В Україні вперше пройшли концерти кримськотатарської симфонічної музики

В Україні вперше пройшли концерти кримськотатарської симфонічної музики

Фото
Укрінформ
У 18 містах України вперше пройшли концерти кримськотатарської симфонічної музики в рамках всеукраїнського благодійного туру “Симфонія Криму. Повернення”, присвяченого 80-м роковинам геноциду кримських татар. 

Про це повідомляє Укрінформ.

"Всеукраїнський тур став потужним інструментом єднання українців. Завдяки музиці, силі слова та емоційним відео тур не лише підняв бойовий дух, але й нагадав кожному українцю про нашу незламність та прагнення до свободи. Наш проєкт став яскравим свідченням того, що українська культура є непереможною і продовжує жити навіть у найскладніші часи», - розповіла кураторка туру Світлана Євдокименко.

Тур охопив 18 міст і понад 10 000 глядачів, Національний президентський оркестр під орудою диригента Ділявера Османа виконував композиції однієї з найяскравіших сучасних кримськотатарських композиторок Ельвіри Емір. Серед них “Кримські візерунки,” Симфонія №2 “Avdet” (Повернення) та ода “О, мій святий народе!”.

У виконанні автора проєкту “Симфонія Криму. Повернення”, майстра художнього слова Олександра Рудька прозвучала поезія польського класика Адама Міцкевича – вірші з циклу “Кримські сонети” (у перекладі Максима Рильського), що були написані митцем під враженням від його двомісячної подорожі Кримом.

В Україні вперше пройшли концерти кримськотатарської симфонічної музики / Фото надані організаторами туру

Виступи супроводжувались відеорядом, який візуально висвітлив ключові події життя кримськотатарського народу за останні 250 років: від доби хана Криму Ґерая та приєднання Криму до росії, першої хвилі міграції до депортації кримських татар у 1944 році, анексії Криму та повномасштабного вторгнення.

Як розповів Рудько, ідея проєкту народилась ще до початку повномасштабного вторгнення. Головним мотивом було поширити у медіапросторі тезу “Крим і Україна”.

«Мені захотілося створити культурн ий продукт, який закцентує на тому, що Крим – це Україна. І якраз сонети Адама Міцкевича, вони дуже чітко передавали мої почуття, людини, яка не має безпосереднього відношення до Криму. У них дуже добре показано погляд незаангажованої людини на Крим, на його історію і культуру», - зазначив Рудько.

Читайте також: У Полтаві відбудеться концерт польської класичної музики

«Наша місія зробити все, щоби люди, які мешкають у Криму, відчували нашу підтримку. А для тих, хто живе на материковій частині України, через поезію та музику показати всю красу нашого Криму. Це наша земля і ми маємо об’єднуватись у спільній боротьбі, заради звільнення наших громадян з окупації, в якій вони опинились після 2014 року. Кожен на своєму місці має робити все, щоб наблизити перемогу над ворогом і допомогти повернутись до рідної землі всім тим, хто вимушений був її залишити після ворожої навали. Ми мріємо про концерти після перемоги України на деокупованих територіях та обовʼязково в Бахчисараї та впевнені, що цей проєкт став вагомим внеском у культурну дипломатію, сприяючи зміцненню іміджу України як невіддільної частини європейського культурного та історичного простору”, - додав диригент і музичний керівник проєкту “Симфонія Криму. Повернення” Ділявер Осман.

Гастрольний тур реалізований Національним президентським оркестром та ГО “Культурно-мистецька фундація DUSHA UA” за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики України, Меджлісу кримськотатарського народу.

Фото надані організаторами туру

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-