Померла легендарна французька співачка Франсуаза Арді

Померла легендарна французька співачка Франсуаза Арді

Укрінформ
Франсуаза Арді, французька співачка, модель і актриса, одна з найбільших зірок Франції, померла у віці 80 років.

Про це повідомляє Euronews, передає Укрінформ.

Про її смерть повідомив її син і музикант Томас Дютронк у соціальних мережах. Дютронк опублікував фото, на якого він зображений з матір'ю в дитинстві, написавши: «Maman est partie» («Мами більше немає»).

Арді народилася в 1944 році в Парижі, ще підлітком підписала контракт зі звукозаписною компанією. Свій перший музичний хіт «Tous les Garçons et les Filles» Арді написала у 1962 році, коли їй було лише 18 років. Балада продалася накладом понад 2,5 мільйона копій і очолила французькі хіт-паради. Інші сингли, такі як «Je Suis D'Accord» та «Le Temps de L'Amour», також стали популярними хітами.

Її злет продовжився в 60-х роках. Арді записувала пісні англійською, німецькою та італійською мовами. Її найбільшим англомовним хітом стала пісня 1968 року «It Hurts to Say Goodbye», написана Сержем Генсбуром. Пісня стала №1 у Франції та Великій Британії.

Арді швидко стала поп-іконою та музою моди, працюючи моделлю для таких дизайнерів, як Ів Сен-Лоран і Пако Рабанн.

Вона зіграла головну роль у фільмі Джона Франкенгаймера «Гран-прі» 1966 року, «Куля в серці», та мала епізодичну роль у фільмі «Що нового, кицюню?».

Музикант Боб Ділан присвятив їй вірша, який опублікував на задній обкладинці свого альбому «Another Side of Bob Dylan».

У червні 2021 року Арді розповіла, що у 2018 році у неї діагностували рак гортані, а у 2004 році їй діагностували лімфому.

За свою кар'єру Арді записала майже тридцять альбомів, останній з яких вийшов у 2018 році «Personne d'autre», і була єдиною французькою артисткою, яка увійшла до рейтингу 200 найвидатніших співаків усіх часів, опублікованого журналом «Rolling Stone» у 2023 році.

Як повідомляв Укрінформ, помер 90-річний японський біохімік Ендо Акіра, чиє відкриття статинів, що знижують рівень холестерину в крові, зробило революцію у профілактиці та лікуванні ішемічної хвороби серця.

Фото: Getty Images

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-