Фільм «20 днів у Маріуполі» здобув нагороду в Нідерландах

Фільм «20 днів у Маріуполі» здобув нагороду в Нідерландах

Фото
Укрінформ
Стрічка “20 днів у Маріуполі” режисера Мстислава Чернова здобула нагороду в категорії “Найкращий повнометражний документальний фільм” на премії Septimius Awards у Нідерландах.

Як повідомляє кореспондент Укрінформу в Гаазі, церемонія нагородження відбулася 20 серпня в Амстердамі.

Нагороду отримала українська журналістка та продюсерка Василіса Степаненко, яка спільно з режисером працювала в оточеному росіянами Маріуполі у 2022 році. На сцену вона вийшла з Анастасією, яка лежала вагітною в половому будинку Маріуполя під час бомбардувань.

“Це величезна честь бути на сцені сьогодні, і це величезна честь бути на сцені з цією родиною. Вона (Анастасія – ред.) була тоді вагітна своїм сином, коли росіяни бомбили пологовий будинок. Сьогодні йому майже три роки, як і війні. Повномасштабне вторгнення продовжується. Зараз Нідерланди стали для них тимчасовим домом… Я приїхала сюди з України, і вже завтра я повернуся, аби продовжити робити репортажі, розповідати ці важливі історії. Завдяки вам та фільмам ми можемо розповісти ці важливі історії, і ці люди отримають свій голос. І люди об'єднаються та продовжать робити свою роботу. Я думаю, що це може зробити цей світ кращим”, - сказала Степаненко зі сцени після вручення нагороди.

Своєю чергою Анастасія з Маріуполя наголосила: “Цей фільм був створений з ризиком для життя. Завдяки йому ми бачимо всю правду та реалії. Це дуже важливо для України, Європи та всього світу”.

Як повідомляв Укрінформ, уперше в історії українського кінематографа стрічка “20 днів у Маріуполі” режисера Мстислава Чернова здобула премію “Оскар”, перемігши в номінації “Найкращий документальний фільм”. Вона також претендувала на перемогу у номінації “Найкращий міжнародний повнометражний фільм”.

Читайте також: У Таллінні показали документальний фільм «20 днів у Маріуполі»

Фільм “20 днів у Маріуполі” створено у співпраці Associated Press та американських документалістів з Frontline. Матеріал було відзнято в перші дні облоги міста військами РФ. Це режисерський дебют воєнного кореспондента фотографа, відеографа та письменника Мстислава Чернова. До створення картини були залучені фотограф Євген Малолєтка та продюсер і журналіст Василіса Степаненко. За роботу в Маріуполі вони отримали Пулітцерівську премію.

Окрім того, Малолетка, Чернов і Степаненко за серію журналістських матеріалів про облогу Маріуполя стали лауреатами Шевченківської премії.

Вперше фільм було показано на “Санденсі” - одному з головних фестивалів незалежного кіно у США - у секції World Cinema Documentary Competition. Він здобув приз глядацьких симпатій.

Читайте також: Українського режисера Мстислава Чернова запросили до складу Американської кіноакадемії

Українська прем'єра відбулася на фестивалі Docudays UA, де “20 днів у Маріуполі” став найкращим фільмом Національного конкурсу, а також володарем призу глядацьких симпатій.

Також картина отримала нагороди Міжнародного кінофестивалю у Клівленді (США), DocAviv (Ізраїль), Sheffield DocFest (Велика Британія), DocEdge (Нова Зеландія), Премій Cinema for Peace (Німеччина), Royal Television Society (Велика Британія).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-