Битва за Україну. День дев’ятсот шістдесят другий

Битва за Україну. День дев’ятсот шістдесят другий

Укрінформ
ЗСУ уразили нафтобазу в окупованих Ровеньках на Луганщині. На Курщині ЗСУ частково повернули позиції, ворог знову посилає колони на штурм

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот шістдесят другий день Великої війни: чим жили Україна та українці 12 жовтня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Сили оборони України вночі 12 жовтня уразили склад паливно-мастильних матеріалів у районі міста Ровеньки на тимчасово захопленій росіянами території Луганської області – Генштаб. На території об’єкта фіксується пожежа. Результати ураження уточнюються.

ЦИТАТИ

Епіфаній, предстоятель Православної церкви України: «Дорогі капелани! Можливо, ваше служіння не є так помітним тут, на відносно мирній території. Але воно є незамінним і дуже важливим там, де буквально щохвилини зустрічаються життя і смерть – на фронті під час обстрілів, кровопролиття, страху, люті… Ви є справжніми духовними воїнами, озброєними непохитною вірою в Господа, щирою любов’ю до людей, прагненням допомогти і полегшити життя іншим».

Андрій Єрмак, глава ОП: «Українська влада постійно працює над питанням надання Україні дозволів на використання далекобійної західної зброї по території Росії… Давайте дочекаємося (цього рішення — ред.). Головне, щоб ми це побачили по результатах на фронті і по тому, як Україна буде ставати сильніше»

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА 

За даними Генштабу, на фронті від початку доби відбулися 94 бойові зіткнення, найактивніше російська армія атакує на Курахівському напрямку.

На Курщині тривають активні бої. Після того, як Сили оборони частково повернули позиції, куди влізли росіяни, окупанти РФ почали знову посилати колони на штурм - Андрій Коваленко, керівник Центру протидії дезінформації

Сили оборони України ймовірно збили російський винищувач-бомбардувальник Су-34 під час запуску авіабомби, екіпаж загинув. Офіційного підтвердження поки немає – ЗМІ.

Головнокомандувач ЗСУ генерал Олександр Сирський заявляє про позитивну динаміку ураження і знищення російських цілей ударними дронами за підсумками вересня – Укрінформ.

Російська окупанти, найімовірніше, планують поновити наступ в районі Вовчанська Харківської області - ОТУ “Харків”. Неподалік населеного пункту Липці ворог вночі за допомогою БпЛА здійснив дистанційне мінування території протипіхотними мінами.

На Кінбурнській косі окупанти РФ намагається збільшити кількість особового складу та озброєння. Ймовірно, щоб штурмувати та форсувати Дніпро, де ріка впадає в Чорне море - Владислав Волошин, речник Сил оборони півдня

Українські захисники ліквідували російську штурмову на Покровському напрямку - - Окрема президентська бригада ЗСУ.

Наразі у Збройних силах України служать понад 300 священників та богословів від 13 релігійних організацій - СтратКом

У захопленому армією РФ Маріуполі ворог нарощує використання порту для збільшення кількості своїх перевезень, у тому числі для відправки військових вантажів - міська рада українського Маріуполя

Сили оборони України вночі 12 жовтня збили 24 із 28 російських ударних безпілотників. Внаслідок активної протидії РЕБ два ворожі безпілотники локаційно втрачені -  Повітряні Сили ЗСУ.

"Кілька тисяч" північнокорейських піхотинців зараз проходять навчання у Росії та можуть бути направлені на лінію фронту в Україні до кінця 2024 року - The Washington Post

***

Ворог вночі завдав три авіаудари по Запоріжжю, поранено 4 людей, пошкоджені 63  будинки – ОВА.

11 жовтня окупанти РФ скинули на місто м. Куп’янськ Харківської області 13 КАБів, з них 2 - ОДАБ-1500, 2 людей загинули, 12 поранені – ОВА.

НАСЛІДКИ ВІЙНИ

Економіка

У вересні 2024 року сапери передали аграріям понад 30,5 тис. га обстежених та очищених від мін сільськогосподарських земель, що в 1,5 раза більше, ніж попереднього місяця – Мінекономіки.

Людські втрати

У вересні в Україні загинули щонайменше 208 цивільних осіб і 1 220 дістали поранення. Вересень став місяцем із найбільшою кількістю жертв серед мирного населення у 2024 році - звіт Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні

НОВИНИ: УКРАЇНА

Результатами візитів у Лондон, Париж, Рим і Берлін стали оборонні пакети для захисту, ППО, інвестиції у виробництво дронів та іншої зброї в Україні – Зеленський у Фейсбуці.

Головнокомандувач ЗСУ генерал Олександр Сирський привітав духовних наставників захисників та захисниць із Днем військового капелана – Укрінформ.

