На кінофестивалі в Карлових Варах відбудеться прем'єра фільму Сенцова «Реал»

На кінофестивалі в Карлових Варах відбудеться прем'єра фільму Сенцова «Реал»

Укрінформ
На 59-му Міжнародному кінофестивалі в Карлових Варах (Чехія) відбудеться світова прем'єра документального фільму "Реал" українського режисера і військовослужбовця Олега Сенцова.

Такий анонс зробив Сенцов у Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Світова прем'єра фільму, який не є фільмом", - написав режисер.

Кінодистриб'ютор "Артхаус Трафік" повідомив, що картину продемонструють у межах програми "Спеціальні покази".

Як зазначається, в основі фільму - матеріал, знятий незаплановано тактичною камерою влітку 2023 року. Сенцов випадково зняв один із боїв, коли його БТР був уражений ворогом. Режисер опинився в траншеї та за допомогою радіозв’язку намагався організувати евакуацію частини свого підрозділу, який був під обстрілом, майже без боєприпасів, на позиції під кодовою назвою "Реал".

"Реал" - це не кіно в класичному його розумінні. Це шматок життя на війні, який був знятий випадково, але який показує його справжнє обличчя без прикрас та фальші», — зазначив Сенцов.

Читайте також: У Торонто показали українсько-канадський фільм «Ми, наші улюбленці та війна»

Фільм є українсько-хорватською копродукцією і створений за підтримки Європейського фонду солідарності з українськими фільмами, проєкту «Документування України», ініційованого Інститутом гуманітарних наук (IWM, Відень), програми FILMBOOST від Deutsche Filmakademie у співпраці з ГО «Докудейз».

59-й Міжнародний кінофестиваль у Карлових Варах триватиме з 28 червня до 6 липня. Він вважається одним із ключових у Центральній та Східній Європі.

Як повідомлялося, Олег Сенцов — український кінорежисер, сценарист і письменник, громадський активіст. Генеральний директор кінокомпанії «Край Кінема». Лауреат Премії Сахарова за свободу думки Європарламенту (2018) та Національної премії України імені Тараса Шевченка (2016).

10 травня 2014 року Сенцов був затриманий у Сімферополі російськими силовиками й засуджений за звинуваченням у тероризмі до 20 років ув'язнення.

7 вересня 2019 року Сенцов був визволений у межах обміну утримуваними особами між Росією та Україною.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Олег Сенцов долучився до українського війська та воював на південно-східному фронті.

Фото: Фесбук Олега Сенцова

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-