У Києві знесли «Садибу Зеленських» - поліція порушила справу

У Києві знесли «Садибу Зеленських» - поліція порушила справу

Фото
Укрінформ
Правоохоронці розпочали розслідування за фактом знесення історичної будівлі на вулиці Олександра Кониського у центрі столиці.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє відділ комунікації поліції Києва.

«Вчора ввечері до поліції Києва надійшло повідомлення про те, що на вулиці Олександра Кониського невідомі особи за допомогою важкої будівельної техніки знесли будинок, побудований наприкінці XIX століття. На місце події оперативний черговий негайно скерував слідчо-оперативну групу», - йдеться в повідомленні.

Наразі правоохоронці проводять першочергові слідчі дії.

Поліцейські встановили місцезнаходження техніки та вилучили її, вирішується питання щодо арешту.

За вказаним фактом слідчі Шевченківського управління поліції розслідують кримінальне провадження, розпочате за ч. 2 ст. 298 Кримінального кодексу України. Всі обставини події встановлюються.

Раніше Департамент охорони культурної спадщини Київської міської державної адміністрації вимагав від правоохоронних органів належного реагування на знесення цієї будівлі і притягнення винних до відповідальності.

За даними КМДА, несанкціоновано знесли Садибу Зеленських (вул. Олександра Кониського, 22), збудовану у 1890 році.

Керівництво Департаменту охорони культурної спадщини, представники інших структурних підрозділів КМДА та громадських організацій оперативно прибули на місце, як тільки отримали інформацію про руйнування садиби.

"Шокуюча ситуація! Те, що наразі відбувається – зухвале та цинічне самоуправство! Міська влада та Департамент охорони культурної спадщини обурені ситуацією, що сталася. Вважаємо, що правоохоронні органи мають надати свою оцінку та притягнути винних до відповідальності", – заявила директорка департаменту Марина Соловйова.

За її словами, днями громадська організація "Спадщина Київ" подала до департаменту пакет доопрацьованої облікової документації щодо присвоєння будівлі на вул. Олександра Кониського, 22 статусу пам’ятки. Цей крок є частиною підписаного раніше з департаментом плану дій щодо реалізації петиції №12870 "Зберегти історичну садибу Зеленських", яка була підтримана міським головою.

Читайте також: В Одесі власник будинку Гоголя хотів переобладнати історичну пам’ятку під готель

Як повідомлялось, Садиба Зеленських - це дерев'яна, обкладена цеглою будівля, зведена у 1890 році на замовлення купця Василя Маліна. З 1911 по 1915 роки тут проживала сім'я заможних міщан Зеленських. Споруду почали розбирати у 2021 році, але завдяки суспільному розголосу тоді роботи припинились.

Фото: Нацполіція

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-