У Харкові створили групу оперативного реагування на пошкодження об'єктів культурної спадщини

У Харкові створили групу оперативного реагування на пошкодження об'єктів культурної спадщини

Фото
Укрінформ
У Харкові створили робочу групу оперативного реагування на пошкодження Росією об'єктів культурної спадщини.

Про це повідомив кореспонденту Укрінформу архітектор-реставратор Віктор Дворніков.

“До групи ввійшли експерти з архітектурної реставрації, інженери-конструктори, очільники усіх профільних департаментів міської ради, очільники обласних департаментів культури й архітектури. Група буде оперативно приймати рішення щодо збереження об'єктів, пошкоджених внаслідок ударів, а також порятунку окремих елементів і фрагментів об'єктів, з їх подальшим сортуванням та збереженням”, - поінформував Дворніков.

Як пояснює фахівець, після ударів РФ по будівлях, які мають архітектурно-історичну цінність, наслідки усуваються, як і в звичайних будинках - вивозяться залишки конструкцій, все будівельне сміття, подеколи пошкоджені частини обвалюють спецтехнікою, щоб вони самі не впали у подальшому на людей.

У Харкові створили групу оперативного реагування на пошкодження об'єктів культурної спадщини / Фото: Віктор Дворніков

Зокрема, Дворніков шкодує, що повністю втрачено уламки з садиби Павлових на Полтавському шляху, 13 (зведена у 1832-му за проєктом архітектора Андрія Тона, зруйнована росіянами 6 липня 2022 року); будівля, де розміщувався Харківський фаховий коледж транспортних технологій, на вул. Гольдбергівській, 77 (зведена за проєктом архітектора Загоскіна в 1914-1915 рр., зруйнована в ніч на 3 листопада 2023 року); колишній прибутковий будинок Масловського на вул. Свободи, 8 (зведений за проєктом архітектора Мелетинського, найімовірніше, 1911 року, зруйнований 14 березня 2022 року, тоді під завалами загинули в своїх квартирах двоє людей).

“Та загалом усі пам’ятки, які мають серйозний рівень пошкоджень, - ніде немає залишків автентичних матеріалів, усі вивезені. Немає диференційованого підходу в Харкові, та й ніде в Україні, щодо розбору та прибирання наслідків. Тому одним із напрямків роботи оперативної групи й буде правильне поводження з рештками конструкцій”, - пояснив архітектор.

Читайте також: В ЮНЕСКО підтвердили пошкодження більш як 400 культурних обʼєктів в Україні

За його словами, створення групи напрацьовувалося протягом року.

“За сприяння Дмитра Булаха (депутат Харківської міської ради - ред.), який адвокував це питання в міській раді, і з доброї волі нашого мера цю групу було створено”, - додав Дворніков.

За його підрахунками, внаслідок збройної агресії РФ у Харкові зруйновано чи пошкоджено близько 350 пам’яток архітектури та ще близько 100 об’єктів, які офіційно не внесені до реєстрів, але мають таку ж саму культурну цінність.

Як повідомлялося, станом на початок травня, в Україні пошкоджені або зруйновані 1062 памʼятки культурної спадщини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-