Штати передали Україні стародавні мечі з окупованих територій, які Росія хотіла переправити до Америки

Штати передали Україні стародавні мечі з окупованих територій, які Росія хотіла переправити до Америки

Фото
Укрінформ
США передали Україні чотири середньовічні шаблі, викрадені Росією на тимчасово окупованих територіях, які конфіскувала прикордонна служба Штатів під час пересилання артефактів з РФ в Америку.

Як передає власний кореспондент Укрінформу, церемонія передачі відбулася в приміщенні Постпредства України при ООН за участю міністра культури та інформаційної політики Миколи Точицького й заступника міністра національної безпеки США з питань стратегії, політики та планування Роберта Сільверса.

«Кожен повернутий артефакт - це не лише юридичне відновлення справедливості, а й підтвердження нашої культурної ідентичності, - сказав у коментарі Укрінформу Точицький. - Це надихає нас продовжувати боротьбу за нашу спадщину. Наприклад, ці шаблі — не просто зброя, а символ глибокого історичного звʼязку з нашими предками й нашої національної сили».

Як зазначив міністр під час церемонії передачі артефактів, ця подія «нагадує нам про суть нашої боротьби за нашу ідентичність, за наші душі, за наше право бути самими собою».

Сільверс, передаючи шаблі, розповів, що вони датуються періодом між IX і XIII століттями. Їх виявили, «коли кілька митних та прикордонних службовців у міжнародному поштовому відділенні у Ньюарку, штат Нью-Джерсі, побачили пакунок, у якому, як стверджувалося, містився набір для барбекю». Службовці оглянули й відправили пакунок на подальшу перевірку. «Потім наші експерти звернулися до Національного музею історії України в Києві, передали фотографії, і так було встановлено, що це предмети культурної спадщини, скарби самобутнього минулого України», - зазначив посадовець.

Загалом США ідентифікували 11 культурних цінностей, які, ймовірно, належать Україні. Решта об’єктів зараз перебувають у процесі ідентифікації українськими експертами на основі наданих фотографій.

Читайте також: Житомирському музею передали колекцію давніх сокир

Починаючи з червня 2022 року, митна та прикордонна служба США здійснює операцію з перехоплення культурних цінностей, які пересилаються з РФ до США.

Як повідомляв Укрінформ, співробітники Національного заповідника «Хортиця» передали відреставрований фрагмент саркофага першого кримського хана «Кримському дому».

Фото: Володимир Ільченко, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-