Супрун розповіла, як "оздоровити" традиційні шубу та олів'є
Про це вона написала на своїй сторінці у Facebook
"Олів’є, шуба, пюре, крабовий салат, печена качка, торт - все це виглядає дуже заманливо. Але й небезпечно. Особливо, якщо з’їсти все одразу, то неодмінно стане зле", - пише Супрун.
Очільниця МОЗ рекомендує скористатися порадами Daria Ozerna, аби зустріти Новий рік з гарним самопочуттям:
- Зважте за і проти, коли плануєте складне багате меню до свят.
Тривале стояння на ногах, без руху і роботи м’язів, викликає біль в суглобах і набряк вен. Висока температура і брак кисню в кухні є причиною головного болю і навіть підвищення тиску. Шум, опіки, багатозадачність, важкі сумки й витрати грошей — ніщо із цього здоров’я вам не додасть.
- Зробіть те саме, але трохи простіше і здоровіше.
Візьмемо олів’є. Це салат, бо в ньому багато порізаних компонентів і соус: картопля, морква, цибуля, огірки, м’ясо, яйця, і жирний майонез. Власне, олів’є може бути повноцінною стравою, а не “салатом”: тут є білки, жири, повільні вуглеводи. Що зробити?
- Є олів’є — не готуйте більше калорійних страв.
Зрозумійте, що майонез — це проблема. Його забагато, він калорійний, малопоживний, і ускладнює травлення.
У фабричному майонезі часто багато доданої солі, цукру та жиру. Тому його, як і інші готові соуси, слід максимально обмежити у споживанні, а краще — зовсім відмовитися. Натомість готувати їх вдома самостійно (згідно з рекомендаціями здорового харчування МОЗУ.
Але домашній майонез у класичному розумінні — теж не вихід. Сирі яйця, які входять до його складу, небезпечні для здоров’я. Нерідко сальмонели забруднюють курячі яйця, тож без термічної обробки вживати їх не варто.
- Майонез можна замінити: сметаною — в ній вітамін D, молочнокислі бактерії та жирні кислоти із коротким ланцюгом, турецьким йогуртом і гірчицею в зернах. Якщо хочете спробувати щось зовсім нове, майонез можна приготувати із горіхів кеш'ю або авокадо, чи взагалі на аквафабі — це вода, в якій варився турецький горох для хумусу. В інтернеті є багато рецептів.
Нарешті, змініть співвідношення компонентів: більше моркви, свіжий огірок замість солоного, зелена цибуля замість ріпчастої (в ній багато магнію), відварене філе замість ковбаси й шинки. Додайте солену скумбрію — це джерело омега-3 поліненасичених жирних кислот.
- Шуба - ще один “салат” в якому багато майонезу і людської праці. Зробіть простіше — окремо оселедці чи скумбрія. Окремо — вінегрет, і додайте до цього печені овочі: картоплю, селеру, пастернак, моркву, гарбуз і олію. Ви отримаєте те саме, але в легшій формі. І готувати простіше.
- М’ясо краще запікати, аніж смажити. Спробуйте до нього соус із перемеленої журавлини, або гірчиці в зернах і йогурту, а не кетчуп чи той самий майонез.
- Холодець — корисний! Але не забудьте доповнити його овочевим салатом і цвіклями.
А от ковбаси, шинка, готові не-домашні — все процесоване м’ясо — їсти не варто.
"Добре приготувати до свят суп, курячий чи рибний бульйон або борщ. Рідка тепла їжа, в якій - все корисне з овочів сприяє травленню, але і утримує нас від переїдання. Суп це джерело мікроелементів і доступних поживних речовин на ранок похмілля", - наголошує Супрун.