На Docudays UA покажуть 27 українських фільмів

На Docudays UA покажуть 27 українських фільмів

Укрінформ
На XVI Міжнародному фестивалі документального кіно про права людини Docudays UA покажуть 27 українських фільмів, з них п'ять матимуть прем’єри.

Про це повідомляє прес-служба Держкіно.

“Загалом на фестивалі глядачі побачать 76 фільмів із 38 країн світу, з них – 27 українських стрічок. Цього року Docudays UA започаткував нову нагороду “Rights Now!”, на яку буде номіновано десять фільмів з усіх програм фестивалю. Традиційно фільми на Docudays UA змагатимуться в конкурсах DOCU/СВІТ, DOCU/КОРОТКО та DOCU/УКРАЇНА. У національному конкурсі відбудуться українські та світові прем’єри п’яти фільмів, три з яких - “Історія зимового саду” Семена Мозгового, “Портрет на тлі гір” Максима Руденка та “Заповідник Асканія” Андрія Литвиненка - створені за підтримки Держкіно". У позаконкурсній програмі “Національні географії”, що охоплює історії з різних куточків країни, покажуть фільм Аліси Павловської “Гоголь Док”, також створений за підтримки Держкіно”, - ідеться в повідомленні.

Як зазначається, у DOCU/ХІТАХ цього року - дві українські стрічки: зворушливий сімейний портрет “Тато – мамин брат” режисера Вадима Ількова та фільм “Домашні ігри” Аліси Коваленко про юну спортсменку, що має зробити важкий вибір. Обидві картини створені за підтримки Держкіно. DOCU/ХІТ покаже також цьогорічного номінанта на “Оскар” у категорії “Найкращий документальний фільм” - стрічку Бінга Ліу “Обережно, провалля!”.

Фільми з-поміж підтриманих Держкіно пройшли відбір і до індустрійних секцій фестивалю: в Ukrainian Doc Preview та B2B Doc: Producers Meet Producers презентуватимуться стрічки “Панорама” Юрія Шилова, “Зарваниця” Яреми Малащука і Романа Хімея, “Залізна сотня” Юлії Гонтарук, “Земля Івана” Дірка Сімона та Ольги Бесхмельніциної та інші.

Цього року Docudays UA разом з Довженко-Центром презентує ретроспективу українського документаліста та видатного викладача Олександра Коваля, чиє творче життя було тісно пов’язане зі студією “Укркінохроніка”.

Темою цьогорічного фестивалю стало переосмислення концепції прав людини в умовах онлайн-виміру. Docudays UA-2019 пропонує поміркувати над тим, як змінюється наше повсякдення, звички та способи комунікації з появою цифрових технологій, які нові можливості вони відкривають для дослідження реальності й водночас які загрози, пов’язані з контролем та інформаційною безпекою, вони приховують.

Фільмом-відкриттям фестивалю стала стрічка “Bellingcat: Правда у світі постправди” про відому команду громадянських журналістів, яка розслідує резонансні справи, спираючись на відкриті дані. Крім цієї картини, у головній програмі фестивалю під назвою “МЕРЕЖА” глядачі побачать стрічку “Чистильники” про світ інтернет-цензури великих соцмереж, фільм “Сакава” про трьох героїв з Гани, які вдаються до онлайн-шахрайства за допомогою чорної магії, фільм-застереження “Потенційний злочин” та стрічку “Народна Республіка Бажання” про китайську соціальну мережу YY.

Читайте також: На фестивалі Docudays покажуть фільм про політв'язня Балуха

Сума державної підтримки Docudays UA цього року значно збільшилася і становить рекордні 2 млн грн.

Як повідомляв Укрінформ, XVI Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA проходить у Києві з 22 до 30 березня у кінотеатрах “Жовтень” (вул. Костянтинівська, 26), “Київ” (вул. Велика Васильківська, 19), “Ліра” (вул. Велика Житомирська, 40), у креативному просторі IZONE (вул. Набережно-Лугова, 8). Крім цього, 29 та 30 березня покази відбуватимуться в кінотеатрі “Boomer” (вул. М. Лаврухіна, 4) та мережі кінотеатрів КП “Київкінофільм”.

Фото: Олег Переверзєв, prostir

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-