Акторам з Харкова, які виїхали до Петербурга, оголосили заочні підозри у виправдовуванні агресії РФ

Акторам з Харкова, які виїхали до Петербурга, оголосили заочні підозри у виправдовуванні агресії РФ

Укрінформ
Подружжю акторів з Харкова, які в 2023 році виїхали до Петербурга, оголосили заочні підозри у виправдовуванні агресії РФ.

Про це повідомив у Фейсбуці речник Управління СБУ в Харківській області Владислав Абдула, передає Укрінформ.

“За даними слідства, чоловік розміщував на своїй сторінці у російській соціальній мережі «ВКонтакте» дописи з виправдовуванням російської агресії проти України та вихваляв її учасників. Він стверджував, що російсько-українська війна є нібито вимушеною жертвою в ім'я Росії та її майбутнього. Крім того, він героїзував російських військових та називав їх «цвєтом нации». Жінка своєю чергою публікувала в соцмережах заїжджені кремлівські наративи про «укронацистов», про «восемь лет бомбили Донбасс» та про нібито утиски російськомовного населення у Харкові”, - йдеться у дописі.

За даними відомства, подружжя брало участь у записі російських пропагандистських відеороликів.

“Ініційована Службою безпеки комплексна судова психолого-лінгвістична експертиза мовлення підтвердила протиправний характер їхніх висловлювань”, - зазначив Абдула.

Як повідомляє Харківська обласна прокуратура, подружжя зіграло у відеоролику для російського пропагандистського проєкту, головною метою якого є висміювання українців.

Читайте також: Колишній народний депутат заочно отримав 12 років за виправдовування агресії РФ і шахрайство

“У кадрі актори з’являються нібито в традиційному українському вбранні, а під час однієї зі сцен виконувач чоловічої ролі одягнув на себе форму нацистської Німеччини. Розповідаючи про себе в інтерв’ю, актори зазначили, що коли перетнули кордон РФ, одразу відчули себе «свободными людьми». Вони підкреслили, що в Україні їм було морально складно знаходитись через «прояви нацизму»”, - говорять у прокуратурі.

Слідчі Служби безпеки заочно повідомили ексхарків’янам про підозру за ознаками ч. 2 ст. 28 та ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників, вчинені за попередньою змовою групою осіб, повторно) Кримінального кодексу України.

Ідеться про колишніх акторів недержавного театру “Время-Ч” Дар’ю Терновську та Сергія Лістунова, які у липні 2023 року повідомили, що виїхали до Санкт-Петербурга. Так само вчинила і режисерка цього театру Жанна Богусевич.

Читайте також: У Житомирі СБУ викрила трьох вчителів ліцею, які виправдовували російську агресію

Як повідомляв Укрінформ, після виїзду акторів і режисерки виник скандал, оскільки буквально за два місяці до того Богусевич отримала грамоту від облдержадміністрації, а про проросійські погляди Лістунова було добре відомо його колегам.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-