На окупованих територіях перебуває 1,7 млн артефактів - Точицький

На окупованих територіях перебуває 1,7 млн артефактів - Точицький

Укрінформ
На окупованих Росією українських територіях знаходиться 1,7 мільйона артефактів.

Про це міністр культури та стратегічних комунікацій України Микола Точицький сказав в інтерв’ю Голосу Америки, передає Укрінформ.

«Лише на сьогодні маємо 1,7 млн артефактів, які перебувають на окупованих територіях. І вони під ризиком того, що Російська Федерація вивезе їх не просто до Росії, а за кордон. І тут ми з нашими американськими колегами працюємо над тим, щоби виявити і повернути їх», - сказав Точицький.

Він нагадав, що нещодавно були повернуті шаблі часів Київської Русі, які, за оцінками американських та українських фахівців, датуються кінцем IX - початком XIII сторіччя.

«Вони надійшли поштою, де було написано, що це знаряддя для барбекю. І американські колеги відчули, що це щось не те і прибули зі всією командою, і коли відкрили, то побачили ці мечі. Це уже третя така знахідка наших американських колег і третє повернення. Тому ми теж будемо працювати над тим, як виявляти, зберігати та повертати викрадені українські артефакти», - сказав міністр.

Читайте також: Цінності, викрадені РФ в Україні, почали з’являтися на міжнародному чорному ринку - Костін

За його словами, нові технології дозволяють чітко оцифрувати кожен артефакт, щоб потім відслідковувати його подальшу долю та мати додаткові докази у міжнародних судах. «Бо коли ми говоримо, що Росія має заплатити, ми не забуваємо, що вона має заплатити за знищення культурної спадщини України», - додав Точицький.

Як повідомлялося, США передали Україні чотири середньовічні шаблі, викрадені Росією на тимчасово окупованих територіях, які конфіскувала прикордонна служба Штатів під час пересилання артефактів з РФ в Америку.

Фото: МКСК

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-