У Києві відкрилася виставка творів, уцілілих після влучання російської ракети

У Києві відкрилася виставка творів, уцілілих після влучання російської ракети

Фото
Укрінформ
У театрі ім. Івана Франка відкрився мистецький проєкт "Вціліле” - виставка та перформативний показ, присвячений роботам, що вціліли після влучання російської ракети у Київську державну академію декоративно-прикладного мистецтва і дизайну ім. Михайла Бойчука 25 березня 2024 року.

Про це повідомляє Укрінформ.

"Сторіччями Росія знищувала українських митців: вбивала, репресувала, забороняла їм творити, руйнувала чи привласнювала собі їх роботи. І зараз, майже так само, як і сторіччя тому, українське мистецтво нищиться внаслідок ворожих дій Росії. Сотні вбитих митців, тисячі знищених творів, десятки тисяч нестворених проєктів… Але українці звикли творити всупереч усьому – попри репресії та цензуру, попри щоденні обстріли наших міст, ми створюємо неймовірні речі, що лише підкреслюють нашу силу і культурну ідентичність”, – розповів про виставку її ініціатор, генеральний директор театру імені Івана Франка Євген Нищук.

У театрі Франка відкрилася виставка, присвячена творам, уцілілим після влучання російської ракети / Фото: Руслан Канюка, Укрінформ

Мистецький проєкт “Вціліле” проходить за підтримки Українського культурного фонду. На виставці представлені вцілілі експонати, створені студентами академії - живописні роботи, монументальні та декоративно-прикладні твори. А також документальні кадри, що засвідчують злочинні дії Росії, спрямовані проти українського народу. Окрім цього, глядачі зможуть побачити короткометражний фільм, присвячений цим драматичним подіям.

«Ми дали проєкту символічну назву “Вціліле”: вціліле після ракетного удару, вціліле після загибелі тисяч українських митців, вціліле після 370 років неперервної війни. І оце “Вціліле” – лише одна піщинка на неозорому березі нашої екзистенції. А у її контексті неймовірно важливо зберегти і артефакт досвідченого Майстра, і школярські шкіци студентів-початківців, що стануть Майстрами завтра», - розповів куратор виставки режисер Тарас Жирко.

Ректорка Київської державної академії декоративно-прикладного мистецтва і дизайну імені Михайла Бойчука Олена Осадча розповіла, що внаслідок російського обстрілу було зруйновано мистецький фонд дипломних робіт випускників, що збиралися впродовж 80 років. Більшість робіт досі залишається під завалами архіву.

Читайте також: У Бухаресті відкрилася фотовиставка «Невидані дипломи»

«Представлені в експозиції твори належали до золотого фонду дипломних робіт, деякі з них зберігалися у фондах кафедри монументального і станкового живопису. Ці понівечені та пошматовані твори – ще одне свідчення культурного геноциду українців з боку Росії. Адже і сто років тому паростки бойчуківського древа були спиляні радянською тоталітарною системою, яка фізично знищила і духовного лідера унікальної школи українського монументального мистецтва Михайла Бойчука, і художників-однодумців, які входили до його найближчого кола”, – зазначила Осадча.

Виставка “Вціліле” представлена у холі Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка та діятиме до 30 вересня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-