Ураган і вибори: не бажання уникнути рішення щодо України, Байден не міг вчинити інакше

Ураган і вибори: не бажання уникнути рішення щодо України, Байден не міг вчинити інакше

Укрінформ
Летіти над Атлантикою, коли американці потерпають від рекордного урагану – це те, чим обов’язково скористався б Трамп. А так – далі буде

Спершу короткий бекграунд. 12 вересня в Німеччині мали відбутися одразу декілька важливих подій, до яких протягом останніх тижнів була прикута неабияка увага в Україні та світі. Перша подія саміт лідерів США, ФРН, Великої Британії та Франції для обговорення в окремому чотиристоронньому форматі подальшої допомоги нашій держави. Друга засідання «Рамштайну» на рівні глав держав та урядів, яке безпосередньо мав курирувати Джо Байден, і де Президент Зеленський планував офіційно представити партнерам «План перемоги».

Але у вівторок, 8 жовтня, Джо Байден та держсекретар США Ентоні Блінкен візит до Німеччини скасували. Причина: ураган «Мільтон», який наближається до Флориди і, як прогнозують, може стати найбільш руйнівним за останні 100 років. Білий дім вже закликав місцевих жителів евакуюватися.

«Якщо комусь недостатньо переконливою видається заява Білого дому, що Байден і Блінкен скасували візит через ураган пояснюю: до наближення ураганів у США ставляться психологічно приблизно так, як українці зараз до ракет, що летять на їхні голови», написав на своїй сторінці у Фейсбуці колишній посол України в США Валерій Чалий.

Тож візит був скасований без зовнішньополітичного контексту, але з контекстом внутрішньополітичним: дії центральної демократичної адміністрації щодо подолання наслідків стихії будуть у центрі уваги американської передвиборчої кампанії. І в разі помилок, це звичайно використає штаб Дональда Трампа. Зрештою, вже активно використовує. Пропонуємо ознайомитися зі свіжою заявою політика в інтервʼю телеканалу Fox News: «Адміністрація Байдена вклала в Україну майже 300 мільярдів, натомість американцям пропонує 750 доларів для негайної допомоги у звʼязку з найгіршим ураганом, який будь-хто бачив». Простими словами, Трамп критикує Байдена у тому, що, мовляв, йому важливіша Україна, ніж Америка та американський народ.

Такий вигляд має ураган
Такий вигляд має ураган "Мілтон" з космосу

Важливий ліричний відступ: Трамп вкотре маніпулює, озвучена ним кількість допомоги Україні явно завищена станом на серпень 2023 року Сполучені Штати надали понад 60 мільярдів доларів допомоги нашій державі від початку повномасштабного вторгнення Росії, в тому числі понад 43 мільярди доларів військової допомоги, а в квітні цього року в Конгресі США ухвалили пакет допомоги ще на понад 60 мільярдів доларів.

І що тепер буде з самітом «чотирьох» і засіданням «Рамштайну»?

Скоріш за все, обидві події не скасують, але перенесуть. На коли? Точної дати наразі не озвучують, проте речниця Міноборони США Сабріна Сінгх допустила, що все це діло можуть об'єднати із засіданням міністрів оборони НАТО 17−18 жовтня. Як це вплине на ситуацію? Попри високий рівень очікувань, експерти заспокоюють: нічого критичного в цьому немає зустріч же не скасували, а перенесли, отже, вона відбудеться.

«Поїхати за кордон і проігнорувати потужний ураган Байден точно не міг»

«На мій погляд, треба все ж таки розділяти ці події – запланований (і скасований або перенесений) візит президента США Байдена в Європу, його зустрічі, які планувалися, з лідерами деяких провідних європейських країн, і проведення зустрічі Контактної групи забезпечення воєнної підтримки України «Рамштайн» на вищому рівні», коментує Укрінформу Володимир Фесенко.

Зазвичай Контактна група «Рамштайн» зустрічається приблизно раз на місяць на рівні міністрів оборони і керівників (або уповноважених представників) Збройних сил учасників коаліції на підтримку України. «Цього разу це мала бути особлива зустріч. Бо вона планувалася на вищому рівні. Це мало статися вперше. Очікувалось, що це буде дуже важлива зустріч, на якій будуть вирішуватись стратегічні питання – і щодо «Плану перемоги» Президента Зеленського, і щодо формування спільних дій на підтримку України, і для тиску на Росію, щоб примусити агресора до переговорів про завершення війни проти України».

