Володимир Ляшенко, учасник експертної мережі Кримської платформи
Листування в Телеграм може бути основною підставою для затримання чи засудження у РФ або на ТОТ
19.02.2024 15:19

Повідомлення в Телеграм може бути підставою для арешту у РФ та на тимчасово окупованих територіях, зокрема, в Криму. А російські спецслужби мають доступ навіть до видаленого листування українців в Телеграм. Про це з власного досвіду роботи з громадянами України з окупованих територій розповів команді Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки представник Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення, учасник експертної мережі Кримської платформи, адвокат Володимир Ляшенко. 

— Нещодавно у Фейсбук-дописі Ви зазначили, що Вам стали відомі факти, які можуть свідчити про доступ російських спецслужб до листування через Телеграм. Розкажіть у загальних рисах про специфіку Вашої роботи, адже Ви допомагаєте кримчанам, які залишаються в окупації.

— Моя правозахисна діяльність з 2014 року була пов'язана з оформленням українських документів кримчанам, яким на момент окупації у 2014 році ще не виповнилося 16 років. Через це такі громадяни не могли отримати, наприклад, паспорти, або свідоцтво про народження. У 2020 році я отримав свідоцтво адвоката та продовжив цю роботу вже як адвокат. Зазначу, що 4 вересня 2023 року я призупинив адвокатську діяльність у зв’язку з переходом на державну службу на посаді представника Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь.

Під час правозахисної та адвокатської роботи я спілкувався з багатьма українцями в окупованому Криму. Звісно, це відбувалося через месенджери. На їх прохання, ми спілкувалися, зокрема, через чат Телеграму. Десь з 2021 року Телеграм став найпопулярнішим месенджером серед моїх тодішніх клієнтів.

КПВВ «Чонгар», 2018 рік, Джерело: © Kherson.net.ua

Під час перетину контрольного пункту в’їзду-виїзду (КПВВ, на той момент їх працювало два: Чонгар і Каланчак), у декого з наших громадян росіяни брали переглядати телефони. Згодом це стало системною тенденцією. Як наслідок, люди почали видаляти (принаймні мені казали, що видаляють) листування, яке могло певним чином скомпрометувати їх.

Приблизно в період пандемії при перетині КПВВ стали виникали ситуації, коли росіяни допитувалися, чому кримчани видаляли якісь деталі з листування в Телеграм. Тобто з цих питань можна зробити висновок, що вони знали про ці листування. Зазвичай йшлося про якісь несуттєві речі, але це був перший дзвіночок. Тоді я для себе чітко вирішив, що Телеграм я не буду використовувати жодним чином як месенджер.

Також я займався питаннями політв’язнів, яких затримали на території окупованого Криму. І зокрема в Україні представляв інтереси Марлена Мустафаєва, якого росіяни незаконно арештували в Криму 9 лютого 2022 року. Зрештою його засудили аж до 16,5 років. Я допомагав дружині Марлена, у якої не було українських документів, бо їх вкрали окупанти під час проведення обшуку. Відповідно, вона навіть не могла нормально потрапити в Україну та подати певні документи для визнання свого чоловіка політв’язнем.

Марлен Мустафаєв отримав найшвидший вирок з усіх так званих «хізбутівців» —  до «вироку» першої інстанції його судили 11 місяців: він отримав 16,5 років колонії суворого режиму

Відтак до мене почали звертатися й інші люди зі схожими проблемами. В процесі спілкування виринали деякі нюанси, пов’язані із небезпекою використання Телеграму як месенджера. Ба більше, нещодавно я дізнався —  коли російські спецслужби прийшли з обшуком до кримчанина й одразу ж пред’явили йому в якості «доказу» його ж повідомлення у чат-боті Телеграм. Це були повідомлення в нібито проукраїнському Телеграм-каналі, який закликав ділитися інформацією про російських військових. І цей кримчанин необережно повівся.

Листування стало підставою для затримання. Я ще навмисно уточнив: повідомлення пред’явили до чи після обшуку? Відповідь була однозначна: вони вже прийшли з цим листуванням. Звісно, поки у нас немає прямих доказів, що Телеграм «зливає» листування спецслужбам. Такі докази ми зможемо отримати тільки коли з’явиться безпосередній доступ до серверів Телеграму.

До речі, адміністрація Телеграму нещира, коли розповідає, що її сервери знаходяться виключно на території США. Частина серверів - можливо, але частина хоститься на айпішниках на території Російської Федерації. На щастя, зараз, про це вже є багато інформації від правозахисників й профільних громадських організацій. 

Зауважу, що майже 7 років до широкомасштабного вторгнення я працював керівником юридичного напрямку досить потужної телеком-компанії в Україні, тому певним чином розуміюся на таких речах.

— Тобто Ви вважаєте, що на підставі листування в Телеграмі, отриманому спецслужбами, людину можуть визнати винною в Росії?

