В Україні запрацював портал «Дума» задля популяризації кобзарства

В Україні запрацював портал «Дума» задля популяризації кобзарства

Укрінформ
Асоціація сприяння розвитку кінематографа «Дивись українське» презентувала багатофункціональний портал «Дума», який спрямований на збереження та популяризацію унікальної нематеріальної культурної спадщини України – традицій кобзарства.

Про це повідомило Міністерство культури та стратегічних комунікацій, передає Укрінформ.

«Через війну і можливу втрату нашої спадщини, стало важливим невідкладно записати та зберегти той автентичний репертуар, який співають зараз кобзарі на цифровому порталі «Дума». Портрети сучасних бандуристів, кобзарів та лірників, які виконують та досліджують традицію, та ознайомчі відеоуроки про репертуар, звичай та виготовлення інструментів. Згодом додадуться записи за останні 120 років з початку фіксації на аудіоносіях, зокрема відреставровані валкові записи ще від Миколи Лисенка, Філарета Колеси та багатьох інших дослідників кобзарської традиції. На цифровому порталі доступні книги, наукові праці, самовчителі та сучасні комп’ютерні програми для освоєння інструментів. Готуються навчальні програми для обізнаності широкої публіки з унікальною спадщиною», – сказав режисер, креативний продюсер проєкту Олесь Санін.

Зазначається, що проєкт використовує інноваційні кроссекторальні підходи та цифрові технології для фіксації та збереження епічної музично-словесної традиції кобзарства. Особливістю проєкту є його інклюзивність та доступність для всіх користувачів, зокрема для людей з порушеннями зору.

До проєкту були залучені всі наявні кобзарські цехи країни – Київський, Харківський та Львівський, де не лише зберігають кобзарську традицію, а й намагаються передати її новим поколінням. У цехах навчаються грати на інструментах, виготовляти їх власноруч, а також дотримуються власних правил, звичаю та цінностей.

Читайте також: Стартував XI Ризький кінофестиваль - з українським фільмом в головній конкурсній програмі

Нині портал «Дума» містить високоякісний студійний запис близько 100 творів-дум від 12 сучасних кобзарів та лірників, 19 відео виконань епічного кобзарського репертуару, 6 фільмів-портретів кобзарів, 3 освітні відеолекції. Усі матеріали ресурсу супроводжуються тифлокоментарями – додатковим аудіосупроводом, що описують візуальні елементи та контекст, роблячи їх зрозумілими та доступними для відвідувачів з особливими портретами.

Усі адіо- та відеозаписи представлені на сайті та ютуб-каналі порталу.

Проєкт створений за підтримки Українського культурного фонду в межах проєкту «Кобзарство. Епічна традиція».

Як повідомлялося, Харківський національний театр опери та балету ім. М.В. Лисенка/Схід Opera до дня народження Кобзаря готує оперу-кабаре «ТГШ. Подорож у часі».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-