ЮНЕСКО закликає Росію негайно припинити агресію проти України та зберегти культурну спадщину

ЮНЕСКО закликає Росію негайно припинити агресію проти України та зберегти культурну спадщину

Заява
Укрінформ
ЮНЕСКО оголосила про початок роботи щодо оцінки завданих Україні російськими агресорами збитків у сфері компетенції організації (зокрема щодо освіти, культури, культурної спадщини та інформації), а також про реалізацію заходів у рамках надання невідкладної підтримки.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення із посиланням на заяву ЮНЕСКО,

«Резолюція ГА ООН підтвердила першочергову важливість дотримання Статуту ООН, відданість принципам дотримання суверенітету, незалежності, неподільності та територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах, а також вимогу до Російської Федерації щодо негайного припинення застосування сили проти України», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що генеральна директорка ЮНЕСКО Одрі Азуле висловила повну підтримку ухваленню такого рішення. Вона погодилася з думкою, що прозвучала у вступному слові Генерального секретаря на спеціальній сесії Генеральної Асамблеї: «це – ескалація насильства, яка призводить до загибелі цивільних, у тому числі дітей, і є абсолютно неприйнятною».

Крім того, Одрі Азуле закликала «охороняти українську культурну спадщину, яка свідчить про багату історію країни та включає: сім її об’єктів, які розташовані, зокрема, у Львові, Києві, Одесі і Харкові – членах Мережі творчих міст ЮНЕСКО до Всесвітньої спадщини; національні архіви, деякі з них внесені до Реєстру ЮНЕСКО «Пам’ять світу»; місця вшанування трагедії Голокосту».

Повідомляється також, що відповідно до свого мандату ЮНЕСКО вимагає негайного припинення нападів на цивільні об’єкти – школи, університети, меморіальні місця, культурні та комунікаційні інфраструктури, а також висловлює жаль стосовно жертв серед цивільного населення, зокрема студентів, викладачів, художників, науковців і журналістів. До них належать жінки та діти, особливо дівчата, які непропорційно постраждали від конфлікту та переміщення.

Резолюція Генеральної Асамблеї від 2 березня 2022 року висловлює серйозну стурбованість повідомленнями про напади на цивільні об’єкти, серед них і школи. У зв’язку із зазначеним ЮНЕСКО рішуче засуджує напади на освітні заклади, внаслідок яких за минулий тиждень було пошкоджено щонайменше 7 закладів, зокрема, під час нападу 2 березня на Харківський національний університет імені Каразіна.

Зазначається, що загальнодержавне закриття шкіл і навчальних закладів торкнулося всього населення (6 мільйонів учнів віком від 3 до 17 років і понад 1,5 мільйона студентів ВНЗ). Ескалація насильства перешкоджає захисній ролі освіти, і вплив може бути далекосяжним, у тому числі в сусідніх країнах.

У сфері культури ЮНЕСКО підкреслює зобов’язання міжнародного гуманітарного права, зокрема Гаазької конвенції про захист культурних цінностей у разі збройного конфлікту 1954 року та двох протоколів до неї (1954 і 1999), утримуватися від заподіяння шкоди культурним цінностям, а також засуджує всі напади та пошкодження культурної спадщини в усіх її формах в Україні. ЮНЕСКО також закликає до повного виконання Резолюції 2347 Ради Безпеки ООН.

З огляду на це ЮНЕСКО серйозно стурбована збитками, завданими Харкову – творчому місту музики ЮНЕСКО; історичному центру Чернігова, включених до Орієнтовного списку Всесвітньої спадщини України. ЮНЕСКО глибоко сумує через повідомлення про пошкодження творів видатної української художниці Марії Примаченко.

ЮНЕСКО також засуджує напад на меморіал Голокосту в Бабиному Яру – місце одного з найбільших масових розстрілів євреїв під час Другої світової війни, і закликає поважати історичні місця, цінність яких для освіти та пам’яті є незамінною.

Зазначається, що з метою запобігання таким нападам ЮНЕСКО у тісній координації з українською владою працює над тим, щоб якомога швидше позначити ключові історичні пам’ятники та місця по всій Україні емблемою Гаазької конвенції 1954 року, що є міжнародно визнаним сигналом для захисту культурних пам’яток і спадщини в разі збройного конфлікту. Крім того, ЮНЕСКО звернулася до української влади з метою організації зустрічі з директорами музеїв по всій країні, щоб вирішити нагальні потреби в рамках збереження музейних колекцій і культурних цінностей. У співпраці з організацією «UNITAR/UNOSAT» ЮНЕСКО проводитиме моніторинг збитків, завданих культурним об’єктам, аналізуючи їх зі супутникових знімків.

У сфері доступу до інформації та свободи вираження поглядів ЮНЕСКО нагадує про свою попередню заяву, в якій наголошується на зобов’язаннях за Резолюцією 2222 Ради Безпеки ООН щодо захисту працівників ЗМІ та пов’язаного з ними персоналу – «медіаобладнання та установки є цивільними об’єктами, і тому не можуть бути об’єктом нападу чи репресій, якщо вони не є військовими об’єктами».

У зв’язку із зазначеним вище ЮНЕСКО глибоко стурбована повідомленнями про обстріли медіаінфраструктури, зокрема обстріл головної телевізійної вежі Києва 1 березня 2022 року, з численними повідомленнями про загибель, у тому числі принаймні одного працівника ЗМІ, а також випадки насильства проти журналістів та спроби обмежити доступ до мережі Інтернет.

У конфліктній ситуації вільні та незалежні ЗМІ мають вирішальне значення для забезпечення доступу цивільних осіб до інформації, яка може врятувати життя та розвінчати дезінформацію і чутки.

Повідомляється, що на прохання групи держав-членів Правління ЮНЕСКО проведе спеціальну сесію 15 березня «для вивчення впливу і наслідків поточної ситуації в Україні в усіх аспектах мандату ЮНЕСКО».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-