Замовити пресконференцію в Укрінформі

реклама

«Фейкове віддзеркалення»: як Росія заперечує використання хімічної зброї в Україні

«Фейкове віддзеркалення»: як Росія заперечує використання хімічної зброї в Україні

Блоги
Укрінформ
Хто змусить РФ відповісти за застосування хімічних речовин проти українських військових

Конвенція про заборону розроблення, виробництва, накопичення та застосування хімічної зброї та про її знищення діє з 1997 року. Контролює виконання Конвенції Організація із заборони хімічної зброї (ОЗХЗ), а саме Виконавча рада ОЗХЗ. Її формують кожні два роки: зі 193 країн-членів обирають 41 країну, представники яких регулярно збираються для розгляду актуальних питань, ухвалення директивних рішень тощо.

На порядку денному чергової зустрічі в Нідерландах – використання хімічної зброї в російсько-українській війні. І хоча є достовірні докази використання РФ хімічної зброї проти України, російські дипломати далі відкидають звинувачення та намагаються перекласти відповідальність за власні злочини на Україну. Утім, міжнародна спільнота має визнати, що заяви Росії – відверта брехня.

Цей коментар був опублікований на The National Interest, його підготували аналітики VoxCheck за співпраці з RAND. Далі про це – у публікації «Вокс Україна».

Щоб приховати свої дії, Росія часто вдає зі себе жертву, заперечує докази та звинувачує інші країни у хімічних атаках проти неї. Наприклад, перед повномасштабним вторгненням в Україну міністр оборони Росії Сергій Шойгу звинувачував американські компанії у плануванні «провокації з невідомими хімічними компонентами». Водночас президент Володимир Путін попереджав про «військово-технічну відповідь». 

Цими заявами Путін намагався виправдати російське вторгнення в Україну. У відповідь Джо Байден попередив, що коли Путін звинувачує НАТО, Україну чи США в майбутніх провокаціях, це часто свідчить про його власні наміри.

У лютому генерал-лейтенант Ігор Кирилов, очільник військ радіаційного, хімічного та біологічного захисту ЗС РФ, заявив, що Росія знищила всі свої запаси хімічної зброї ще у вересні 2017 року. На противагу російським заявам, Державний департамент США у своєму щорічному звіті для конгресу щодо дотримання Конвенції про хімічну зброю стверджував, що «не вірить, що Росія задекларувала всі свої запаси хімічної зброї (ХЗ), всі об’єкти виробництва хімічної зброї (ОВХЗ) і всі об’єкти для розроблення хімічної зброї».

Під час засідання ОЗХЗ російські чиновники відкидали звинувачення та ставили під сумнів достовірність джерел, попри зафіксовані повідомлення від російських солдатів, фотодокази  та свідчення постраждалих українських військових. Усі ці матеріали доводять, що Росія вкотре порушує принципи Конвенції про хімічну зброю.

Замість того щоб припинити порушення Конвенції, Росія бреше про те, що Україна використовує хімічну зброю проти російських військ, зокрема на російській території, або що Україна планує інсценувати «провокацію» із численними жертвами серед цивільного населення, у якій потім звинуватить Росію. Наприклад, РФ заявляє, що її війська біля Авдіївки виявили лабораторію з виробництва хімічної зброї, забезпечену американськими протигазами, польськими захисними костюмами та хімічними речовинами, що заборонені міжнародними нормами. Водночас не надає жодних доказів. 

Насправді російський генерал Ігор Кирилов знову збрехав, нібито російська лабораторія, акредитована ОЗХЗ, перевірила зразки, що підтверджують російську версію. ОЗХЗ опублікувала ноту з уточненням, що вона не перевіряла російських заяв, і що це твердження «оманливе та не відповідає дійсності». Неправдиві заяви Росії про Україну та США – прояв тактики «фейкового віддзеркалення», тобто перекладання звинувачення на того, хто його висуває.

Щоб притягнути Росію до відповідальності за порушення КХЗ через використання хімічних речовин проти українських військових, Німеччина попросила Росію пояснити, чому її солдати визнали використання хімічної зброї в коментарях для державних ЗМІ та військових телеграм-каналів. Росія відкинула ці звинувачення як «абсолютно безпідставні».

Держави-учасниці повинні вимагати від Росії припинити дискредитацію глобальної заборони на використання хімічної зброї через потік неправдивих обвинувачень країн-підписантів Конвенції, розкрити свою секретну діяльність, пов’язану з хімічною зброєю, і викласти план щодо узгодження своєї діяльності відповідно до договору, який вона допомагала укладати.

Автори:

Джон Парачіні, старший міжнародний дослідник і науковий співробітник дослідницького центру RAND

Катерина Іонова, молодша аналітикиня VoxCheck

Аліна Тропиніна, молодша аналітикиня VoxCheck

«Вокс Україна» 

«VoxUkraine» – аналітичний центр, який досліджує розвиток економіки, державного управління, суспільних та реформаторських процесів.

* Точка зору автора може не збігатися з позицією агентства
Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-