У Києві пройшла вистава до 80-річчя вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу

У Києві пройшла вистава до 80-річчя вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу

Фото
Укрінформ
У Національному академічному драмтеатрі імені Івана Франка 18 травня відбувся мистецький проєкт «Файний Франко Ф’южн».

Він був присвячений 80-річчю вшанування памʼяті жертв геноциду кримськотатарського народу. Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

«Сьогодні залишилося дуже мало людей з-поміж кримських татар, які особисто пережили депортацію, або ж були свідками цих подій на Кримському півострові. Проте є діти та їх онуки. Але чи тільки кримські татари повинні памʼятати про цю трагедію? І чи тільки українці? Ні. Про ці події має знати весь світ», - наголосив т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв на відкритті події.

Повідомляється, що у програмі заходу були українські та кримськотатарські традиційні старовинні наспіви, авторські композиції на основі фольклорного мелосу Сергія Гданського, Олександра Кохановського, Сусанни Карпенко, Станіслава Мороза, а також джазові імпровізації на теми українських народних пісень як у їх автентичному звучанні, так і у світлі сучасних аранжувань та джазових імпровізацій.

У Києві пройшла вистава до 80-річчя вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу / Фото: МКіП

Як повідомляв Укрінформ, 18 травня в Україні відзначали День боротьби за права кримськотатарського народу та вшановували пам'ять жертв геноциду кримських татар з нагоди 80-х роковин трагедії їх масової депортації.

Читайте також: У турецькому Ескішехірі відбулися заходи до 80-річчя депортації кримських татар

Депортація кримських татар розпочалася 18 травня 1944 року о 3 годині ранку й тривала до початку червня (перша і найбільша хвиля закінчилася 20 травня).

Офіційною підставою для депортації стала таємна постанова Державного комітету оборони № 5859 «Про кримських татар» від 11 травня 1944 року, в якій кримським татарам висували претензії у начебто масовій зраді та масовому колабораціонізмі за часів окупації Криму гітлерівськими військами.

За офіційними даними, було депортовано 183 144 особи; за кримськотатарськими джерелами - понад 400 тис., з яких упродовж півтора року померло близько 46% депортованих.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-