Супрун назвала рецепт безпечного енергетика
Про це вона написала у Facebook.
"Пийте воду" - цю пораду ви запам’ятали, але багатьом не дуже хочеться її виконувати. Вода ж "ніяка". От щось шипуче, солодке, кисленьке, яке додасть енергію і бадьорить - інша річ! Щоб вам простіше було зробити вибір і, що головне, щоб він був здоровим, підготували інформацію про різні напої та їхній вплив на організм", - зазначила Супрун.
Найбільш корисною, за її словами, є вода. Однак воду з-під крана можна пити лише якщо вона відстояна і кип’ячена, а краще - профільтрована. Так, відстоювання дозволяє шкідливим речовинам осісти, а фільтрування очищує воду від дрібних часточок, наприклад іржі, а також іонів.
Мінеральні води за вмістом кальцію та магнію можуть мати як малу, так і середню жорсткість/мінералізацію. Її рівень важливий передусім тим людям, які мають проблеми зі здоров’ям. "Для когось мінералка із магнієм та кальцієм - це джерело корисних іонів, які добре засвоюються, а для когось - збільшення ризику каменів в нирках. Якщо у вас проблеми із тиском, травленням, нирками, роботою серцево-судинної системи, порадьтеся із лікарем щодо жорсткості та мінерального складу води, який вам підійде. Зверніть також увагу, що натрієва мінеральна вода може підвищити тиск", - застерігає Супрун.
Газована мінеральна вода так само засвоюється і відновлює водний баланс, як і негазована. Крім того, газована вода може допомагати людям із диспепсією і закрепами, а також тим, хто прагне їсти менші порції, зазначила Супрун.
Водночас енергетичні напої, за її словами, є шкідливими. "ВООЗ застерігає: в енергетиках дуже багато цукру, кофеїн та інші стимулянти, як-то гуарана, і при постійному споживанні вони систематично псують здоров’я", - наголосила вона. Так, за словами Супрун, якщо постійно пити енергетики, то може виникнути: переспоживання кофеїну, яке може проявитися в гіпертензії, підвищеному серцебитті, нудоті та навіть конвульсіях; діабет другого типу (кофеїн знижує чутливість до інсуліну, а цукор енергетиків підвищує рівень глюкози в крові. В одній баночці - 28 грамів цукру, а денна норма споживання доданих цукрів - до 50 грамів, а краще - до 30); викидні на пізньому терміні, мертвонародження чи народження дітей із низькою вагою; пошкодження зубів; ожиріння; агресивна поведінка, погане навчання; поєднання енергетиків і спорту збільшує ризик черепно-мозкових травм.
Замінювати енергетики газованими солодкими напоями Супрун теж не радить. Споживання таких напоїв пов’язують із такими наслідками: ожиріння; інсулінорезистентність та ризик діабету (якщо пити дві склянки солодкого і шипучого щодня, то ризик діабету зростає на 26%); ризик подагри зростає на 80%, якщо щодня освіжатися "ситром"; вищий ризик серцево-судинних захворювань; більший ризик карієсу; фосфорна кислота солодких напоїв потребує врівноваження, тому із кісток виходить кальцій; солодкі напої можуть збільшувати ймовірність раку.
Соки, за словами Супрун, теж не є здоровою альтернативою. "Свіжовижаті те саме, але їх можна комбінувати з овочами і зменшувати тим самим вміст цукру. Все тому, що в них високий глікемічний індекс та глікемічне навантаження - це те саме, що поїсти цукерок... Фрукти краще споживати цілими, або у вигляді фруктово-овочевих смузі", - зазначила вона.
Дієтичні напої із замінниками цукру, за даними Супрун, трошки кращі, але такі підсолоджувачі, як сахарин та сукралоза, впливають на мікрофлору кишківника. А від неї залежить наша схильність до діабету, ожиріння, депресії й прагнення нездорової їжі.
"Але хороші новини є, та не обов’язково весь час пити лише воду. Якщо хочете урізноманітнити пиття - зробіть лимонад. Заморозьте лимон чи апельсин і натріть його із цедрою на терку та залийте кип’яченою водою. Тут вам і свіжий смак, і вітамін С, і бета-каротин, і клітковина пектин, і ефірна олія. Смак лимонаду можна урізноманітнити завдяки м’яті, тертому імбиру, кориці, лаванді, цвіту бузини чи чайної троянди. Замість лимону можна брати будь-які ягоди", - радить вона.
Водночас солодкі газовані напої можна замінити узваром із сухофруктів - це хороше джерело мікроелементів. Сушені абрикоси багаті на калій, чорнослив - на залізо і бор. Але не треба додавати до узвару цукор - він вже є у фруктах, наголошує Супрун.
"Якщо вам потрібно мобілізуватися, випийте фільтровану каву та склянку (хоч і не корисного) соку. Це буде еквівалентно кофеїну і цукру енергетику, але із природними антиоксидантами кави, вітамінами і без сумнівних домішок", - додала вона.
Найкращим джерелом мінералів, за словами Супрун, є молочна сироватка: в одній склянці чверть денної норми кальцію та фосфору, і десята частина потреби в цинку, калію та магнію. "Змішайте сироватку із соком і отримаєте безпечний енергетик", - радить в.о. міністра.