В Одесі помер поет і перекладач Аркадій Штипель

В Одесі помер поет і перекладач Аркадій Штипель

Укрінформ
В Одесі на 81-му році життя помер український і російський поет, перекладач Аркадій Штипель.

Про це повідомляє Радіо Свобода, передає Укрінформ.

Аркадій Штипель народився в Узбекистані, юність і молодість провів у Дніпропетровську. Був виключений із місцевого університету у 1965 році за спробу випуску самвидавського літературного журналу. Його звинуватили у "сіонізмі та українському націоналізмі". Він переїхав до Москви, публікуватися почав там же.

Він писав російською та українською мовами, перекладав російською українську та польську поезію, Вільяма Шекспіра; українською – поезію російських класиків. Штипель публікувався у провідних літературних журналах, у Росії регулярно брав участь в акціях протесту проти режиму Володимира Путіна.

В Одесу Штипель разом зі своєю дружиною, письменницею, поетесою і перекладачкою Марією Галіною, переїхав з РФ напередодні повномасштабного російського вторгнення в Україну.

«З початком війни в мене геть-чисто відрубилося писання віршів російською. Не з принципу, а просто російські рядки якось не спадали на думку», — сказав поет в одному з останніх інтерв'ю в серпні 2023 року.

Презентація останньої книжки Штипеля «Сум сурм» відбулася в Одесі 10 жовтня.

Як повідомлялось, у Лас-Вегасі помер американський сценарист, режисер і продюсер Аарон Кауфман, який разом із Шоном Пенном знімав фільм про перші дні повномасштабного вторгнення РФ в Україну «Суперсила».

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-