За словами політолога, скасування візиту Байдена в Європу треба розглядати, розуміючи, що візит Байдена в Європу планувався саме Білим Домом, це мав бути прощальний візит нинішнього Президента США, він мав стати не просто стратегічно значущим, а достатньо гучною подією, яка б відповідала в першу чергу інтересам Байдена.

«На зустрічах Байдена з європейськими лідерами мали обговорюватись не тільки питання, які пов’язані з Україною, а й із ситуацією на Близькому Сході, відносини з Китаєм тощо. Припускаю, що лідери також збиралися обговорювати й те, що робити в разі перемоги Трампа на виборах у США», каже пан Фесенко.

Тож не в інтересах Байдена було скасовувати такі важливі зустрічі.

«З високою вірогідністю зараз обговорюється й узгоджується певна зміна формату цих зустрічей. Їх можуть провести в США. І тому можливе перенесення міністерської конференції Рамштайну в Штати, просто ця зустріч буде поєднана із зустріччю міністрів оборони країн НАТО, яка планується наступного тижня. Ще один варіант Байден поїде до Європи трохи пізніше. Саме тому до США викликали Блінкена (він був у відрядженні, ред.), щоб узгодити подальші дії, знайти оптимальний формат, щоб усе, що планувалося в середині жовтня, відбулося, але трохи пізніше і в дещо іншому форматі», вважає експерт.

Якщо б Байден проігнорував проблему цього урагану, це стало б приводом для нищівної критики з боку Трампа й республіканців
Якщо б Байден проігнорував проблему цього урагану, це стало б приводом для нищівної критики з боку Трампа й республіканців

Поїхати за кордон, проігнорувавши потужний ураган, який насувається на Флориду й східне узбережжя США, Байден не міг і з точку зору суспільних та державних інтересів США, і з врахуванням ситуації у виборчій кампанії.

«Якщо б Байден проігнорував проблему цього урагану, це стало б приводом для нищівної критики з боку Трампа й республіканців, і могло б вплинути на результати виборів 5 листопада. Тому скасування візиту Байдена до Європи в умовах такого форс-мажору є логічним рішенням. І не треба в цьому шукати якусь конспірологію. Ще раз: ці зустрічі, які планувалися в Європі, скоріше за все будуть перенесені на трохи більш пізній час. Коли і як вони відбудуться, ми дізнаємося найближчим часом. Міністерську зустріч у форматі «Рамштайн» можна було б провести і в традиційному місці (на однойменній базі) 12 жовтня. Але схоже, що і Байден, і європейські лідери хочуть провести її на більш високому рівні, ніж зазвичай, тому є вірогідність, що вона також буде перенесена. Деякі західні ЗМІ вже повідомляють про такий сценарій», переконує Володимир Фесенко.

«Якщо зустріч проведуть уже після американських виборів, і якщо на них переможе Трамп, то це суттєво вплине на її результати»

«Вважаю, що тут має місце сукупність обох факторів – один із найсильніших ураганів в історії США та наближення президентських виборів. Тому зустріч і вирішили перенести. А її проведення за участю Блінкена або по відеозвʼязку було б помилковим, адже існувала домовленість про особисту зустріч на рівні лідерів», каже експерт-міжнародник Олександр Юсупов.

До того ж, там мали бути розглянуті питання найвищого значення, насамперед щодо більш конкретних кроків щодо вступу України в НАТО.

«Коли тепер вона пройде – питання відкрите. Якщо вже після американських виборів і якщо на них переможе Трамп, то це суттєво вплине на результати зустрічі, адже багато хто з її учасників захоче спочатку провести консультації з обраним лідером США перед тим, як приймати доленосні рішення. Хоча навіть якби зустріч пройшла ще до виборів, то все одно фактор можливості переобрання Трампа висів би над нею й змушував західних лідерів не робити зайвих кроків до перемоги одного з кандидатів», стверджує пан Юсупов.

