На Український шекспірівський фестиваль приїдуть театри Молдови, Польщі та Італії

На Український шекспірівський фестиваль приїдуть театри Молдови, Польщі та Італії

Укрінформ
В Івано-Франківську покажуть 10 вистав у межах Українського шекспірівського фестивалю. Участь у фестивалі підтвердили театри Молдови, Польщі та Італії.

Про це в Івано-Франківську на пресконференції з нагоди відкриття Українського шекспірівського фестивалю повідомила його програмна директорка Ірина Чужинова, передає кореспондент Укрінформу.

«Цей фестиваль дає можливість одразу стати частинкою глобального світу і зібрати біля себе багатьох. Сьогодні Шекспір – це наче конструктор Лего, який втратив чітку приналежність до Британії і став громадянином світу… Шекспір – це той пластилін, з якого різні театри світу конструюють свої історії. … Мені приємно, що театри Молдови, Польщі, Італії погодились приїхати на Український шекспірівський фестиваль і це важливо продемонструвати всім, що Україна готова до партнерства. Ми покажемо 10 вистав у рамках фестивалю», - зазначила Чужинова.

За її словами, фестиваль має на меті підкреслити і сфокусувати увагу на темі війни в Україні. Адже мова мистецтва, каже Чужинова, це легальний спосіб говорити про війну прямо та не добираючи слів.

«Шекспір – це культурний, глобальний код, зрозумілий усім. Українські вистави ми відбирали…. це будуть 10% вистав шекспірівських, які є в Україні. Насправді, ми шекспірівська країна і нам є що показувати. Ті вистави, які тут будуть, агресивні, незручні , голосні і вирізняються від європейських…», - запевняє Чужинова.

Читайте також: Донецький театр покаже виставу «Маріупольська драма» на фестивалі в Румунії

За словами гендиректора Українського шекспірівського фестивалю Ростислава Держипільського, ідея проведення фесту народилась 5 років тому. Мета дійства – привернути увагу міжнародної спільноти до щоденної боротьби України за гідність та цінності вільного світу.

«Ця подія є прем’єрою не лише для нашого театру, міста, а й для України та світу. Ми розуміємо, наскільки важливо сьогодні, окрім підтримки ЗСУ,… говорити у світі різними мовами про російську орду, яка прийшла на нашу землю, і те, що вона з собою несе. Мова мистецтва і театру є надзвичайно сильною і вагомою. Ми не могли пропустити унікальну можливість говорити про це на своїх майданчиках», - зазначив Держипільський.

За словами організаторів, Український шекспірівський фестиваль, окрім театральної, запропонує ще й науково-освітню складову. У програмі - публічні лекції, презентації, виставки, дискусії та круглі столи. Очікують, що їхніми учасниками стануть театрознавці і шекспірознавці з Чехії, Польщі, Румунії, США та України.

Як повідомляло агентство, Івано-Франківський національний академічний драматичний театр ім. Івана Франка готується прийняти Український шекспірівський фестиваль. За підтримки партнерів його проведуть з 17 до 23 червня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-