У Почаївському заповіднику кажуть, що УПЦ МП продовжує незаконне будівництво на території лаври

У Почаївському заповіднику кажуть, що УПЦ МП продовжує незаконне будівництво на території лаври

Ексклюзив
Укрінформ
Монастир Московського патріархату в Свято-Успенській Почаївській лаврі відразу після проведеної комісією Міністерства культури та інформаційної політики перевірки продовжив самовільне будівництво.

Про це в коментарі Укрінформу розповів один із членів комісії, директор Кременецько-Почаївського заповідника Василь Ільчишин.

«Як тільки комісія завершила перевірку, вони знову затіяли будівництво - і не лише в охоронній зоні, а в самій пам’ятці. Вони самовільно втрутилися в конструкцію пам’ятки, між Успенським собором і келіями. Знищили близько 300 квадратних метрів історичної площі. Почали будувати ангар між келіями та Успенським собором з боку печерних храмів... зруйнували археологічний культурний шар. Втрутилися і в археологію, і в архітектуру, в мури, врізалися в стіну келій, пошкодили її», - сказав Ільчишин.

Він підкреслив, що такі дії - це порушення умов договору та пам'яткоохоронного законодавства, оскільки руйнують об’єкт культурної спадщини національного значення.

«Ми викликали поліцію, склали акт. Матеріали направили на Міністерство культури для реакції. 10 липня ми зупиняли будівництво», - зазначив Ільчишин

Більш детально про перспективу передачі приміщень Свято-Успенської Почаївської лаври, якою зараз користується Моспатріархат, державі за аналогом, як це було зроблено з Києво-Печерською лаврою, читайте у публікації за посиланням.

Читайте також: СБУ затримала священника УПЦ МП, який готував удари по ешелонах Сил оборони на Харківщині

Як повідомляв Укрінформ, днями Міністерство культури та інформації оприлюднило звіт Комісії, яка провела перевірку Почаївської лаври і виявила низку порушень з боку монастиря, серед яких — зникнення частини ікон та самовільне будівництво.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-