У Києві відзначать День українського кіно та ювілей Довженка

У Києві відзначать День українського кіно та ювілей Довженка

Укрінформ
У Києві 13 вересня на території Національної кіностудії імені Олександра Довженка відкриють скульптурну композицію «Мотор» та проведуть святкові заходи, присвячені Дню українського кіно та 130-річчю Олександра Довженка.

Як передає Укрінформ, про це у Фейсбуці повідомило Державне агентство з питань кіно.

Центральною подією стане відкриття скульптурної композиції «Мотор», героями якої є Довженко і кінооператор Данило Демуцький.

Скульптор Володимир Щур відтворив епізод зі зйомок фільму «Земля», шедевру вітчизняного та світового кіно.

Як зазначили у Держагентстві, від фільмів Довженка і починається власне українське кіно, тож день цього кіно закономірно збігається у часі і просторі з днем народження великого митця.

На території кіностудії під час святкування спробують вибудувати історико-культурну дугу, яка поєднає кінострічки класика світового і національного кіно та роботи кіномайстрів наступних поколінь, аж до студентів київських вишів.

У цей день демонструватимуть три фільми Довженка: «Звенигора», «Земля» і «Ягідка кохання». Останній, знятий Демуцьким, глядачі дивитимуться під живий музичний супровід.

Також відбудеться студентська вистава «Зачарована Десна» і демонстрація хронікально-документального фільму ДП «УкрКіноХроніка» «Щоденники О. Довженка», текст читає Микола Вінграновський.

Протягом дня діятимуть екскурсії на території кіностудії, з якими можна відвідати нову виставкову експозицію, підготовлену до 130-річчя із дня народження Довженка, музей Довженка, цех ретро-автомобілів, костюмерний, піротехнічний та гримерний цехи.

На території також діятимуть розважальні локації: фотозони, фудкорти, книжковий ярмарок.

Свято відбудеться за адресою: Київ, Берестейський проспект, 44 (станція метро «Шулявська») з 14.00 до 22.00.

Вхід вільний без вікових обмежень.

Читайте також: Держкіно закликало Венеційський фестиваль не показувати пропагандистський фільм про солдатів РФ

Як повідомлялося, класик світового кіно, фундатор українського поетичного кіно, письменник, драматург, художник-карикатурист, режисер Олександр Довженко народився 10 вересня 1894 року на хуторі В'юнище, нині у межах селища Сосниця, Чернігівської області. Його фільм «Земля» - в списку 12 найкращих фільмів усіх часів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-