Сфера культури за час повномасштабної війни втратила 18% працівників - Карандєєв

Сфера культури за час повномасштабної війни втратила 18% працівників - Карандєєв

Укрінформ
За понад два роки повномасштабної війни сфера культури України втратила 18% працівників.

Про це сказав т.в.о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв під час форуму «Культура під час війни. Людський капітал», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Станом на сьогоднішній день за понад два роки війни наша сфера культури втратила в усіх вимірах, в усіх ланках культурного продукування 18% працівників. Це не тільки митці, творці, це й ті, хто забезпечує роботу закладів. Кожен з них є для нас важливим, незалежно від того в якій сфері він працює: чи державному, чи національному чи комунальному закладі, чи це митець-фрілансер, художник, композитор або це працівник приватного закладу культури…», - наголосив Карандєєв.

Він зазначив, що це відбувається не тільки через їх виїзд за кордон, бо багато з цих людей залишаються в культурних процесах. За його словами, люди усвідомлено полишають сферу культури.

«Люди не приходять у сферу, і це теж виклик. Не приходять, бо не бачать для себе майбутнього в мистецтві, в культурі. Не йдуть до мистецьких шкіл наші маленькі дітки, бо їх не ведуть туди батьки. Не йдуть абітурієнти до вищих навчальних закладів, бо так само не знають чи зможуть себе реалізувати в цій сфері. Всі ці виклики також стоять сьогодні перед нами, бо це теж втрата нашого людського капіталу», - відзначив посадовець.

Читайте також: Близько 2000 працівників культури та медіа отримали бронювання від мобілізації - Карандєєв

Він підкреслив, що митець це «надзвичайно дороговартісний людський продукт». За його словами, приблизно 2 млн грн - середня вартість навчання одного митця для держави.

Як повідомлялося, у Києві 26 червня проходить всеукраїнський форум "Культура під час війни. Людський капітал", на якому обговорять питання збереження людського капіталу у сфері культури під час війни.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-