Пам'яті спецпризначенця, старшого лейтенанта Філіпа Васильєва (позивний «Фенікс»)

Пам'яті спецпризначенця, старшого лейтенанта Філіпа Васильєва (позивний «Фенікс»)

Хвилина мовчання
Укрінформ
24-річний професійний військовослужбовець загинув напередодні ротації.

Філіп Васильєв народився 19 вересня 1997 року в Житомирі, де спочатку навчався у школі №17, а потім перейшов у гімназію №3.

Хлопець мав веселу вдачу, яку успадкував від свого дідуся, писав вірші, був улюбленцем дівчат. Захоплювався п'ятиборством, любив велоспорт, свого часу пробіг 21-кілометрову дистанцію під час напівмарафону і дуже влучно стріляв, тому за першої ж нагоди ходив у тир. Мав здібності до мов і вивчив англійську та німецьку. Одним із його хобі була фотографія. Прабабуся, яка дуже любила Філіпа, якось подарувала йому професійний фотоапарат, і він постійно вдосконалювався в цій справі.

- Я завжди знала, що на сина можна покластися на всі 100%, - згадує мама воїна Олена Васильєва. - Він був моїм помічником: прибирав, мив посуд, закладав у мультиварку продукти, коли я була на роботі. А ще Філіп був дуже акуратним, навіть педантичним, ніколи не виходив із дому у невипрасуваному одязі, завжди ідеально складав свої речі та дотримувався порядку.

За її словами, Філіп із дитинства мріяв стати військовослужбовцем. Після школи він подав документи в Житомирський військовий інститут ім. С.П. Корольова та на юридичний факультет Київського національного університету ім. Т. Шевченка. Пройшов в обидва виші, але пішов за покликом серця, обравши військовий інститут.

- Звісно, ми з чоловіком спочатку нервувалися за сина, але зараз можу сказати, що ті п'ять років його навчання були найкращим періодом мого життя, - додає пані Олена. - Ми дуже раділи успіхам Філіпа. У нас є подяка від інституту за виховання сина.

В інституті Філіп пройшов професійний відбір і навчався за напрямком Сил спеціальних операцій. Брав активну участь в інститутських заходах та продовжував фотографувати: його світлинами ілюстрована одна з книг про інститут.

Після здобуття вищої освіти Філіп у 2020 році пішов працювати в Головне управління розвідки, був командиром загону Сил спеціальних операцій. Згодом він таки пішов навчатися на заочне відділення юридичного факультету в університет ім. Т. Шевченка, оскільки робота вимагала додаткових знань.

Філіп любив свою сім'ю, сам обрав імена для молодших брата і сестрички. Пані Олена ділиться, що маленька Варвара окрилювала сина. Він приходив із пар і одразу йшов із нею на прогулянку. Старшого брата деколи навіть сприймали за її тата. Одяг, який Філіп колись купував для сестрички на виріст, вона зараз як раз вдягає.

- Філіп дуже поспішав жити, - говорить мама. - Він за вісім місяців отримав звання старшого лейтенанта. Я в нього якось запитала: «Куди ти запізнюєшся? Невже ти в 35 років хочеш стати генералом?» А він мені відповів із усмішкою: «А тобі хіба буде погано?»

У листопаді 2021 року Філіп вирушив на виконання завдання в Часів Яр на Донеччині. Згодом розпочалася повномасштабна війна, і його тримісячна ротація розтягнулася на пів року. Оскільки він любив стрільбу, то пройшов навчання і став професійним снайпером.

24-річний старший лейтенант Філіп Васильєв загинув 5 червня 2022 року. За два дні до цього він говорив батькам, що скоро приїде на ротацію зі своїми побратимами, і просив приготувати його улюблені страви.

Філіп залишив на своєму комп'ютері папку «Сюрприз для 11-А через 10 років», де зібрані фото і відео з його шкільних років. Батьки планують впорядкувати всі файли і показати сюрприз, який підготував Філіп своїм однокласникам та вчителям, вже наступного року.

Військовий також мріяв викладати у своєму інституті.

Вже після загибелі сина мама дізналася, що Філіп присвятив їй два вірші, які заховав під обкладинкою її паспорта. На пам'ятнику Героя викарбували слова з одного із його творів.

Філіпа поховали на Корбутівському кладовищі в Житомирі. Після його загибелі батькам вручили нагороду сина — орден Данила Галицького.

Молодший брат Філіпа Гліб зараз навчається на факультеті іноземної філології та планує в майбутньому продовжити його справу. А 6-річна сестричка Варвара важко переживає втрату. Вона часто залишає біля фотографій Філіпа його улюблені цукерки.

Фото надані Оленою Васильєвою

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-