Кінофестиваль у Торонто вирішив таки показати фільм Трофімової «Росіяни на війні»

Кінофестиваль у Торонто вирішив таки показати фільм Трофімової «Росіяни на війні»

Укрінформ
Міжнародний кінофестиваль у Торонто повернув у свою програму російську пропагандистську стрічку “Росіяни на війні” попри протести української громади й дипломатів.

Як повідомляє Укрінформ, два покази зʼявилися у офіційному розкладі кінофестивалю.

Зауважимо, що обидва покази заплановані на вівторок, хоча офіційно фестиваль вже завершився й жодних інших фільмів цього тижня не демонструватиметься. Фестиваль не робив публічних оголошень щодо показу стрічки, демонструвати яку раніше відмовився.

Генеральний консул України в Торонто Олег Ніколенко обурився запланованим показом пропагандистської стрічки. “Рішення Фестивалю відновити покази “Росіян на війні” - обурливе. Воно було ухвалене усього за кілька днів після оприлюднення урядом Канади глобальних зусиль Росії із поширення пропаганди. У той час, як Канада бореться проти інформаційних операцій й прихованого впливу Russia Today - складової російських розвідувальних органів - надання платформи режисеру-ветерану RT підриває ці зусилля”, - сказав Ніколенко.

Він наголосив, що адміністрація фестивалю продовжує ігнорувати намагання RT нівелювати канадську підтримку України, шляхом залучення місцевим заангажованих коментаторів. “Відкидаються також усі інші аргументи стосовно контексту, виробничого процесу й конфлікту інтересів”, - зазначив генконсул.

Він додав, що демонстрація “Росіян на війні” - це "серйозний удар по репутації фестивалю й журналістиці”. “Російську пропаганду необхідно стримувати, а не пропагувати в кінотеатрах”, - підсумував Ніколенко.

Як повідомлялося, Russians at war ("Росіяни на війні") - документальний фільм російсько-канадської режисерки Анастасії Трофімової, яка понад пів року провела з батальйоном військ РФ на сході України. Стрічка створена в копродукції Канади та Франції. В описі вказано, що вона розповідає історії російських солдатів, які нібито "допоможуть глибше зрозуміти цю війну".

Читайте також: Загрожує нацбезпеці: в Україні внесли до «чорного списку» режисерку фільму «Росіяни на війні»

Усупереч закликам української громади, фільм було внесено до програми Міжнародного кінофестивалю в Торонто, що проходив на початку вересня. Минулого тижня близько тисячі людей взяли участь в акції протесту з вимогами скасувати запланований показ, однак адміністрація Фестивалю спершу відмовилася це робити, посилаючись на свободу слова. Однак згодом вона змінила це рішення й таки скасувала усі покази “Росіян на війні”.

Нагадаємо, що раніше цю пропагандистську стрічку показали у позаконкурсній програмі Венеційського кінофестивалю.

Фото: TIFF

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-