Битва за Україну. День дев’ятсот шістдесят дев’ятий

Битва за Україну. День дев’ятсот шістдесят дев’ятий

Укрінформ
Україні вдалося провернути з російського полону 95 військових, серед них – 34 азовці. МВФ виділив Україні черговий транш на $1,1 мільярда

Ми зібрали для вас інформацію про дев’ятсот шістдесят дев’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 19 жовтня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Міжнародний валютний фонд 18.10 прийняв рішення виділити Україні черговий транш у розмірі $1,1 мільярда в рамках Програми розширеного фінансування (EFF) – Укрінформ.

Україні вдалося провернути з російського полону 95 військових, 20 з яких були засуджені у РФ до довічного ув'язнення за захист власної землі від агресора – президент України. Серед 95 захисників України, 34 військовослужбовців «Азову», які майже три місяці обороняли Маріуполь.

***

Візит глави МЗС Франції до Києва

Глави МЗС України і Франції провели тривалу зустріч тет-а тет, одним з головних питань перемовин очільників МЗС України і Франції була подальша імплементація, наповнення та реалізація Плану перемоги Президента Володимира Зеленського – Укрінформ.

Головне зі спільної пресконференції глави МЗС України Андрія Сибіги та глави МЗС Франції Жан-Ноеля Барро:

-  Україна і Франція вже заклали основу для співпраці в оборонній сфері, зокрема щодо локалізації та спільного виробництва озброєнь в Україні та передачі низки французьких інноваційних технологій – Сибіга

-  Франція надасть літаки Mirage-2000 на початку наступного року і підготує пілотів - глава МЗС Франції

-  Рішення відправити північнокорейських солдатів на війну Росії проти України виведе війну на новий масштаб ескалації та може перенести її на Азію - Жан-Ноель Барро

-  Що стосується запрошення України в НАТО, ми відкриті до цього, і це дискусія, яку ми ведемо з нашими партнерами – глава МЗС Франції.

-  Ми підтримуємо План перемоги, тому що вже протягом тисячі днів (війни. - Ред.) ми поряд з Україною і докладаємо необхідних зусиль - Жан-Ноель Барро

Міністр закордонних справ Франції Жан-Ноель Барро заявив про намір відвідати північний схід України для зустрічі з українськими військовими, а також оголосив про відкриття двох центрів захисту прав дитини за сприяння Парижа – Укрінформ.

ЦИТАТИ

Андрій Сибіга, глава МЗС України: «Надання Україні саме зараз дозволу на удари західною далекобійною зброєю вглиб території РФ дасть змогу запобігти просуванню російських військ і захопленню додаткових територій та збереже життя українських воїнів».

Шон Саветт, речник Ради нацбезпеки Білого дому: «Якщо Росія справді буде змушена звернутися до КНДР по людську силу, це буде ознакою відчаю, а не сили із боку Кремля. Ми не можемо підтвердити, чи ці повідомлення точні, але якщо це правда, це означатиме небезпечний розвиток війни Росії проти України. Якщо Північна Корея долучиться до Росії, США консультуватимуться зі своїми союзниками та партнерами щодо наслідків «такого драматичного кроку».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА 

У ніч на 19 жовтня дрони атакували Брянськ. Ймовірно, поцілили у завод «Кремний ЭЛ» - телеграм-канал ASTRA. Продукцію "Кремній Ел" ворог використовує, крім іншого, у військовій промисловості, наприклад при створенні систем ППО "Панцир" і ракетних комплексів "Іскандер".

19 жовтня у двох північних районах російського Санкт-Петербурга приблизно у 300 будинках зникла електрика. До цього над містом помітили БПЛА, а місцеві жителі чули вибухи – DWР. Місцеві жителі чули «три хлопки» перед відключенням світла в будинках.

За даними Генштабу, на лінії фронті від початку доби відбулося 71 бойове зіткнення, особлива активність російських загарбників відзначається на Курахівському, Куп’янському і Покровському напрямках.

