У Києві презентували сучасне видання

У Києві презентували сучасне видання "Євангелія Бучацького" ХІІІ століття

Укрінформ
«Євангеліє Бучацьке», видання, що стало лауреатом премії Президента України та цьогорічною «Книгою року», презентували у Києві.

Про це повідомив упорядник книги та автор передмови до неї доктор філософії, доктор мистецтвознавства, доктор богословських наук, професор, академік Академії наук вищої освіти України Дмитро Степовик.

"Книга складається з факсиміле стародавнього рукопису Євангелія Бучацького та перекладу його текстів сучасною українською мовою. Вона формує знання про Україну, її народ, історію, культуру. За вагомий внесок у розвиток українознавства у 2018 році книга отримала Премію Президента України "Українська книга року". Я радий, що ця книжка вийшла до 100-річчя видавництва "Дніпро", яке відзначатиметься наступного року", - сказав Степовик.

Розповідаючи про історію видання, він зазначив, що пам'ятка, хоч і називається "Євангеліє Бучацьке", тобто галицьке, створювалася на Волині. Вона містить 210 орнаментів, це при тому що в оригіналі, який є рукописом кінця ХІІ або початку ХІІІ століття, відсутній початок - 81 сторінка.

"Це особливе Євангеліє - добір уривків Святої Євангелії на всі 365 днів року, - створене для читання у храмах Волині. Потім воно потрапило у монастир у місто Бучач, де зберігалося приблизно з кінця ХVІ століття до 1888 року, аж поки Ставропігійський інститут у Львові у 1980-их роках не організував виставку раритетів монастирів Греко-католицької церкви. І тоді було рішення Галицької митрополії залишити її у Львові у сховищі Національного музею, створеного митрополитом Андреєм Шептицьким, де вона зберігається дотепер. Пам'ятка містить дуже багато українських слів і навіть у старослов'янських має закінчення українські", - зазначив упорядник.

Перший заступник голови Державного комітету телебачення і радіомовлення України Богдан Червак привітав "Дніпро" і всіх причетних видання книжки, яка, за його словами, стала великою подією в українському культурному житті.

"Ця книжка є окрасою не тільки церковно-релігійного життя, а й життя української нації, Української держави. Такі книжки видаються раз на сто або п'ятсот років. Тому це справді важливий день", - підкреслив Червак.

Читайте також: Нова дорога церковного життя: думки після Помісного собору

Водночас він наголосив, що не випадково ця книжка з'явилася саме у видавництві "Дніпро".

"У наступному році ми будемо відзначати 100-річчя цього видавництва, засновниками якого були Павло Тичина, Василь Еллан-Блакитний, Георгій Нарбут, видавництва, в якому побачили світ твори всіх класиків української літератури. Тому поява цієї книжки у цьому видавництві невипадкова. Я пишаюся також тим, що у ХХІ столітті Україна уже відзначила цю книжку. Вона отримала високі нагороди, в тому числі від Президента України", - сказав перший заступник голови Держкомтелерадіо.

Директор видавництва "Дніпро" Олександр Кудрявцев поінформував, що наклад книги 1 тисяча примірників, "Євангеліє Бучацьке" отримали усі церкви всіх конфесій, його розіслали по бібліотеках України.

"Євангеліє Бучацьке" видане ДП "Дніпро" на замовлення Держкомтелерадіо у рамках програми "Українська книга".

Ця книга домонгольського періоду була написана від руки й розмальована великими заголовковими ініціалами для наступного прочитання священнослужителями під час Божественної літургії - у другій половині ХІІ чи на початку ХІІІ століття на Волині. Свою теперішню назву - "Євангеліє Бучацьке" - книга дістала за місцем зберігання від 1712 року у чоловічому монастирі м. Бучач. За вагомістю текстів й оформлення Євангеліє посідає одне з перших місць серед українських рукописів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-