Україна продовжить співпрацювати з Нідерландами для повернення культурних цінностей

Україна продовжить співпрацювати з Нідерландами для повернення культурних цінностей

Фото
Укрінформ
Т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв зустрівся з Надзвичайним і Повноважним Послом Королівства Нідерланди в Україні Єннесом де Молом. Сторони обговорили питання співпраці, зокрема у сфері повернення культурних цінностей.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства культури та інформаційної політики.

«Колекція «скіфського золота» була передана Національному музею історії України. Ми вже готуємо цю експозицію. Це буде така ж знакова подія, як і саме повернення культурних цінностей», – сказав Карандєєв.

Очільник МКІП наголосив на потребі України у створенні депозитаріїв для музейних предметів, надійних сучасних сховищ для експонатів українських музеїв. Про це, поряд з іншим, йтиметься під час великої конференції з відновлення України у Берліні 11 червня.

Він також наголосив, що Україна має ініціативу, яку може реалізувати разом з міжнародними партнерами, щодо впровадження навчальних програм для реставраторів нерухомої спадщини та реставраторів музейних предметів, які відновлюватимуть культурне надбання України після війни.

Карандєєв висловив вдячність Нідерландам за підтримку у справі «скіфського золота» та повернення на територію України експонатів. Також він подякував муніципалітетам Нідерландів за майданчики для виступів українських колективів.

«Для мене особисто повернення предметів мистецтва до країн-власників є дуже важливим. Я радий, що Музей Алларда Пірсона, де зберігалося «скіфське золото», повернув артефакти на основі міжнародного права. Це було дуже важливо», – зазначив Єннес де Мол.

Читайте також: У Києві за участю представників Нідерландів показали частину з колекції «скіфського золота»

Серед учасників зустрічі - посол з особливих доручень МЗС України Ігор Осташ та генеральний директор Національного музею історії України Федір Андрощук.

Як повідомлялося, 28 листопада минулого року в скарбниці Національного музею історії України презентували окремі артефакти колекції «Крим: золото й таємниці Чорного моря», які повернулись до України з Нідерландів. 21 травня МКІП передало вісім цінних предметів археології до Національного музею історії України на тимчасове зберігання. Це перехоплені нідерландськими митниками незаконно вивезені раніше з України наконечники списів та стріл з різних археологічних культур і регіонів України. Також МКІП отримало від Агенції культурної спадщини Нідерландів кілька тисяч синьо-білих щитів для маркування пам’яток культурної спадщини.

Фото: Міністерство культури та інформаційної політики

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-