18 жовтня у центрі тимчасово окупованого Луганська вибухнув автомобіль УАЗ Патріот, в якому перебував майор російської армії Пєрвуха. Внаслідок вибуху причетний до воєнних злочинів загарбник був знищений. Пєрвуха перебував на службі підпорядкованого Генштабу ЗС РФ 273-го розвідувального центру (в/ч 53847), чий пункт постійної дислокації розташований у Новосибирську – ГУР.

Вранці 18 жовтня росіяни знищили міст через річку Конка в Херсонській області. Це може бути пов'язано з ймовірним наступом українських сил на Херсонському напрямку - партизанський рух “АТЕШ”.

На базі чотирьох навчальних центрів Збройних сил України тривалість базової загальновійськової підготовки (БЗВП) збільшили з 30 днів до 1,5 місяці – Генштаб.

Від початку повномасштабного російського вторгнення підготовку на території країн-партнерів пройшли понад 100 тис. військовослужбовців Сил оборони України - Генштаб.

***

Сили оборони України збили 4 із 6 російські керовані авіаційні ракети Х-59/69 і 42 із 98 БПЛА, 46 російських безпілотників наразі локаційно втрачені – Повітряні Сили ЗСУ.

Внаслідок нічної атаки ударних безпілотників у Дніпровському районі Києва пошкоджено фасад будинку, 1 людина отримала поранення. У Дарницькому районі уламки збитих російських безпілотників пошкодили автомобілі, фасади кількох будинків, балкони, приміщення ресторану – КМВА.

Унаслідок обстрілу російськими військами Шосткинської громади на Сумщині 1 людина загинула, поранені 8 людей та пошкоджені об'єкти енергетики – ОВА.

Вночі ворог завдав ударів по об’єктах енергетики Чернігівської області, внаслідок чого спалахнула пожежа, яку локалізували – ОВА.

***

Російські окупанти завдали удару керованими авіабомбами по центру Запоріжжя, 3 людини отримали поранення – ОВА.

Житлова триповерхівка та понад 10 приватних будинків пошкоджені внаслідок російської ракетної атаки на Одесу, але минулося без жертв – ОВА.

У Дніпровському районі Херсона російська армія атакувала працівників комунального підприємства. П’ятеро людей постраждали – ОВА.

НАСЛІДКИ ВІЙНИ

Суспільство

У селі Синяк Бучанської міської територіальної громади на Київщині, яке було в окупації у 2022 і зазнало руйнувань, відбулася церемонія передачі новобудови, спорудженої за фінансової підтримки уряду Угорщини, у якій розміщуватимуться амбулаторія, поштове відділення та Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) - Укрінформ.

НОВИНИ: УКРАЇНА

Міністр закордонних справ України Андрій Сибіга 18 жовтня прийняв у МЗС України заступника міністра зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини Левенте Модьора. Співрозмовники обговорили ключові питання двосторонніх відносин та наголосили на необхідності розвитку українсько-угорських відносин у дусі добросусідства - МЗС.

Україна однозначно буде запрошена в НАТО в кордонах 1991 року, питання вступу до Альянсу без тимчасово окупованих територій не обговорюється - Ольга Стефанішина, віцепрем’єрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції, міністр юстиції

Після ухвалення в Україні нового закону про мобілізацію, мобілізаційні показники зросли в 2.5 раза. 12% тих, хто доєднується до української армії, роблять це добровільно – Рустем Умеров, міністр оборони.

Сухопутні війська ЗСУ попередили, що за "спекулятивні дії в інформаційному просторі, які полягають у прямих звинуваченнях начебто незаконних дій представників ТЦК та СП" можуть порушувати кримінальні справи - Сухопутні війська ЗС України

Начальник Тернопільської ОВА В'ячеслав Негода звернувся до правоохоронців з проханням дати правову оцінку діям посадовців Почаївської міської ради у зв'язку з оскарженням ними судового рішення про повернення державі комплексу будівель Свято-Духівського монастиря Свято-Успенської Почаївської лаври – ОВА.

