В Україні треба створити реєстр майстрів декоративно-ужиткового мистецтва - Карандєєв

В Україні треба створити реєстр майстрів декоративно-ужиткового мистецтва - Карандєєв

Укрінформ
В Україні має бути створений реєстр майстрів народного декоративно-ужиткового мистецтва.

Про це заявив перший заступник міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв під час форуму «Жива спадщина України», повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Сьогодні перед нами стоїть багато викликів, які поза сумнівом, долати нам усім... Ми сьогодні виходимо на те, щоб розробити реєстр майстрів народного декоративно-ужиткового мистецтва", - зазначив Карандєєв, назвавши творців "унікальними людьми".

За його словами, необхідно також розширювати реєстр елементів нематеріальної культурної спадщини і "зробити з нього національну нематеріальну культурну Вікіпедію".

Карандєєв нагадав, що національний перелік елементів нематеріальної культурної спадщини на сьогодні налічує 103 елементи.

Читайте також: Культурна спадщина України: список поповнили нові елементи

"І їх треба робити ще більше. В інших країнах чіпляються за будь-який унікальний елемент, за будь-яку практику. І це дуже важливо, бо у розмаїтті - сила культури. Якщо сьогодні сила економіки у тому, щоб запроваджувати глобалізаційні, універсальні дешеві процеси, то культура багата якраз своїми унікальними, може, іноді дорогими, але розмаїтими практиками", - зауважив перший заступник міністра.

Форум «Жива спадщина України» проводиться у межах фестивалю «Жива культура — живий світ». Це перший в Україні форум нематеріальної культурної спадщини на національному рівні, покликаний залучити всі партнерські організації для напрацювання спільних рішень та обговорення питань, пов’язаних з реалізацією політики з охорони НКС.

Як повідомлялося, до Державного реєстру нерухомих пам’яток України (єПам’ятка) вже внесені дані щодо 105 532 об'єктів культурної спадщини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-