Під час розкопок під Нотр-Дамом знайшли труну поета доби Відродження

Під час розкопок під Нотр-Дамом знайшли труну поета доби Відродження

Фото
Укрінформ
Вчені Національного інституту превентивних археологічних досліджень Франції, які проводили розкопки упродовж останніх п'яти років після пожежі у Соборі Паризької Богоматері, в одній із трун ідентифікували тіло відомого французького поета доби Відродження Жоашена дю Белле.

Про сенсаційні результати повідомили у вівторок на пресконференції Інституту, передає Укрінформ із посиланням на France Info.

«Археологічні відкриття значно оновили наші знання про Нотр-Дам та історію острова Сіти. Вони документують 2000 років безперервної історії», - написав під світлинами розкопок Національний інститут на своїй сторінці у соцмережі Х.

"Анонім помер у віці від 30 до 40 років від хронічного туберкульозного менінгіту в XVI столітті, тобто у віці, який рідко зустрічається серед поховань важливих осіб у соборі", - розповів журналістам професор антропобіології Тулузького університету Ерік Крубезі.

Аналізи, проведені в Інституті судово-медичної експертизи у Тулузі, розповіли більше про цього невідомого чоловіка. Зокрема, він мав деформацію куприкової кістки, що вказує на те, що він багато їздив верхи, а розпиляний череп і перелом грудини свідчать про те, що він був підданий розтину перед бальзамуванням.

Дю Белле помер у Парижі в 1560 році у віці 37 років. Один із дядьків поета був кардиналом та колишнім єпископом Парижа, тому родина могла дозволити собі поховання в Нотр-Дам. Але у 1758 році під час пошукових робіт його труну не знайшли.

Читайте також: У Перу археологи знайшли тисячорічні мумії дітей

Два антропоморфні свинцеві саркофаги під Нотр-Дамом археологи виявили ще у 2022 році. Один з них мав епітафію та був швидко ідентифікований як саркофаг каноніка Антуана де Ла Порта. Але особистість другої людини досі залишалася загадкою.

Жоашен дю Белле народився в Анжу близько 1522 року, був одним із засновників Плеяди - групи поетів та літературного руху. Серед українських митців, які перекладали твори Жоашена дю Белле, такі корифеї, як Микола Зеров, Василь Мисик, Микола Терещенко та Дмитро Павличко.

Як повідомляв Укрінформ, собор Паризької Богоматері значно постраждав у результаті пожежі, що сталася 15 квітня 2019 року. Вогнем знищені головний шпиль і дві третини дерев'яного даху. Вціліли дві вежі та фасад. Також вдалося евакуювати і зберегти основні духовні реліквії та скарби храму.

Фото: DENIS GLIKSMAN/INRAP

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-