У Будапешті 5 жовтня тисячі угорців на протесті вимагали свободи ЗМІ та припинення «фабрики пропаганди», якою керує державне телебачення прем’єр-міністра Віктора Орбана – Радіо Свобода.

Верховний суд Румунії виключив проросійську ультраправу кандидатку Діану Шошоаке зі списку кандидатів у президенти на майбутніх виборах – Reuters.

Путін з 2017 року намагався сформувати негативне ставлення до України у тодішнього президента США Дональда Трампа – The New York Times. Особиста зустріч у Гамбурзі з Трампом того року стала для Путіна можливістю досягти власної мети – послабити американську підтримку Києва і наростити політичну неприязнь до України з боку Трампа.

***

Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньягу заявив, що завдати удару Ірану у відповідь на ракетну атаку є обов’язком його країни – Times of Israel. Також він заявив, що Ізраїль воює на семи фронтах – CNN.

Ізраїль розробив операцію з використання пейджерів для боротьби з «Хезболлою» у 2022 році, після дев'яти років прослуховування комунікацій ліванського угруповання через рації, які також містили вибухівку – The Washington Post.

 Армія оборони Ізраїлю заявила, що в рамках нової наземної операції оточила місто Джабалія на півночі Гази, аби перешкодити спробам ХАМАСу відновити свої позиції в цьому районі.

ВОРОГ

Найбільший кіпрський банк Bank of Cyprus від лютого 2022 року закрив близько 20 тисяч рахунків, які належали 7 тисячам російських клієнтів – The Moscow Times. Банк розпочав санацію клієнтського портфеля ще у 2014 році, після запровадження антиросійських санкцій у зв’язку з окупацією Криму.

Кремль виділить на так звані «патріотичні програми» для школярів та молоді Росії 66 мільйонів рублів, що є найбільшою витратою на пропаганду з моменту війни РФ проти України – росЗМІ. Фінансування збільшать для товариства «Знание» та путінського «Руху перших».

Росія відкликала свого посла зі США – росЗМІ. Посол Росії у Вашингтоні Анатолій Антонов закінчив роботу у США та повертається до Москви. Літак із колишнім послом на борту вилетів до Москви увечері 5 жовтня. Хто змінить Антонова на цій посаді, не повідомляється.

Путін зробив свою племінницю Анну Цивільову контр-адміралом – росЗМІ. Раніше її було призначено на посаду заступника міністра оборони.

Підготувала Тетяна Тиндик, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-