У музеї LUM в Перу з’явився аудіогід українською

У музеї LUM в Перу з’явився аудіогід українською

Фото
Укрінформ
У музеї LUM у Перу, який присвячений громадянському конфлікту 1980–2000 років між повстанськими комуністичними рухами та урядом, з’явився аудіогід українською – перший в іспаномовній Америці.

Як передає Укрінформ, про це дружина Президента Олена Зеленська повідомила у Фейсбуці

«Місце, у якому можна почути голоси безпосередніх свідків подій, отримати інформацію про те, що сталось, і задуматися, що зробити, щоб це ніколи не повторилося. Музей LUM у Перу присвячений страшним рокам в історії країни – громадянському конфлікту 1980–2000 років між повстанськими комуністичними рухами, які були визнані терористичними в Перу та низці інших країн, а також урядовими силами. Але більшість загиблих – були представниками корінних народів», - ідеться у повідомленні. 

Як зауважила Зеленська, цей конфлікт став найкривавішим за всю історію країни та третім за тривалістю в Латинській Америці. 

«Сама назва музею, який постав на згадку про ці недавні часи, – «Місце пам’яті, толерантності та соціальної інтеграції» – визначає його ідею: історія може бути тяжкою та травматичною, але пам’ять і роздуми про наслідки насильства, про його жертв та винуватців важливі й обов’язкові для кращого майбутнього. Тепер ця пам’ять звучить і українською: у просторі запрацював аудіогід у межах нашого проєкту українізації провідних музеїв світу», - поінформувала перша леді.

Читайте також: У Нікосії відкрили другий на Кіпрі україномовний аудіогід

Таких гідів уже 86 у 46 країнах. Зеленська висловила вдячність Посольству України в Перу за реалізацію проєкту. Це - перший аудіогід українською в іспаномовній Америці.

«Після української перемоги нашій країні, поза сумнівом, теж будуть потрібні музеї – багато музеїв, які збережуть і відрефлексують те, що ми пережили й переживаємо, борючись із агресією. Залучать усю пам’ять, досвід, інформацію, щоб російська навала ніколи не повторилася», - наголосила Зеленська.

Як повідомляв Укрінформ, у Великій мечеті шейха Заїда в Абу-Дабі проводитимуть екскурсії українською мовою.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-