РФ продовжує використовувати незаконно отримані термінали Starlink на фронті - WP

РФ продовжує використовувати незаконно отримані термінали Starlink на фронті - WP

Укрінформ
Російські війська, попри зусилля США зупинити потік технологій, продовжують використовувати на фронті незаконно отримані термінали супутникового зв'язку Starlink, що підвищує їхню бойову координацію та маневреність у війні проти України.

Про це повідомляє The Washington Post, передає Укрінформ.

Нелегальні термінали Starlink дають змогу росіянам використовувати супутниковий інтернет для поліпшення координації під час штурмів, здійснювати більше вильотів безпілотників і атакувати українські війська точним артилерійським вогнем, йдеться у статті.

Термінали Starlink, які дають командирам можливість бачити поле бою в реальному часі за допомогою безпілотників і забезпечують безпечний зв’язок між військовими, через санкції не можуть офіційно постачатися до Москви. Проте, за словами українських військових, зростають пропозиції на чорному ринку, і саме розповсюдження Starlink серед росіян стало важливим фактором нещодавніх перемог РФ під час наступу.

Шестеро українських солдатів та офіцерів з різних підрозділів на Донеччині розповіли WP, що Росія ліквідувала технологічний розрив, зробивши свої сили більш згуртованими і збільшивши кількість і точність атак. Деякі з солдатів розкритикували засновника SpaceX Ілона Маска, заявивши, що його компанія не зробила достатньо для боротьби з незаконним використанням Starlink, і поставили під сумнів його бажання вирішити цю проблему.

Офіцер 72-ї механізованої бригади, яка захищала район Вугледара з 2022 року і нещодавно була змушена відступити, назвав використання Росією терміналів Starlink одним із важливих факторів поряд з нестачею живої сили і озброєння, що прискорили падіння Вугледара.

Як пише WP, Starlink з'являлися на позиціях РФ протягом усього року, але лише в останні кілька місяців їхній вплив став по-справжньому відчутним, оскільки російські війська в наступі використовують їх для координації атак. Українські військові, які використовують розвідувальні безпілотники поблизу Новогродівки, розповіли, що з минулого місяця вони бачили системи Starlink на російських позиціях.

Видання проаналізувало чотири з багатьох російських сайтів, що пропонують прямі продажі для «спеціальної військової операції», як Кремль називає війну проти України. Більшість терміналів продаються через месенджер Telegram і починають свою «подорож» із Підмосков'я, а потім відправляються на фронт.

Для активації пристрою користувачам потрібен іноземний номер телефона, адреса електронної пошти та банківський рахунок для сплати щомісячної абонентської плати, що спонукає постачальників шукати людей, готових позичити свої особисті дані. За словами користувачів чатів у Telegram, більшість систем купується в Європі та транспортується через Об’єднані Арабські Емірати.

Раніше у Пентагоні заявляли, що уряди США та України співпрацюють зі SpaceX, щоб «запобігти незаконному використанню Росією терміналів Starlink в окупованій Україні». Своєю чергою, SpaceX заявляла, що вона деактивує термінали, якщо вони використовуються «підсанкційною або несанкціонованою стороною».

Читайте також: На фоні агресії Росії проти України ЄС має більше інвестувати в оборонні технології - Боррель

Як повідомляв Укрінформ, у лютому Головне управління розвідки Міністерства оборони України підтвердило збільшення використання систем супутникового зв’язку Starlink російськими загарбниками на фронті.

Власник SpaceX Ілон Маск заявив, що компанія не продала жодного термінала Starlink до РФ.

Представники Демократичної партії у Палаті представників Конгресу США розпочали розслідування щодо SpaceX у зв'язку з використанням військовими РФ супутникового інтернет-сервісу Starlink.

Фото: Getty Images 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-