Питання демобілізації військових залежить від того, чи дозволяє це мобілізаційний ресурс і перебіг бойових дій - Іван Тимочко, голова ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ

Перевірка документів після концерту «Океану Ельзи» не є загрозою для української культури та економіки - Микита Потураєв, народний депутат України, голова Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики. 11 жовтня, в Києві біля Палацу спорту зібралося близько пів сотні працівників ТЦК. Вони спільно із патрульною поліцією перевіряли військово-облікові документи у відвідувачів заходу.

11 жовтня у Миколаєві через зіткнення тролейбуса зі стовпом лінії електропередач  тілесні ушкодження отримали 15 пасажирів транспортного засобу, серед яких троє неповнолітніх віком від 12 до 14 років - поліція

З початку року медики провели 373 органні трансплантації. Таку високотехнологічну допомогу надавали у 26 центрах трансплантації. Пересаджено 250 нирок, 73 печінки і 50 сердець. 64% трансплантацій проведено від посмертного донора - Український центр трансплант-координації.

***

Металургійні підприємства України у вересні 2024 року скоротили виробництво основних видів продукції відносно показників серпня. У вересні в Україні було вироблено 624,1 тис т чавуну, 610 тис. т сталі та 503,9 тис. т прокату, що у порівнянні із серпнем менше на 3%, 11,7% та 14,5% відповідно. - ОП «Укрметалургпром»

Національний банк України збільшив обсяг продажу валюти після двотижневого зниження: за тиждень НБУ продав понад 877 млн ​​доларів на міжбанківському валютному ринку, що суттєво більше за показник минулого тижня (721 млн доларів). Це максимальний обсяг майже за три місяці – із середини липня – НБУ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Європейський Союз запровадить санкції проти осіб та організацій, які пов'язані з передачею Іраном балістичних ракет для РФ - Reuters.

Міністри оборони держав Північноатлантичного Альянсу на зустрічі 17-18 жовтня в Брюсселі почнуть обговорення, присвячені перегляду відносин НАТО з Росією – Politico.

Одним з пріоритетів Польського головування в ЄС у першому півріччі 2025 року буде євроінтеграція України і політика «відкритих дверей» для нових країн - Анджей Дуда, президент Польщі

Міністерство оборони Норвегії створило в офісі військового аташе посольства в Києві посаду відповідального за військову співпрацю між обома країнами - Бйорн Арільд Грам, норвезький прем'єр-міністр

Словаччина готова розширити операції з ремонту військової техніки на кордоні з Україною - Юрай Бланар, міністр закордонних справ Словаччина

Спікер Палати представників США республіканець Майк Джонсон висловив сподівання, що на президентських виборах переможе Дональд Трамп, який "покладе край" війні в Україні, тому схвалення подальшої допомоги їй не буде потрібне -  Punchbowl News.

Міністерка внутрішніх справ Німеччини Ненсі Фезер розпорядилась відправити морський оперативний підрозділ поліцейського спецназу GSG-9 для захисту критичної інфраструктури на Балтійському морі - ARD. Це сталось на тлі попереджень європейських розвідувальних служб про те, що Росія активізувала диверсійні операції.

Лауреатка Нобелівської премії з літератури 2024 року південнокорейська письменниця Хан Канг вирішила не проводити пресконференцію через війни, які тривають, в Україні та на Близькому Сході – ЗМІ.

На Замковій площі у столиці Польщі 19 жовтня відбудеться марш, учасники якого вкотре закличуть світову спільноту притягнути Росію до відповідальності за екоцид – Укрінформ.

Президент США Джо Байден із посиланням на оцінку експертів повідомив, що збитки, завдані ураганом Мілтон у штаті Флорида, становлять приблизно 50 мільярдів доларів – Укрінформ.

Глава польського уряду Дональд Туск представить наступного тижня міграційну стратегію для боротьби з нелегальною міграцією у країні на тлі напруженості з Білоруссю, яку Варшава звинувачує у спробах незаконної переправи мігрантів через свій кордон - Bloomberg.

ВОРОГ

У п'ятницю МЗС Росії направило ноту протесту посольству Японії в Росії. У відомстві «розкритикували спільні військові навчання Токіо й Вашингтона за їхнє розширення з року в рік, а також за участь у них держав-членів НАТО, які не входять до регіону, крім США» - ЗМІ. Влада Японії відхилила протест.

Індія, за даними європейських та американських посадовців, стала другим за величиною після Китаю постачальником критично важливих технологій до Росії в умовах, коли проти неї запроваджені санкції – Bloomberg.

Генеральний директор сербської державної компанії Srbijagas Душан Баятович домовився в Санкт-Петербурзі з головою правління "Газпрому" Алексєєм Міллером про додаткові поставки газу до Сербії в зимовий період – ЗМІ.

Білоруська влада домовилася з російською компанією "Роснефть" вивчити надра Гомельської області у пошуках нафти – ЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-