Битва за Україну. День дев’ятсот шістдесят четвертий

Битва за Україну. День дев’ятсот шістдесят четвертий

Укрінформ
ГУР знищило в Росії військово-транспортний літак Ту-134. Верховна Рада відхилила всі постанови, які блокують підвищення податків

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот шістдесят четвертий день Великої війни: чим жили Україна та українці 14 жовтня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Головне управління розвідки Міністерства оборони України заявляє про знищення у Росії військово-транспортного літака Ту-134, що належав до 117-го військово-транспортного авіаполку Збройних сил РФ, на російському військовому аеродромі «Орєнбурґ-2» – ГУР.

***

Верховна Рада відхилила всі 13 постанов, що блокували підписання законопроєкту №11416д про зміни в оподаткуванні – Ярослав Железняк, нардеп із парламентської фракції «Голос».

ЦИТАТИ

Єнс Столтенберг, колишній генсек НАТО: «Ми не зможемо змінити Путіна. Але я думаю, що ми можемо змінити його розрахунки, якщо зробимо Україну якомога сильнішою».

Жозеп Боррель, високий представник ЄС: «Сьогодні (на засіданні Ради міністрів ЄС – ред.) ми обговоримо Україну і Близький Схід – в обох випадках ситуація погіршується. В Україні зерновий експорт знову перетворюється на проблему. Росія атакує кораблі... Ми маємо посилити нашу підтримку – це єдине можливе рішення з нашого боку».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

Російські окупанти вперше за майже 50 діб в ніч на 14 жовтня не атакували Україну безпілотниками типу «Шахед» – Armyinform.

На фронті від початку доби відбулося 107 бойових зіткнень, найбільше ворожих атак було здійснено на Курахівському і Лиманському напрямках – Генштаб ЗСУ.

ЗСУ вдалося зупинити просування російських окупантів у районі міста Селидове Донецької області. Там оборону успішно тримає 15-та бригада Нацгвардії «Кара-Даг» – BILD.

Окупанти контролюють східні та південно-східні райони Торецька, штурмують малими піхотними групами під прикриттям артилерії, мінометів, FPV-дронів, броньовану техніку на цьому напрямку поки що не використовують. Росіяни буквально випалюють Торецьк, ситуація складна – ОТУ «Луганськ».

Російський флот по суті втратив можливості впливу на українському театрі бойових дій. Слабкість російського флоту підтверджують реальні бойові дії в Україні – Дмитро Плетенчук, речник Військово-Морських сил ЗСУ.

***

Обстріли Одеси

  • В Одесі внаслідок влучання російської балістичної ракети одна людина загинула, восьмеро поранені. Двоє постраждалих перебувають у важкому стані. Всі поранені та загиблий – працівники припортової інфраструктури – Одеська ОВА.

  • Унаслідок удару ворога по Одеському порту пошкоджень зазнали два цивільні судна, зокрема вдруге пошкоджений суховантаж під прапором Палау «OPTIMA» – Олексій Кулеба, віцепрем’єр-міністр з відновлення – міністр розвитку громад та територій України.

На Херсонщині внаслідок обстрілу цивільного авто дроном загинули дві жінки – 72 та 56 років, водій поранений, у селі Новоолександрівка поранений 68-річний чоловік – Херсонська ОВА.

Через російський обстріл Селидового Донецької області троє людей отримали поранення – МВС.

Російські загарбники минулої доби обстрілювали Донецьку, Херсонську області, вбили 5 людей, поранили 7 – ОВА.

НАСЛІДКИ ВІЙНИ

Економіка

В Україні через війну і техпорушення знеструмлені 553 населені пункти – Міненерго.

Екологія

На вересень 2024 року зафіксовано понад 6 тисяч екозлочинів, а завдана шкода оцінюється вже у 2,6–2,7 трлн гривень – Світлана Гринчук, міністр захисту довкілля та природних ресурсів в інтерв’ю Укрінформу.

Соціальна сфера

За час повномасштабної війни росіяни пошкодили 1673 обʼєкти медзакладів і ще 223 зруйнували повністю. Протягом повномасштабної війни вдалося відновити 887 медичних закладів – МОЗ.

Людські втрати

Українські правоохоронні органи мають інформацію про страту російськими окупантами щонайменше 102 українських військовополонених. Страти переважним чином відбувалися на полі бою – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Президент Володимир Зеленський

- провів засідання Ставки Верховного головнокомандувача, ключовими темами були бої на Покровському та Курахівському напрямках, спроби прорвати оборону ЗСУ на Курщині.

- відвідав вітчизняне виробництво оборонно-промислового комплексу і подякував його працівникам за внесок у зміцнення країни.

- представить План перемоги під час виступу у Верховній Раді у середу, 16 жовтня.

