Молодіжний симфонічний оркестр України готує дві світові прем'єри

Молодіжний симфонічний оркестр України готує дві світові прем'єри

Фото
Укрінформ
Молодіжний симфонічний оркестр України готує одразу дві світові прем'єри - «Фугу смерті» на вірш Пауля Целяна та «Реквієм по поету», написаний під враженням від звістки про смерть на фронті поета Максима Кривцова.

Музику до обох творів написав український композитор Євген Оркін, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На кожному концерті ми ставимо акцент на подіях, які відбуваються зараз. Тож 2 червня на престижному фестивалі у Відні Wiener Festwochen ми зробимо світову прем'єру твору Євгена Оркіна - концерт для скрипки з симфонічним оркестром, написаний на тему вірша «Фуга смерті» Пауля Целяна. Це австрійський поет, народжений в Україні, в Чернівцях. Він – єдиний з родини, хто зміг втекти од нацистів і вижив під час Голокосту», - розповіла керівниця та засновниця колективу диригентка Оксана Линів.

За її словами, для музикантів дуже важливо провести паралелі з Україною: «Якщо тоді був Голокост, геноцид євреїв, то зараз ми маємо геноцид України. Коли прицільно з Москви запускаються ракети на церкви, на інститути, на лікарні, на будинки із цивільним населенням», - додала вона.

Солістом буде Андрій Мурза - український скрипаль, родом з Одеси. Це також символічно, зауважила Оксана Линів, тому що Одеська скрипкова школа відома на весь світ, а зараз це місто дуже потерпає від російських ракет.

Також Національна капела «Думка» разом з Молодіжним симфонічним оркестром та Kyiv Symphony Orchestra виконають Реквієм «Бабин яр» Євгена Станковича.

Читайте також: Маріупольський оркестр «Ренесанс» взяв участь у великому концерті в Італії

У серпні в рамках Люцернського фестивалю в Швейцарії Молодіжний симфонічний оркестр дасть прем’єру твору «Реквієм за поетом» за віршами Максима Кривцова.

На початку січня 2024 року він загинув, щойно отримавши перший наклад своєї книги. Разом з поетом загинув і його кіт, який всюди ходив слідом.

«Ми взяли останній пост Максима в мережі перед загибеллю, де він запропонував обирати сторінки й номери рядів текстів, сказавши, що буде відповідати цитатами. Це стало канвою – там переплітаються рядочки його віршів, які співає соліст. І на тлі лунає семпл – з коментарями з Фейсбуку, у яких люди кажуть, що не слід цього робити, що в них тривожні передчуття. Ми переклали все англійською, щоб було зрозуміло міжнародній публіці», - пояснила Олександра Зайцева, директорка оркестру.

Нагадаємо, Молодіжний симфонічний оркестр України/YSOU був заснований у 2016 році за ініціативи диригентки Оксани Линів.

Як повідомляв Укрінформ, у Страсбурзі в Палаці музики на концерті до 75-річчя Ради Європи відбулася французька прем'єра кантати Євгена Оркіна «Татусева книга». Цей твір присвячений пам'яті дитячого письменника Володимира Вакуленка, замордованого російськими окупантами в Ізюмі.

Фото надані пресслужбою оркестру

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-