У Києво-Печерській лаврі представили відновлений іконостас церкви Святого Юра з Дрогобича

У Києво-Печерській лаврі представили відновлений іконостас церкви Святого Юра з Дрогобича

Фото
Укрінформ
В Успенському соборі Національного заповідника «Києво-Печерська лавра» презентували відновлений п’ятиярусний іконостас церкви Святого Юра, що розташована у Дрогобичі та входить до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Про це повідомляє Міністерство культури та стратегічних комунікацій, передає Укрінформ.

«Відреставрований іконостас церкви Святого Юра, створений у 1658–1667 роках, є не тільки перлиною сакрального мистецтва, але й свідченням нашої сили та рішучості в умовах, коли війна намагається знищити наші найцінніші надбання. Те, що ми робимо сьогодні, має не лише історичне, але й стратегічне значення. Ми зберігаємо не просто предмети мистецтва — ми зберігаємо нашу ідентичність і нашу пам’ять, які будуть передані наступним поколінням», — сказала заступниця міністра культури та стратегічних комунікацій з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Анастасія Бондар.

Урочисте відкриття виставкового проєкту «Нам поможе Святий Юрій, ще й Пречиста Мати волю здобувати!» в Києві / Фото: Євген Котенко. Укрінформ

За її словами, перед нами стоїть складне завдання — не лише захищати, але й відновлювати те, що було пошкоджено, і бути готовими до викликів, які постануть після нашої перемоги.

Зазначається, що церква Святого Юра в Дрогобичі — один із найвідоміших зразків дерев’яної архітектури в Україні та Галичині зокрема. Під охороною ЮНЕСКО сакральна споруда перебуває з 2013 року. Через російську агресію у 2023 році її внесли до Міжнародного переліку культурних цінностей, які перебувають під посиленим захистом.

Реставрація іконостасу стала викликом для фахівців, які провели комплекс наукових досліджень, зокрема використовуючи хіміко-технологічні та рентгенологічні методи.

Читайте також: Реєстр музейної спадщини знаходиться на тестуванні - МКСК

«Для нас велика честь насолоджуватися результатом 4-річної кропіткої та відданої роботи над об’єктом світової спадщини, який нині знаходиться в іншому об’єкті світової спадщини. Це прояв багатства українського культурного надбання. Хочу скористатися можливістю та вкотре підтвердити непохитну підтримку ЮНЕСКО України та її культурних скарбів. Ми продовжимо співпрацю, зокрема з Реставраційним центром, щоб посприяти відновленню зруйнованих пам’яток або захистити ті, що перебувають під загрозою знищення через агресію росії», — сказала голова бюро ЮНЕСКО в Україні К’яра Децці Бардескі.

Зокрема, під час заходу за копітку працю реставратори Центру разом із гендиректоркою Світланою Стрельниковою отримали відзнаки від Блаженнійшого Митрополита Київського і всієї України Епіфанія, який освятив іконостас.

Експозиція діє в північно-західній частині Успенського собору Національного заповідника «Києво-Печерська лавра».

Як повідомляв Укрінформ, у Києво-Печерській лаврі відбулася презентація проєкту створення ікон для військових частин Збройних сил України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-