Ахтем Сеітаблаєв представив проєкт «Кримськотатарська садиба» в Раді Європи

Ахтем Сеітаблаєв представив проєкт «Кримськотатарська садиба» в Раді Європи

Фото
Укрінформ
У Раді Європи актор режисер та військовослужбовець Ахтем Сеітаблаєв розповів про вважливість збереження та відновлення культурної спадщини кримських татар, а також представив проєкт «Кримськотатарська садиба».

Цьому передував показ серії з документального циклу «Культура проти війни», у якій режисер розмірковує про свою громадянську трансформацію, бачення війни й перемоги.

Захід відбувся на полях Конгресу місцевих та регіональних влад Ради Європи на підтримку ухвалення ним резолюції про культурну спадщину України, передає кореспондент Укрінформу.

«Я представник нації, яку два рази намагались знищити повністю. Я переконаний в тому, що знищення народу починається з того, що руйнують його пам’ятки культури», - наголосив Сеітаблаєв.

За його словами, через війну, яка почалась одинадцять років тому, кримські татари, особливо їхні діти, не знають, як виглядає їхня батьківщина, їхня архітектура, «не пам’ятають смаку та запаху своєї батьківщини».

Саме тому він є амбасадором проєкту, перший камінь якого вже закладено на території Національного музею народної архітектури та побуту України. Там планують звести садибу Аджи Османа, щоб показати яким було традиційне житло кримських татар у XVIII-XX століттях, а також майстерні, сад та все те, що формувало народний побут.

«Цей проєкт – наша невеличка і водночас велика мрія про те, щоб Крим як і решта тимчасово окупованих територій, повернулись спочатку ментально у свідомість кожного громадянина України, а потім і де-факто», - розповів режисер.

Читайте також: Відреставрований фрагмент саркофага першого кримського хана передали «Кримському дому»

Модератор заходу - Павло Пушкар, який очолює відділ Департаменту з питань виконання рішень Європейського суду з прав людини, - наголосив, що знищення національної ідентичності починається зі знищення культурної складової.

«Навіть з точки зору юриспруденції та прав людини перше визначення геноциду, воно ґрунтувалось на саме культурному геноциді. Тому знищення культурної складової нації веде до знищення її самої. Тож це питання і залишається ключовим у будь-якій дискусії стосовно прав людини», - твердить Пушкар.

Як повідомлялось, в Укрінформі презентували проєкт створення в Національному музеї народної архітектури та побуту України кримськотатарської садиби.

Фото: Лідія Таран, Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-