Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

Його геройський шлях починався з АТО

Його геройський шлях починався з АТО

Блоги
Укрінформ
Старший лейтенант Володимир Калюпін загинув 6 липня 2023 року на північній околиці села Роботине

Бійці 65 окремої механізованої бригади створили петицію на ім’я Президента України про присвоєння звання Героя України (посмертно) старшому лейтенанту Володимиру Сергійовичу Калюпіну. 33-річний офіцер воював у складі 2 механізованого батальйону 65 ОМБр і загинув як Герой під селом Роботине Пологівського району Запорізької області.

Він неодноразово виконував складні й небезпечні бойові завдання, вміло керуючи групою по проведенню бойових та розвідувальних виходів. На рахунку офіцера не один десяток знищених ворожих солдатів. Він брав на себе досить ризиковані та небезпечні завдання, які були не всім під силу. Командир взводу, старший лейтенант Володимир Сергійович Калюпін загинув 6 липня 2023 року на північній околиці села Роботине під час виконання важливого бойового завдання.

Володимир Калюпін
Володимир Калюпін

Володимир Калюпін був командиром групи, яка проводила розвідку переднього краю та облаштовувала інженерно-загороджувальні роботи на передових позиціях, відбитих у російських окупантів.

Під час виконання завдання група потрапила в контактний бій з кадирівцями, що намагалися відбити свої втрачені позиції. У результаті важкого бою практично всі учасники того розвідувального рейду отримали поранення – але всі контратаки під шквальним вогнем кількох танків, артилерії, мінометів, російських штурмовиків відбили.

Отримавши контузію у сутичці, Володимир Калюпін продовжував керувати боєм. Під час заміни п’ятьох поранених він залишився на позиції прикривати побратимів, де й загинув внаслідок влучання на позицію осколочно-фугасного снаряда ворожого танка... Тіло відшукали розвідники 65 бригади 8 листопада 2023 року на позиції "Химера" біля села Роботине.

…Бойова діяльність Володимира Калюпіна розпочалася у квітні 2014 року в 51 омбр. Визволяв Рубіжне, Лисичанськ, Сєверодонецьк. Потім був Іловайськ, де 51-ша бригада вела бойові дії (там загинув командир 51 омбр Павло Пивоваренко). Володимир вийшов тоді з оточення; також вони з побратимами винесли пораненого офіцера під Комсомольським.

Під час реформування 51 омбр у 2014 році Володимир Калюпін продовжив службу в 24 омбр на посаді командира взводу, а 5 лютого він був у складі групи, що висунулася з Лисичанська, прикриваючи вихід з Дебальцевого підрозділів 128 ОГШБР.

Але за всі бойові та розвідувальні виходи, за сумлінне виконання своїх обов`язків офіцера Володимира Калюпіна командування чомусь не подавало на нагороди...

Батько загиблого офіцера, майор Сергій Вілінович, також служить в одному із підрозділів ППО ПС ЗСУ, виконує бойові завдання по прикриттю з повітря української землі. Мати офіцера, Надія Володимирівна, теж у минулому служила у протиповітряній обороні.  "Мій Син загинув воїном, – написав у військову частину А7013 батько старшого лейтенанта Володимира Калюпіна. – І його героїчні подвиги, зокрема останній бій за Роботинський виступ на Запоріжжі, мають бути гідно оцінені державою, а загиблому офіцеру – присвоєно високе звання Героя України (посмертно)».

Про це просять Президента України всі військовослужбовці 65 омбр. Залишилося менше 2 місяців, щоб зібрати необхідних 25 тисяч голосів для розгляду петиції Президентом України. Вони також звертаються з проханням долучитися до підписання петиції, проголосувавши за посиланням.

Слава Україні!
Героям Слава!

Автор:

Сергій Скібчик, начальник відділення комунікацій 65 окремої механізованої бригади

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-