В інтернеті продаються артефакти з Одеського археологічного музею - ЗМІ

В інтернеті продаються артефакти з Одеського археологічного музею - ЗМІ

Фото
Укрінформ
На одному з приватних інтернет-аукціонів виявили в продажу турецькі та татарські люльки XVI-XVIII століть із фондів Одеського археологічного музею.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Думська.

«Артефакти з фондів Одеського археологічного музею Національної академії наук України з'явилися в продажу на приватному інтернет-аукціоні… Йдеться про курильні татарські та турецькі люльки XVI-XVIII століть із характерним маркуванням. На продаж їх виставив користувач, який представився Сатановим. Він зазначив, що перебуває в Одесі», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що за результатами зчитування професійних маркувань опитані фахівці зійшлися на думці, що йдеться саме про музейні предмети.

За інформацією видання, директор археологічного музею Ігор Піструїл спочатку підтвердив, що раритети, виставлені на продаж, належать музею. Він додав, що теж виявив цей лот на інтернет-аукціоні й сповістив правоохоронців. Згодом директор відмовився коментувати ситуацію.

У поліції повідомили, що за вказаним фактом зараз триває розслідування.

«Роки три тому, ще до призначення нинішнього директора музею, ці предмети кимось зі співробітників були передані приватній особі на реставрацію. Потім реставратор помер, а про предмети забули. Тепер вони з'явилися на аукціоні. Найімовірніше, ця історія трапилася внаслідок службової недбалості відповідального співробітника музею», - зазначив співробітник карного розшуку.

Читайте також: Херсонський художній музей ідентифікував понад 100 картин, викрадених росіянами

Укрінформ звернувся за коментарем в Одеський археологічний музей. Там інформації не надали, але повідомили, що у понеділок, 29 квітня, з цього приводу відбудеться зустріч із керівництвом музею.

Як повідомлялося, Україні повернули вісім цінних предметів археології, незаконно вивезених до Нідерландів у березні минулого року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-