Супрун дала "рецепт" безпечних грибів
Рекомендації Центру громадського здоров'я поширила на своїй сторінці в мережі Фейсбук Супрун.
"В Україні ростуть майже 2000 видів шапинкових грибів. З них їстівними вважаються щонайбільше 500. Якщо ви збираєтесь в похід по гриби або шукаєте інгредієнти для нового рецепту - будьте дуже обережні. Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю та продаються в торговельний мережі. Не купуйте гриби на стихійних ринках", - написала Супрун.
Якщо все ж таки пішли по гриби - уважно оглядайте їх: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки. Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
Не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними.
Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, в тому числі важкі метали. Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.
Не куштуйте сирі гриби. Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні слід викинути.
Готувати гриби потрібно першої доби після збирання і варити щонайменше три рази в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
Страви, приготовані з грибами, зберігаються в холодильнику не понад добу.
Основними ознаками отруєння грибами є: нудота, блювання, різкий біль в животі, діарея, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій та марення.
Якщо у вас з'явився хоча б один із цих симптомів - терміново телефонуйте "103". Поки їде допомога, промийте шлунок простою водою (викличте блювання), пийте багато рідини та прийміть сорбенти. А також виконуйте рекомендації оператора 103.