Командувач Української добровольчої армії Дмитро Ярош запросив працівників Хмельницької обласної прокуратури у свій підрозділ "на виправлення і лікування" - Укрінформ. Раніше генпрокурор Андрій Костін підписав наказ про проведення службового розслідування після оприлюднення у ЗМІ інформації про те, що 50 прокурорів Хмельниччини впродовж останніх років отримали групи інвалідності.

***

Кабмін схвалив розроблений Міністерством енергетики перелік енергетичного обладнання та інших товарів, що звільняються від ПДВ та ввізного мита у разі ввезення в Україну в рамках угод, що фінансуються Фондом підтримки енергетики - пресслужба Кабінету Міністрів.

НЕК "Укренерго" оголосила на 24 грудня додатковий аукціон на придбання автоматичних резервів відновлення частоти (АРВЧ) строком на 5 років – пресслужба компанії.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

Президент США закликав партнерів продовжити підтримку України у боротьбі проти російського вторгнення в умовах «важкої зими» та водночас заявив, що партнери не мають консенсусу стосовно надання далекобійної зброї – Укрінформ.

Європейська комісія 30 жовтня оприлюднить щорічну оцінку прогресу країн, які прагнуть приєднатися до Європейського Союзу, включно з Україною. Один із акцентів ЄС робить на незалежності ЗМІ - Катаріна Матернова, посол ЄС в Україні

Нідерланди передадуть Україні розвідувальні дрони виробництва компанії DeltaQuad на загальну суму понад 42 мільйони євро - Міноборони Нідерландів.

Болгарія готова допомогти Україні з постачанням електроенергії протягом зимових місяців - Novinite.

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Леммі закликав Китай розслідувати звинувачення у постачанні зброї російським військам, які воюють проти України - Politico.

У першій окремій зустрічі міністрів "Групи семи", присвяченій оборонним і безпековим питанням, візьме участь також генсек НАТО Марк Рютте – ЗМІ.

Конгресмен Майк Тернер закликав президента США Джо Байдена визначити використання північнокорейських військ у війні проти України як "червону лінію". Про це політик повідомив у соціальній мережі X і опублікував лист до американського президента – ЗМІ.

Зранку, 19 жовтня, з Лівану було випущено кілька безпілотників по Ізраїлю, один із них був націлений на резиденцію прем’єр-міністра Біньяміна Нетаньягу в прибережному місті Кейсарія. Постраждалих не зафіксовано - Times of Israel.

ВОРОГ

Путін не братиме участі у саміті Великої двадцятки у Бразилії, де його можуть заарештувати відповідно до ордеру Міжнародного кримінального суду – росЗМІ. Путін сказав, що у разі його поїздки на бразильський саміт «розмови будуть лише про це», і роботу під час форуму буде зірвано.

Росія витратила близько 100 млн євро на дезінформацію та дестабілізаційні операції, аби зірвати вибори президента Молдови та референдум щодо європейської інтеграції країни – Bloomberg.

У Росії за шість місяців 2024 року за держзраду засудили 52 особи - це в три з половиною рази більше, ніж за аналогічний період 2023-го – ЗМІ.

Кількість загиблих внаслідок перекидання російського вантажного судна "Григорій Ловцов" на Сахаліні зросла до чотирьох - ЗМІ. Напередодні судно "Григорій Ловцов" перекинулося під час заходу до порту Корсаков. Усього на борту перебувало сім членів екіпажу.

Міністерство юстиції Росії поповнило перелік так званих іноземних агентів. До реєстру потрапили доброволець легіону "Свобода Росії" Олексій Барановський, лікар-травматолог Андрій Волна, який емігрував з РФ, а також іще троє фізичних та одна юридична особа – росЗМІ.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-