Візит спікера Палати громад парламенту Канади Грега Фергюса до України

- На засіданні Верховної Ради Грег Фергюс закликав союзників збільшити підтримку України, щоб потім не довелося платити набагато більшу ціну. «Союзники України занадто міцно сплять, час прокинутися».

- Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук на зустрічі з Ґреґом Ферґюсом закликав до посилення військової підтримки України, зокрема йшлося про додаткові комплекси протиповітряної оборони та бойову авіацію.

Міністерство закордонних справ України назвало бажання вокаліста гурту Thirty Seconds to Mars Джареда Лето виступати в Росії образою – МЗС України. «Не може бути жодного умиротворення Росії, доки вона продовжує намагатися вирішити «проблему» самого існування України».

В період з 7 по 13 жовтня до центрів рекрутингу української армії звернулися 804 особи, а загальна кількість звернень досягла 20 954 – Міноборони України.

В українській бойовій системі DELTA стала доступна платформа відеоаналізу поля бою Vezha, яка передає трансляції з дронів у реальному часі та забезпечує ефективне ураження росіян – Катерина Черногоренко, заступниця міністра оборони з питань цифровізації.

В Україні на 20%знизилася кількість спроб незаконного перетину кордону, також знизилася і кількість людей, які хочуть виїхати з України за підробленими документами на пунктах пропуску – Андрій Демченко, речник Державної прикордонної служби.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії 46 українських військовослужбовців виїхали за кордон для відпочинку та не повернулися – «Слідство.Інфо» з посиланням на Міноборони.

Правоохоронці проводять перевірки у зв'язку з численними анонімними листами про замінування органів державної влади, місцевого самоврядування та інших об’єктів у різних регіонах України – Нацполіція.

З початку року детективи БЕБ у закінчених кримінальних провадженнях забезпечили відшкодування 5,1 млрд грн збитків – БЕБ.

З нагоди Дня української писемності з 15 жовтня до 5 листопада триватиме «Тиждень української мови у Вікіпедії» – МКСК.

***

Фонд державного майна України 7 – 11 жовтня за результатами торгів з оренди державного майна залучив до бюджету 890,8 тис. грн – пресслужба ФДМУ.

Фонд державного майна України повторно виставляє на аукціон 18 жовтня єдиний майновий комплекс ДП «Бджільнянський спиртовий завод» із стартовою ціною 68,2 млн грн – пресслужба ФДМУ.

На Полтавщині 515 агровиробників отримали державну підтримку у розмірі 69,2 млн грн на майже 17,3 тис. га оброблюваних угідь – пресслужба Полтавської ОВА.

За останніх чотири місяці банки отримали 2484 заявки від бізнесу на кредитування проєктів з відновлення енергетичної інфраструктури та схвалили заявок на 7,9 млрд грн – Нацбанк.

Станом на 1 жовтня середній розмір пенсії в Україні становить 5 851,86 грн, переважна більшість українських пенсіонерів отримують виплати не більше 5 тис. грн – Пенсійний фонд України.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Міністри закордонних справ країн ЄС на зустрічі у понеділок погодились запровадити нові санкції проти Ірану через постачання Росії балістичних ракет – DPA.

Велика Британія у понеділок оголосила санкції проти іранських фізичних і юридичних осіб за «небезпечну та дестабілізуючу» діяльність Ірану на Близькому Сході – урядовий сайт Сполученого Королівства.

Комітет Європарламенту з питань торгівлі підтримав надання Євросоюзом Україні 35 млрд євро як внесок в ініціативи G7 із подальшим погашенням за рахунок заморожених російських активів – пресслужба Європарламенту.

14 жовтня, генеральний секретар НАТО Марк Рютте вирушив до Німеччини, де відвідає штаб-квартиру Альянсу, яка координує постачання зброї та тренування українських збройних сил – пресслужба НАТО.

Євросоюз і Велика Британія мають єдину позицію щодо російської агресії проти України та працюватимуть разом заради вирішення безпекових викликів – Укрінформ. Про це у Люксембурзі перед початком двосторонньої зустрічі в рамках Ради міністрів ЄС із закордонних справ заявили високий представник ЄС Жозеп Боррель та секретар із закордонних справ Об’єднаного Королівства Девід Ламі.

Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга на засіданні Ради міністрів закордонних справ Євросоюзу закликав колег посилити протиповітряну оборону і зміцнити енергетичну стійкість України напередодні зими – МЗС України.

Україна зекономить сотні мільйонів доларів: МВФ вирішив з листопада зменшити свої комісії (charges, surcharges та commitment fees), які впливають на вартість ресурсів для країн, які розвиваються і які мають програми фінансування від фонду, на 36%, або приблизно на $1,2 млрд на рік – Крісталіна Георгієва, директорка-розпорядниця МВФ.

У Філадельфії відбувся 23-й Конгрес українців Америки, на якому обрали нового президента Українського конгресового комітету Америки (УККА) – Оксана Маркарова, посол України в США.

