МКІП не раз пропонувало київській консерваторії прибрати з назви ім’я Чайковського

МКІП не раз пропонувало київській консерваторії прибрати з назви ім’я Чайковського

Ексклюзив
Укрінформ
Міністерство культури та інформаційної політики неодноразово зверталося до Національної музичної академії України імені Чайковського щодо необхідності відмовитися від прізвища російського композитора в назві закладу.

Про це йдеться у відповіді МКІП на інформаційний запит Укрінформу.

"Міністерство культури та інформаційної політики України перебуває у постійному діалозі з Академією. Листами МКІП було неодноразово запропоновано Академії розглянути питання щодо відмови від прізвища російського композитора П. І. Чайковського у назві Академії", - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, МКІП як орган управління Академією затверджує її статут, вносить до нього зміни або затверджує його нову редакцію за поданням вищого колегіального органу громадського самоврядування Академії. Відповідно до частини другої статті 36 Закону, вчена рада закладу вищої освіти розробляє і подає вищому колегіальному органу громадського самоврядування проєкт статуту закладу вищої освіти, а також рішення про внесення змін і доповнень до нього.

"Станом на сьогодні до МКІП не надходив статут Академії із врахуванням фахового висновку щодо належності назви Національної музичної академії України імені П. І. Чайковського до символіки російської імперської політики. Додатково інформуємо, що МКІП вчергове листом від 24.05.2024 року № 06/9/4727-24 надало зауваження Академії щодо необхідності внесення вищезазначених змін до статуту", - зазначають в міністерстві.

Читайте також: Диригентка Оксана Линів: Чайковського треба українізувати

Як повідомляв Укрінформ, Київська міська рада звернулась до Міністерства культури та інформаційної політики України щодо перейменування Національної музичної академії України імені Чайковського.

Раніше Експертна комісія Українського інституту національної пам'яті з питань визначення належності об’єктів до символіки російської імперської політики надала свої фахові висновки щодо використання в назві Національної музичної академії України імені Чайковського.

У висновках Експертної комісії зазначається, що назва Національна музична академія України імені П. І. Чайковського, відповідно до частини першої статті 2 Закону «Про засудження та заборону пропаганди імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», містить символіку російської імперської політики, а подальше функціонування цієї назви з використанням імені Чайковського є пропагандою російської імперської політики. Тому комісія вважає недоречним подальше використання імені Чайковського в назві Національної музичної академії України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-