У Києві відкрилася виставка «Першообрази» українського художника Анатолія Криволапа

У Києві відкрилася виставка «Першообрази» українського художника Анатолія Криволапа

Фото
Укрінформ
У Києві в Центрі сучасного мистецтва М17 відкрилася виставка «Першообрази» одного з найдорожчих вітчизняних митців, відомого художника Анатолія Криволапа, картини якого двічі встановлювали світові рекорди продажів сучасного українського мистецтва на міжнародному артринку.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Першообрази» – це перша виставка, що об’єднала абстрактні роботи митця, які характеризують творчість Анатолія Криволапа 1990-х – початку 2000-х, а також ікони, створені художником впродовж минулого року», - розповів під час відкриття виставки її куратор, український мистецтвознавець Валерій Сахарук.

Виставка «Першообрази» Анатолія Криволапа / Фото: Павло Багмут, Укрінформ

Мистецькі експерти зазначають, що звернення Криволапа до іконопису для багатьох, навіть для самого художника, стало несподіваним. Перш ніж відшукати власну неповторну образність, він пройшов складний шлях випробування формою. Лише у 1986-му році, через 10 років після закінчення Київського державного художнього інституту, він знайшов свою техніку. Цього ж року з-під пензля Криволапа з’являються перші абстрактні образи, народжені уявою художника. Впродовж 2014–2024 років митець працює над розписами церкви Покрова Пресвятої Богородиці, розташованої в селі Липівка, що на Київщині.

До виставки «Першообрази» підготовлений каталог, до якого увійшли усі роботи, представлені в експозиції. Урочиста презентація видання відбудеться за участі автора та куратора 16 квітня 2024 року.

Виставка проводиться за підтримки фонду Art Support Fund.

Читайте також: У столиці відкрилась виставка «Khaki is a new pink»

Анатолій Криволап народився у 1946-у році в місті Яготин. Освіту отримав у Київському художньому інституті, де навчався в майстерні Віктора Пузиркова. З кінця 1980-х років ім’я Криволапа все частіше з’являється в артпросторі. У 1992-у році разом з Тіберієм Сільваші, Олександром Животковим, Марком Гейко, Миколаєм Кривенком заснував групу «Живописний заповідник», вплив якої на сучасне українське образотворче мистецтво тривав десятиліття.

У 2011 Криволап був визнаний «Людиною року» в Україні. Того ж року роботи митця двічі встановлювали світові рекорди продажів сучасного українського мистецтва на міжнародному артринку. У 2012 художник отримав Національну премію імені Т.Г. Шевченка.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-