Херсонському художньому музею подарували серію графічних робіт «Обличчя війни»

Херсонському художньому музею подарували серію графічних робіт «Обличчя війни»

Фото
Укрінформ
Пограбований росіянами Херсонський художній музей отримав дар від молодої херсонської художниці Тамари Качаленко - серію із 35 графічних робіт «Обличчя війни».

Як передає Укрінформ, про це музей повідомив у Фейсбуці.

«Пограбований росіянами Херсонський художній музей отримав дар від молодої херсонської художниці Тамари Качаленко - серію з 35 графічних робіт «Обличчя війни» (Faces of War), основна частина якої створена у травні 2024 року», - йдеться у повідомленні.

Як зазначається, Тамара Качаленко закінчила Херсонський державний університет («Образотворче мистецтво та дизайн», бакалавр) та Херсонський національний технічний університет («Дизайн одягу та аксесуарів», магістр), мріяла продовжити фахове навчання в аспірантурі Львівської академії мистецтв. Плани зруйнували повномасштабне вторгнення та окупація рідного міста.

Наголошується, що художниця не покидала рідного міста, живе в Херсоні і зараз. Лише мистецтво допомогло їй пережити жахливу реальність окупації та щільні російські обстріли. В непередбачуваних умовах ідеальним інструментом для творчості виявилась звичайна кулькова ручка, яку можна було брати з собою навіть у сховище, а доступність робила її незамінною в той час, коли фарби та пензлі були дефіцитом.

Надихає мисткиню американський гіперреалізм (фотореалізм), Качаленко також використовує як основу своєї творчості фотографію, однак не прагне буквально копіювати реальне життя з фотографічною точністю — вона загострює емоції, підкреслює деталі, узагальнює образи, створюючи певні символи. Через призму мистецтва, за допомогою звичайної кулькової ручки художниця передає невимовне та поринає в глибини людської душі, торкаючись найболючіших тем, зазначається в повідомленні.

Читайте також: Украдені скарби херсонських музеїв

Як розповіли у музеї, серія «Обличчя війни» — це потужний візуальний щоденник, який відображає біль і надію, силу духу та незламність українського народу в умовах повномасштабної війни. Це яскраве свідчення того, що українське мистецтво продовжує жити і розвиватися попри спроби ворога знищити нашу культуру.

Як повідомляв Укрінформ, з Херсонського художнього музею російськими загарбниками було вкрадено більше 10 тисяч музейних предметів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-