Військовий «Чичен»: Командир має бути на передовій, ставити задачі з підвалу - неприпустимо

Військовий «Чичен»: Командир має бути на передовій, ставити задачі з підвалу - неприпустимо

Відео
Укрінформ
Справжній командир обов'язково має бути на передньому краї фронту і бачити, що там відбувається. Сидіти «десь у підвалі» й там «нарізати задачі бійцям» є неприпустимим.

Таку думку висловив начальник артилерії штурмового батальйону «Айдар» Андрій Отчиченко (позивний «Чичен») у програмі «Станція Краматорськ», що вийшла 23 жовтня на Ютуб-каналі Укрінформу.

«Я не можу ховатися далеко від своїх побратимів і не розуміти, що у них там відбувається, та й вони не розуміють, чому ними керує людина, яка не бачить передової. На полі бою треба бути присутнім, бачити позиції, відчувати моральний стан бійців», – розповів артилерист.

За його словами, дуже важливо розуміти, чи безпечна позиція у піхоти, з якої відстані бійців обстрілюють, в яких умовах. «У мене була історія: поставили хлопців на позиції, приїжджаю до них, дивлюся - вони живуть буквально в норах..., постійні обстріли. Я розумію, що довго хлопці там не простоять, а якби я туди не приїхав, то цього б не знав. Бути на полі бою - обов’язково», – наголосив командир артилерії.

На запитання, хто виграє війну (той, у кого більше FPV-дронів, чи той, у кого стара добра артилерія) Отчиченко відповів: «Той, у кого є клепка в голові. Виграє той командир, який розуміє, які в нього є засоби і як правильно їх застосовувати, бо ж можна мати купу дронів та втратити їх через РЕБи, а можна мати багато артилерії і при цьому не знати, як вона працює».

Водночас «Чичен» упевнений: артилерія завжди буде «богом війни». «Снаряду байдуже, яким РЕБом ти користуєшся, він все одно в тебе влучить, якщо там нормальний оператор сидить», – аргументує артилерист.

Утім, щоби військові вміли вправно користуватися зброєю, потрібен адекватний час на бойову підготовку, зауважив «Чичен». А нині, за словами військового, час на підготовку новобранців суттєво зменшився, і люди вчаться вже прямо на фронті.

«Я військовий уже десять років, але військову справу вивчав ще зі школи, тому що мені це було цікаво. Мій батько військовий, я жив на військових фільмах, і мені на війні легше, бо я на цьому розуміюся», - зазначив «Чичен». І така ж підготовка, на його думку, має бути в кожного ще до вступу в армію, особливо обов’язковий курс медицини.

«Можливо, тобі пощастить і війна тебе омине, але краще бути готовим та щоб твої навички не знадобилися, ніж вони будуть потрібні, а ти не будеш до цього готовий», - переконаний військовий.

Читайте також: До використання у Силах оборони допустили наземний робот «Тарган»

У програмі «Станція Краматорськ» він також розповів, чим важлива артилерія на полі бою; звідки бійці беруть боєприпаси, якщо їх не видають; і чому командир батареї мусить виходити на передову, хоча може наводити артилерію далеко від переднього краю. Повне інтерв’ю з «Чиченом» можна переглянути на новому Ютуб-каналі Укрінформу.

Андрій Отчиченко - начальник артилерії штурмового батальйону «Айдар», нагороджений орденом Богдана Хмельницького ІІІ ступеня, артилерист з чималим бойовим досвідом, починав командиром взводу управління мінометної батареї. У 2020 році став командиром артилерійської батареї Д-30, навчав бійців стріляти з гармати, коли критично бракувало фахових офіцерів.

Як повідомлялося, «Станція Краматорськ» - це спільний продукт Укрінформу та Центру протидії дезінформації при РНБО. Головна мета проєкту - через відверту розмову показати особисту життєву історію героя та водночас висвітлити основні російські ІПСО на тему армії і війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-