— Ми з вами розуміємо, що в Росії законодавство формальне. Тобто, коли включається репресивна машина, то їм непотрібні навіть докази. Вони можуть їх намалювати, які потрібні. В одній з відомих мені кримінальних справ, наприклад, доказом слугував висновок фоноскопічної експертизи голосу засудженого, який начебто підтвердив збіг голосу із голосом, що був на записі певних розмов. Але для розуміння фейковості цього «доказу» зазначу, що під час так званого слідства у засудженого зразок голосу не взяли. Клопотання адвоката, щоб взяли зразок голосу безпосередньо у людини, суд відхилив, бо окупаційні «слідчі» повідомили, що для проведення «експертизи», начебто, використали голос засудженого з інтерв’ю, яке він комусь давав декілька років тому. 

Отже листування в Телеграмі без жодних проблем цілком можуть бути там (на території РФ або ТОТ —  ред.) основним доказом, або основною підставою для затримання чи для засудження людини.

— Як часто Ви стикалися з такими випадками, коли на підставі листування людей затримували, наприклад, в Криму або на інших окупованих Росією територіях? Або з випадками, коли люди перетинали КПВВ з  Кримом, і їхнє листування, навіть видалене, перевіряли? 

Одразу зауважу, що спеціально цим питанням я не займався, тому про все не можу сказати. Але дещо мені відомо. Випадок, коли прийшли з обшуком і реально затримали через листування в Телеграм, на сьогодні це єдиний мені відомий. Але до того ще були випадки, коли людей допитували та відпускали: на КПВВ у них були «співбесіди» з представниками ФСБ. Йдеться не про прикордонників, які в Росії також є частиною системи ФСБ, а про «спецуру», так званий підрозділ «Е» (екстремізм). 

За період карантину (це практично два роки з березня 2020 по лютий 2022), мені відомо десь до десятка таких випадків, коли кримчани мали неприємні розмови на КПВВ з Кримом саме через те, що в них були якісь листування в Телеграмі, які вони начебто видалили. Але ФСБ про ці листування знала. 

— Гадаєте з усіх месенджерів саме Телеграм «зливає» дані російським спецслужбам? 

—  Те, що Телеграм зливає, в мене особисто практично стовідсоткова впевненість. І російські спецслужби цього навіть не приховують. Точніше, скажімо так, не сама ФСБ не приховує, а ті, хто висвітлюють в окупаційних «медіа» ситуацію навколо «борьбы с терроризмом», наприклад, так звані «воєнкори». Вони навіть намагаються якимось чином це подати як свідчення «могутності Росії»: от бачите, ми все про вас знаємо, тому давайте здавайтеся відразу. Чи це є, вибачте, їх ідіотизм, чи все ж таки дозована ситуація, коли їм дозволяють ФСБ цю інформацію запускати — це те, що потребує окремого дослідження.

Аудиторія найпопулярніших російських «воєнкорів» у Телеграм станом на лютий 2024

Але повернімося до інших месенджерів. Зараз людина з українським паспортом, якщо вона не має російського «аусвайсу», може з-за кордону потрапити на тимчасово окуповану територію лише через Російську Федерацію, а точніше винятково через аеропорт Шереметьєво у Москві. Там відбувається фільтрація, яка може займати понад добу: деякі люди казали що й до 30 годин їх «фільтрували». Один громадянин України наприкінці 2023 року заїжджав через РФ, попередньо пересвідчившись, що не має в Телеграмі потенційно небезпечних для нього листувань. При цьому він  мав також інші месенджери, які також «підчистив».

Так от цю людину росіяни спитали: а чому у вас в інших месенджерах також нічого немає? Тобто малося на увазі: ну в Телеграмі ми бачимо, що у вас нічого немає, а от чому в інших месенджерах підчищене листування?

Про що це каже? Якщо росіяни мають доступ до Телеграм, то до інших месенджерів все-таки ні. У WhatsApp у цієї людини перед видаленням була небезпечна для неї інформація. Якби у росіян була можливість доступу до цієї інформації з мережі або з телефону, то скоріш за все ця людина не потрапила б на територію РФ і на територію тимчасово окупованого Криму, куди була змушений їхати до батьків, бо іншого шляху не має. 

Тому я все ж таки вважаю, що інші месенджери не «зливають» інформацію, зокрема росіянам, і вони не мають до них такого всеосяжного доступу як до Телеграму. 

— У відповідь на викривальну статтю одного з національних медіа адміністрація Телеграма дала коментар, що ФСБ не має доступу до чатів месенджера. Компанія також переконує, що витік даних відбувається не з їх вини, а через шпигунські програми, отримання спецслужбами пароля до облікового запису, або безпосередньо з гаджета користувача. Як Ви це прокоментуєте?

