В Україні фіксують випадки захворювання на лихоманку Західного Нілу - інфекціоніст

В Україні фіксують випадки захворювання на лихоманку Західного Нілу - інфекціоніст

Ексклюзив
Укрінформ
В Україні періодично фіксуються випадки інфікування вірусом Західного Нілу.

Про це в коментарі Укрінформу повідомила провідний інфекціоніст України, завідуюча кафедрою інфекційних хвороб НМУ ім. Богомольця, заслужений лікар України професор Ольга Голубовська.

"Це захворювання (лихоманка Західного Нілу) є в Україні, є 20 епідеміологічних осередків вірусу Західного Нілу. Це захворювання відоме давно, періодично виникають його спалахи у різних країнах, а в 1999 році зареєстровано драматичне зростання цього захворювання в Америці й Канаді, що супроводжується високою летальністю. У зв'язку з глобальними змінами клімату відбуваються зміни і у сфері інфекційних хвороб, пов'язані як із поширенням збудників за межі їхнього звичайного мешкання, так і переносників інфекційних хвороб", - сказала професор Голубовська.

Вона зазначила, що житло комарів-переносників вірусу лихоманки Західного Нілу змінюється у т.ч. і через господарську діяльність людини.

Читайте також: іНа кордоні Молдови зафіксували вірус лихоманки Західного Нілу

"В Європі переносники інфекцій укорінилися, наприклад, на кладовищах старих автомобілів, у шинах. Для розвитку цих комарів достатньо невеликої кількості вологи й вони отримали широке поширення в Європі, є вони і в Україні. Ми вже і студентів-медиків учимо, що потрібно звертати увагу, бути настороженим щодо цього вірусу. І якщо Європа оголошує, що є спалахи і захворювання поширюється, то в Україні, я боюся, що воно просто не діагностуватиметься у зв'язку з великими проблемами в епідеміологічному нагляді інфекційних захворювань", - підкреслила професор Голубовська.

За словами інфекціоніста, в Україні майже не залишилося фахівців-ентомологів, які стежать за комарами-переносниками.

"Зміни у санітарно-епідеміологічній службі в Україні призвели до втрати фахівців у цій галузі. Сталося порушення у комунікаціях між підрозділами, що відповідають за нашу епідеміологічну безпеку. Але потрібна також і настороженість - епідеміологічний нагляд розпочинається з клініциста, який запідозрить захворювання, а потім вже лікар чекає на підтвердження цього діагнозу", - сказала професор Голубовська.

Вона також акцентувала, що симптоми лихоманки Західного Нілу схожі на симптоми грипу: гарячковий стан, головний біль, втома і болі в тілі, нудота, блювота, іноді шкірний висип і розпухлі лімфатичні вузли.

"Це - дуже серйозне захворювання, яке супроводжується ураженням нервової системи, викликає важкі форми серйозних менінгітів", - підкреслила Голубовська.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Європейського центру з профілактики й боротьби із захворюваннями, у період з 24 по 20 серпня 2018 року в країнах Євросоюзу зафіксовано 300 випадків захворювання на лихоманку Західного Нілу. Найбільше випадків — в Італії(144). За один тиждень серпня 2018 зафіксовано 24 випадки смерті. Всього у 2018 році в країнах Євросоюзу зафіксовано 710 випадків захворювання на лихоманку Західного Нілу.

Як інформує Всесвітня організація охорони здоров'я, вірус Західного Нілу може призводити до розвитку неврологічної хвороби і смерті людей. Найбільші спалахи хвороби відбувалися в Ізраїлі, Греції, Румунії, Росії й США. Інфікування людини найчастіше відбувається в результаті укусів інфікованих комарів. Комарі інфікуються під час живлення кров'ю інфікованих птахів - в їхній крові вірус циркулює протягом кількох днів. Вірус може також передаватися при контакті з іншими інфікованими тваринами, їх кров'ю або іншими тканинами.

Читайте також: На Балканах від лихоманки Західного Нілу померли 12 осіб

Інфекція або протікає безсимптомно(приблизно у 80% інфікованих людей), або може призводити до розвитку лихоманки Західного Нілу або важкої хвороби Західного Нілу.

Приблизно в 20% інфікованих людей розвивається лихоманка Західного Нілу. Її симптоми включають гарячковий стан, головний біль, втому і болі у тілі, нудоту, блювоту, іноді шкірний висип(на тулубі) і розпухлі лімфатичні вузли. Інкубаційний період зазвичай становить від 3 до 14 днів.

Для пацієнтів з нейроінвазивною хворобою Західного Нілу проводиться підтримувальне лікування, при якому часто потрібні госпіталізація, внутрішньовенні вливання, допоміжна штучна вентиляція легенів і профілактика вторинних інфекцій. Вакцини для людей не існує.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-