«Скасування візиту через буревій – це ніяке не виправдання, а дійсно об'єктивна причина»

За словами політолога Олега Саакяна, роль буревіїв у США непересічна: «Увага американського суспільства до цього питання прикута максимально, особливо враховуючи те, що цей буревій, як повідомляють, може бути найпотужнішим за останні 100 років. Команда Трампа уже заявила, що Байден виділив Україні мільярди (про те, як він «порахував», ми вже написали вище, ред.), а постраждалим американцям по 750 доларів кожному, що для Байдена питання України набагато важливіше, ніж питання Америки».

Якби на цьому тлі Байден поїхав до Німеччини, то це було б використано трампістами й мало б ефект електоральної бомби.

«Тому очевидно, що зараз уся американська еліта з-поміж демократів сидітиме в Сполучених Штатах і демонструватиме з усіх боків, що намагаються долати цей виклик найкращим чином. Бо зрозуміло, що все одно будуть негативні картинки, постраждалі, і необхідно зараз мінімізувати електоральні виклики, каже пан Саакян. А Байден, який у цей час летить над Атлантикою, коли американці страждають від буревію це найгірше, що можна придумати з погляду електоральних процесів. Тому ще раз: я не думаю, що це якесь виправдання, прикриття неготовності щось конкретне заявити на «Рамштайні». Ні! Буревій насправді змішав усі карти на столі. Це перше».

Друге засідання «Рамштайну» мало відбутися в процесі державного візиту президента США до Німеччини вперше за останні 40 років. На думку експерта, це мало б стати з одного боку пасом Байдена для команди Шольца всередині Німеччини, а з іншого пасом Шольца для команди Байдена.

«Байдена, якому необхідні зараз церемоніальні заходи, які створюватимуть і посилюватимуть його образ мудрого лідера, які стануть історичним надбанням, а також електорально гратимуть на команду демократів, причому в широкому сенсі, бо крім виборів президента проходитимуть ще й вибори до Конгресу. Яку наступну дату візиту слід очікувати? Сказати важко. Я думаю, щойно буревій піде на спад візит Байдена таки відбудеться. Відтак бережемо нерви й тримаємо голову холодною», каже Олег Саакян.

«Перенести «Рамштайн» – це правильне рішення»

На думку Олександра Мусієнка, керівника Центру військово-правових досліджень, якби «Рамштайн» відбувся 12 жовтня, то це могло б призвести до не зовсім приємних наслідків. Адже деякі глави держав та урядів, почувши, що на зустрічі не буде Байдена, могли б теж скасувати візит, як це, наприклад, уже зробив президент Польщі Анджей Дуда.

Нічого критичного в цьому немає – засідання
Нічого критичного в цьому немає – засідання "Рамштайну" не скасували, а перенесли, отже, вона відбудеться

«І відправивши натомість своїх міністрів оборони або міністрів закордонних справ, можна зменшити увагу ЗМІ до цієї події. Бо одна справа, коли на засіданні присутні президенти, прем'єри та канцлери, а зовсім інша, коли рівень делегації країн на порядок нижчий, справедливо зауважив пан Мусієнко. Тому перенесення «Рамштайну» це логічний крок, пам’ятаючи, звісно, про потреби України, і розуміючи, що це не дуже добрі новини для нас. Давайте відверто: усі розраховували на цю зустріч, і дійсно тиждень важливий, визначальний, але потрібно працювати далі з партнерами, щоб забезпечити високий рівень представництва, щоб була змога приїхати і в президента США».

Експерт нагадав, як Байден не приїхав на форум миру у Швейцарію, який був важливим для України.

«Тепер він не їде на «Рамштайн»... Звісно, причина у нього поважна, нічим тут не дорікнеш. Але все одно якось неприємно, чи не так? І питання зависло в повітрі, коли ж тепер можна буде організувати цю конференцію з подальшої підтримки України? Скоро в США вибори, вся увага буде прикута туди, і вони будуть залучені у внутрішні ресурси, резерви. І ми вже чекаємо результатів цих виборів і поступового формування нової адміністрації, але дуже сподіваємося, що до того часу Байден зіграє фінальний акорд, який закумулює силу та енергію держав-партнерів на підтримку України. Зараз виглядає так, що хмари згущуються, але давайте не падати духом ми ще не з таких штормів виходили», резюмував Олександр Мусієнко.

Додамо до цього: у нашого ворога також нервують, тому що бояться негативних для себе рішень, які обов’язково будуть. А це вже приємно. Правда?

Мирослав Ліскович. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-