Зеленська: Важливо повернути Україні митців, яких присвоїла Росія

Зеленська: Важливо повернути Україні митців, яких присвоїла Росія

Відео
Укрінформ
Культура є ментальним простором українців, тому важливо повернути Україні митців, яких присвоїла собі Росія.

Як передає Укрінформ, на цьому наголосила перша леді України Олена Зеленська у Фейсбуці

Як зауважила дружина Президента під час відвідання виставки «Олександра Екстер: сцена – це світ» в Українському музеї Нью-Йорка, Україна взялася за цю непросту справу ще в перші місяці повномасштабного російського вторгнення. «Тоді провідні музеї світу нарешті вперше справедливо підписали твори Айвазовського, Куїнджі, Малевича їхнім справжнім, українським походженням», - додала вона.

«Сьогодні продовжуємо деколонізацію українського мистецтва у Нью-Йорку. Український музей представляє США та відвідувачам з усього світу наших художників епохи модернізму та авангарду саме як українських, а не російських чи радянських, як їх роками позиціювала імперія», - підкреслила Зеленська.

Перша леді уточнила, що виставка «Олександра Екстер: сцена – це світ» присвячена видатній київській новаторці першої половини ХХ століття, а експозиція «Воля: український модернізм» – її сучасникам і співвітчизникам: Олександру Архипенку, Давиду Бурлюку, Олександру Богомазову, Марії Синяковій, Василю Єрмилову, Олексію Грищенку.

«Всі ці люди творили нове мистецтво, яке вплинуло на їхню країну, весь світ і нас, нащадків, навіть якщо ми про це не здогадуємося. У цьому і є «м’яка сила» творчості – ставати частиною цілих спільнот і народів на віки», - наголосила Зеленська.

Читайте також: Амстердамський музей Стеделік визнав Малевича українським художником

За словами дружини Президента, серед класичних творів привертає увагу й скульптурна робота художниці Моллі Ґочман - сучасна інсталяція UKR|RUS. «Численні лави утворюють українсько-російський кордон, визначений Україною та визнаний міжнародним правом. За задумом авторки, робота символізує можливість відновлення та зцілення України й усіх її кордонів – і фізичних, і творчих», - зауважила дружина Президента.

Як повідомляв Укрінформ, Президент України Володимир Зеленський і перша леді Олена Зеленська у Нью-Йорку зустрілися з українською громадою та оглянули виставку «Олександра Екстер: сцена – це світ» в Українському музеї.

Фото: скріншот із відео

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-