На Харківщині вшанували пам'ять убитих Росією письменників Амеліної та Вакуленка

На Харківщині вшанували пам'ять убитих Росією письменників Амеліної та Вакуленка

Фото
Укрінформ
У селі Капитолівка Харківської області вшанували пам'ять убитих Росією письменників Вікторії Амеліної та Володимира Вакуленка.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомив PEN Ukraine.

"Сьогодні (1 липня – ред.) Володимирові Вакуленку мало б виповнитися 52 роки. І сьогодні минає рік з того часу, як Росія забрала у нас нашу дорогу подругу і колежанку Вікторію Амеліну. Цей день разом з нашими авторами і колегами з Truth Hounds ми вирішили зустріти в Капитолівці – рідному селі Володі, яке стало рідним і дорогим і для Віки", – йдеться у дописі.

В організації нагадали, що саме Амеліна, збираючи свідчення людей після деокупації Ізюмщини, знайшла щоденник Володимира. "Сюди Віка приїхала напередодні трагедії у Краматорську, щоб провідати батьків Володі", – зазначали в PEN.

У Капитолівці, у саду, який посадив Володимир, відкрили мурал, над яким працювали харківська художниця Дарія Хрисанфова та діти з села. На заході представники Truth Hounds презентували розслідування, що доводить причетність російських військових до вбивства Вакуленка.

"Наостанок друзі Віки і Володі розповідали про їхні книжки і читали їхні вірші. Купуйте книжки Володимира і Вікторії, підтримуйте їхні справи і те, за що вони боролися", – додали в PEN Ukraine.

У Харківському літературному музеї, що був співорганізатором ушанування, сподіваються, що захід стане щорічною традицією.

"Була презентація розслідування про вбивство окупантами… І поезія Володі й Віки в голос з їхніх книг. А ще багато проникливих, важливих слів про них. Мені зайшли два свідчення. Юлія Какуля-Данилюк, завідувачка капітолівської бібліотеки, розповіла про розмови з Вікою, що вплинули на її життєву позицію: "Не важливо, відома ти людина чи невідома. З телевізора чи ні. Кожен з нас – важлива людина". І ще хтось з присутніх сказав, на мій погляд, ключове в характеристиці Володимира Вакуленка. Про те, що він був представником дітей у дорослому світі. А це такі риси характеру, як безкомпромісна чесність, часто незручна правдивість максималіста", – написала у Фейсбуці фахівчиня літмузею Ольга Різниченко.

У Капитолівці на Харківщині вшанували пам'ять убитих Росією письменників Амеліної та Вакуленка / Фото: Olga Riznychenko

Як повідомлялося, Вікторія Амеліна померла 1 липня 2023 року в лікарні імені Мечникова у Дніпрі внаслідок поранень, отриманих під час ракетного удару російських окупантів по ресторану в Краматорську 27 червня. Тоді Амеліна перебувала в Краматорську разом із делегацією колумбійських журналістів і письменників.

Читайте також: У Львові відкрили пам'ятну дошку письменниці Вікторії Амеліній

28 листопада 2022 року стали відомі результати ДНК-експертизи, яка підтвердила, що тіло письменника Володимира Вакуленка було в масовому похованні під Ізюмом разом з іншими жертвами російських загарбників.

За даними поліції, 12 травня військовослужбовці РФ наказали місцевим жителям захоронити тіло чоловіка, яке понад місяць пролежало неподалік с. Капітолівка Ізюмського району. Експертиза підтвердила, що Вакуленка окупанти застрелили з пістолета Макарова, в тілі знайдені дві кулі.

Справу про вбивство, в якому заочно підозрюють двох окупантів, передали до суду.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-