Міністри спорту країн Європи висловили підтримку Україні, засудивши російську агресію та наголосивши на відстороненні громадян РФ і РБ від міжнародного спорту – пресслужба Мінмолодьспорту.

***

У Берліні готуються до візиту президента США Джо Байдена наприкінці тижня. Американський президент планує прибути в німецьку столицю 17 жовтня ввечері, робоча програма розрахована на 18 жовтня, а ввечері того ж дня Байден повернеться в США – Укрінформ.

14 жовтня, розпочалися щорічні військові навчання НАТО із захисту країн-учасниць під назвою «Стійкий полудень» (Steadfast Noon) під час яких військові відпрацьовуватимуть застосування ядерної зброї – DW.

У Литві на полігоні, розташованому неподалік кордону з Білоруссю, в понеділок розпочалися міжнародні військові навчання «Сильний грифон 2024», організовані піхотною бригадою «Жемайтія» – Збройні сили Литви.

У Польщі оголосили про початок реалізації проєкту «Щит Схід» – системи укріплень, фортифікаційних загороджень, передових баз та логістичних вузлів на кордоні з Росією та Білоруссю – Укрінформ.

Економісти вважають, що у третьому кварталі ВВП Німеччини скоротився на 0,1%, як і у другому – це означає технічну рецесію – Bloomberg.

Спецпосланець Ватикану кардинал Маттео Дзуппі 14 жовтня розпочав візит до Москви в рамках місії, яку йому доручив Папа Римський Франциск – Vatican News.

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, щоб допомогти кандидату у президенти США Дональду Трампу, відмовляється схвалити збільшення терміну дії санкцій проти РФ, що ускладнить виділення кредитів Україні за рахунок російських заморожених активів – Politico. У Берліні впевнені, що Україна отримає обіцяний кредит від партнерів, попри позицію Угорщини.

У понеділок вранці було підраховано голоси в першому турі виборів до Сейму Литви по загальнодержавному багатомандатному округу – Reuters. Перше місце посіла головна опозиційна партія соціал-демократів. Лідерка партії Вілія Блінкявічюте розраховує стати новим прем'єр-міністром країни.

Армія Китаю 14 жовтня розпочала чергові масштабні навчання навколо Тайваню із залученням усіх видів збройних сил, включно з ВПС, ВМС і ракетними військами – Міноборони КНР.

Міністр оборони КНР адмірал Дун Цзюнь у понеділок провів у Пекіні переговори з російським колегою Андрієм Бєлоусовим, який похвалив російсько-китайське військове співробітництво, яке назвав «важливим фактором підтримання глобального та регіонального миру», і запевнив у готовності Росії продовжувати тісну військову співпрацю з Китаєм – китайське оборонне відомство.

Індія стрімко стала другим найбільшим постачальником обмежених критичних технологій для військової машини Росії – Bloomberg.

Лауреатами Нобелівської премії з економіки у 2024 році стали Дарон Аджемоглу, Саймон Джонсон та Джеймс Робінсон «за проведення досліджень того, як формуються інституції та вплив на процвітання» – пресслужба Нобелівського комітету.

***

Ізраїльські підрозділи перетнули кордон із Сирією та розгорнули танкові позиції в провінції Кунейтра на півдні Сирії – видання Oksijen.

В Ізраїлі внаслідок вчорашньої дронової атаки «Хезболли» поблизу міста Біньямін загинули четверо ізраїльських солдатів та ще 58 зазнали поранень – Radio Liberty.

Армія оборони Ізраїлю завдала удару по терористах, які діяли в командно-контрольному центрі в районі Дейр-аль-Балаха в Секторі Гази – ЦАХАЛ.

ВОРОГ

Басманний районний суд Москви заочно засудив українську телеведучу Яніну Соколову до восьми років позбавлення волі за статтею про «розпалювання міжнаціональної ворожнечі» – росЗМІ.

Суд у Москві засудив французького політолога Лорана Вінатьє до трьох років ув'язнення у справі про збирання військових даних без реєстрації статусу «іноземного агента» – Медіазона.

Росія збільшила потужність тіньового флоту нафтових танкерів майже на 70%, порівняно із минулим роком, попри санкції проти страховиків і судноплавних компаній – дослідження Київської школи економіки (KSE).

Російські правоохоронні органи оголосили міждержавний розшук громадянина Грузії Олександра Інасарідзе та громадянина України Сергія Андрійченка. Їх звинувачують у причетності до вибуху на Керченському мосту, що стався у жовтні 2022 року – Эхо Кавказа.

У селі Капітонівка в Якутії сталася велика пожежа на складі будівельних матеріалів на площі 1200 квадратних метрів. Однак на опублікованих відео чути звуки вибухів. Причина займання з'ясовується – росЗМІ.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-