— Даруйте, я скажу, що Росія бреше частіше, ніж дихає. На це взагалі не можна навіть посилатися. І коли я кажу Росія, то маю на увазі і адміністрацію Телеграм. Згадаймо взагалі, як у нас з'явився Телеграм. Сам продукт з’явився у 2013 році, після того, як у Дурова фактично забрали «ВКонтакте»: у 2014 році цю компанію повністю купила група Mail.Ru. У 2018 році, якщо я не помиляюся у квітні, Росія начебто заборонила Телеграм на своїй території у судовому порядку. А до цього, з 2013 по 2018 роки, Телеграм був збитковим проєктом, і його питома вага серед інших месенджерів на території пострадянських країн була мізерною.

Це так зване «блокування» фактично й блокуванням не було. Зараз я вже розумію, що це був, знаєте, такий бета-тест: чи можна технічно заблокувати  Телеграм? І цей тест був проведений ось так. Росіяни подивилися, як це працює: що можна заблокувати, а що не можна. І через два роки в червні 2020-го суд скасував заборону й одразу Роскомнадзор — це така державна структура в Росії, яка займається питаннями блокування — одразу ж завів в Телеграмі свій акаунт і почав вести Телеграм-канал.

Після цього практично одразу Телеграм отримав для свого розвитку досить значні гроші від підсанкційних осіб (зокрема тих, які під санкціями в ЄС і в Україні), а також російські державні гроші через ВТБ-банк. Якби вони не співпрацювали з тією конторою, яку ми згадували, чи дали б їм ці гроші? Та ні, ніхто б не дав. І от після цього Телеграм почав реально вибухово рости. Точніше, в Україні він почав рости в період так званого «блокування»: у 2018-2020 роки.

Глобальна кількість активних користувачів Телеграм, січень 2024, Джерело: Statista

Саме в цей період Телеграм почали досить активно завантажувати в Україні. Розумієте, у нього був ореол «постраждалого від російської влади». Типу як у телеканалу «Дождь», якщо пригадуєте, начебто альтернативного, але який не гребував демонструвати в етері карту РФ з окупованим Кримом, як частиною федерації.

А після широкомасштабного вторгнення у 2022 році у зв'язку з тим, що Телеграм надавав найбільш оперативну інформацію, питома його вага як джерела інформації зросла з 10% до близько 40%. І він затьмарив собою інші джерела, у тому числі медіа, зокрема, телебачення. Я не кажу вже про друковані медіа: вони взагалі у нас зараз, на жаль, як джерело інформації знаходяться у межах статистичної похибки — десь 3-4% аудиторії їх називають своїм джерелом інформації.

Телеграм став фактично основним джерелом інформації в Україні, тому от, на моє особисте переконання, це була спецоперація ФСБ, коли вони зробили з нього «страждальця» для того, щоб ми в Україні, вибачте, на нього «підсіли». Бо ж він дійсно зручний - тут нічого не можна заперечити. Але це якраз та наживка, на яку і спіймали користувачів. 

— За нашими даними, компанії-підрядники, які є мережами передачі трафіку, у Телеграм виключно російського походження —  RETN та LLC GLOBALNET. Попри заяви, що він базується в Об’єднаних Арабських Еміратах і більше не є афілійованою з Росією компанією. Чи вам відомо щось про цей факт, чи можете Ви також розповісти про те, як це може впливати на роботу? 

— Телеграм запевняє, що операційний офіс знаходиться, начебто, в Дубаї. Декілька разів дослідники намагалися потрапити в цей офіс, тобто прямо за вказаною адресою приїжджали, дивились, намагалися там поспілкуватись з операційною командою. Виявилося, що насправді немає там офісу. Там немає фактично нікого. Ви ж розумієте, що це досить велика повинна бути команда, бо це ж потужна система, яку потрібно адмініструвати, вдосконалювати. І Телеграм, на жаль, бурхливо розвивається, тому ця команда повинна також збільшуватися.

Тому всі ці казки про те, що вони (Телеграм) не пов'язані з Москвою — це брехня. Зокрема, це підтверджується ігноруванням ними звернень від Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Нацрада зараз за новим законом про медіа має право звертатися до керівників таких інформаційних платформ з ініціативою підписання меморандумів, які дозволяють погодити питання, наприклад, нерозповсюдження на території України певної інформації, яка не відповідає українському законодавству або яка несе загрозу національній безпеці України. Телеграм не вийшов на контакт жодним чином. І це показово!

Тому хочу всіх користувачів Телеграм застерегти: не використовуйте його як месенджер для листування з будь-ким! І тим більше не використовуйте його, якщо є хоч найменша ймовірність, що вам доведеться потрапити на територію РФ або на тимчасово окуповану територію України. Бережіть себе та рідних від небезпеки!

Матеріал підготовлено редакцією «Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки» для сайту Укрінформу

Перше фото з особистого архіву Володимира Ляшенка

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-